Zonnepanelen duurder in aanschaf, maar nog steeds aantrekkelijk

Twee mannen installeren zonnepanelen op dak en poseren voor foto.
Zonnepanelen zijn voor het eerst in zeker 14 jaar in prijs gestegen. Volgens een prijsinventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal komt de prijs van een set van 10 panelen op 7.500 euro (zonder btw). De prijspeiling is uitgevoerd in december 2022. Ondanks de prijsstijging blijft de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk. Die levert met een rendement van 5% meer op dan geld op een spaarrekening zetten.

Grote variatie in offertes

Uit de prijsinventarisatie blijkt dat de spreiding in de aanschafprijs groot is. Stolk: “Het is zeker de moeite waard om meerdere offertes aan te vragen. Sommige offertes zaten nog op het prijsniveau van 2021, anderen zaten bijna twee keer zo hoog.” Een andere opvallende uitkomst is dat micro-omvormers de norm lijken te worden. In 60 procent van de offertes werden micro-omvormers opgenomen. Deze zijn duurder dan serieel geschakelde zonnepanelen met één omvormer. Ze zijn alleen nodig als er op een deel van het systeem schaduw valt. Wel gaan ze langer mee dan gewone omvormers, namelijk net zo lang als de zonnepanelen.

Transportkosten en inflatie

De prijs van zonnepanelen is gestegen vanwege een aantal ontwikkelingen. Zo is de prijs van transport van zonnepanelen fors gestegen door de hoge brandstofprijzen en zijn de grondstoffen duurder geworden. Verder speelt de inflatie een rol. Ook is de markt overspannen door de hoge vraag naar zonnepanelen en tot slot zijn kosten voor arbeid gestegen. Stolk: “Het blijft natuurlijk lastig te voorspellen, maar Milieu Centraal verwacht dat deze prijsstijging een tijdelijke stijging is. De markt zal uiteindelijk weer kalmeren.”

Uitgangspunten

In de berekening van de terugverdientijd rekent Milieu Centraal voor de eerste twee jaar met de huidige stroomprijs. Vanaf 2025 rekent zij met een stroomprijs van 30 cent per kWh, die stapsgewijs wordt afgebouwd naar een prijs van 25 cent per kWh vanaf 2030. Ook gaat Milieu Centraal er van uit dat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd en dat er een terugleververgoeding van 9 cent per kWh geldt. Dat is 80 procent van het kale leveringstarief.

Voor meer informatie:

Mariken Stolk
06 81166214
[email protected]

Meer over zonnepanelen:

Kosten en opbrengst zonnepanelen

Salderingsregeling voor zonnepanelen

Meer zonnestroom zelf verbruiken