Duurzaam tuinieren

Met een duurzaam onderhouden tuin vang je twee vliegen in één klap: je tuin ziet er mooi uit en het is goed voor het milieu. Met deze tips hou je de bodem gezond en heb je minder bestrijdingsmiddelen en water nodig voor je tuin.

Veel Nederlanders hebben een tuin en onderhouden die zelf. De gemiddelde Nederlander besteedt elke week zo’n driekwartier aan tuinieren. Een slim ingerichte tuin heeft niet veel onderhoud nodig. Planten en bomen die op de juiste plek staan, zijn ook gezonder. En groen in je tuin zorgt voor verkoelingen en minder wateroverlast. Een beetje onderhoud is onvermijdelijk om je tuin gezond en mooi te houden. Hieronder vind je tips om dit zo duurzaam mogelijk aan te pakken.

7 tips voor tuinonderhoud

  1. 01

    Geef de natuur de ruimte, dat bespaart je onderhoud. Een levende tuin met veel planten die van nature in Nederland voorkomen, is gezonder en minder vatbaar voor plagen, ziekten, droogte en wateroverlast.

  2. 02

    Wist je dat het najaar het ideale seizoen is om te (ver)planten? Veel zaden, bollen, heesters en hagen kun je het beste zaaien en poten in deze tijd van het jaar.

  3. 03

    Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar.

  4. 04

    Bemest je (sier)tuin alleen één keer in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig, in het voorjaar en in het najaar.

  5. 05

    Je blijft onkruid de baas als je dit regelmatig verwijdert. Dat kan handmatig of met behulp van gereedschap zoals een krabber. Meer tips op onkruid verwijderen.

  6. 06

    Tuingereedschap gaat langer mee als je het na gebruik goed schoonmaakt. Een duurzame keuze is ook tuingereedschap te delen met vrienden, familie of buren. Dat bespaart materialen en kosten.

  7. 07

    Heb je een vijver? Lees op de pagina Natuurlijke tuinvijver hoe je je vijver jaarrond onderhoudt.

Minder onderhoud? Help de natuur

Door je tuin slim in te richten, kun je de tijd die je kwijt bent aan onderhoud flink verminderen. Je laat de natuur het grootste deel van het werk doen, door te zorgen voor een natuurlijk evenwicht.

Kies de juiste planten

Als je planten en bomen kiest die van nature in Nederland voorkomen – en dus gewend zijn aan ons klimaat – hoef je bijvoorbeeld minder water te geven en je minder druk te maken om plagen. Door ze de juiste plek in je tuin te geven, zijn ze ook minder vatbaar voor ziekten.

Aan de slag in het najaar

Het najaar is de ideale periode om zaden, bollen, heesters en hagen te zaaien en poten. Ook is het een goed moment om planten te verplaatsen als ze niet op de juiste plek staan. In het najaar gaan planten namelijk in rust en is de bodem nog relatief warm en vochtig. Daardoor slaan de planten beter aan. Bovendien hoef je planten in het najaar minder water te geven dan in het voorjaar. Zo kun je in het voorjaar direct genieten van een bloeiende tuin.

Maak je tuin gastvrij

Bijkomend voordeel van een groene tuin is dat allerlei dieren, vogels en insecten je tuin weten te vinden. Ook zij helpen bij het onderhoud. Vogels en egels eten plaagdieren zoals slakken, lieveheersbeestjes doen zich te goed aan bladluizen en bijen helpen bij de bestuiving van planten.

Meer groen, minder wateroverlast

In een groene tuin heb je bovendien minder last van wateroverlast. Planten zorgen voor een snelle opname van regenwater, terwijl op bestrating het water sneller blijft staan. Een gezonde bodem helpt hier ook bij: die is luchtig en vruchtbaar, waardoor regenwater sneller wegloopt en je planten gezond blijven. Door je eigen compost te maken, help je de bodem gezond te houden.

Chemische bestrijding: is het nodig?

Chemische bestrijdingsmiddelen bevatten gif. Het is daarom voor het milieu altijd beter om te kiezen voor preventie of mechanische bestrijding. Kies je toch voor chemische bestrijdingsmiddelen, lees dan hier waar je op moet letten bij de aankoop, en hoe je door correct gebruik het milieu zo min mogelijk belast.

Groene aanslag en onkruid

Welke middelen zijn toegestaan als het je niet lukt om groene aanslag of onkruid te voorkomen? Lees meer over toegelaten middelen voor verhardingen en gebruik van natuurazijn.

Klein chemisch afval

Lever restanten van bestrijdingsmiddelen altijd in bij klein chemisch afval.

Tuinspullen kun je delen

Vind deelplatforms op een rij

Meer informatie

Je vindt nog veel meer informatie over tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen op het breed gedragen informatieplatform OnkruidVergaat.nl. Of kijk op Delevendetuin.nl of op Avvn.nl.