Praktisch over duurzaam

Minder voedselverspilling is broodnodig

23 mei 2017

In 2016 gooiden we per persoon 41 kilo goed voedsel onnodig weg. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse huishoudens in 2016. De meeste kilo’s gaan verloren aan verse producten zoals brood, groente, fruit, zuivel en vlees. Mensen die al weten hoe ze verspilling kunnen voorkomen gooien minder weg. Milieu Centraal heeft tips in overvloed zodat je ook minder eten en drinken hoeft weg te gooien. 

Eten en drinken weggooien is zonde. Je geeft geld uit voor niets en de productie van voedsel kost veel energie en grondstoffen. 

Tips in overvloed

Gelukkig zijn er tips genoeg tegen voedselverspilling. Makkelijke handelingen om beter in te kopen, te koken op maat en slim te bewaren. Zo kun je brood prima invriezen, blijven appels langer goed in de koelkast en helpt een boodschappenlijstje je in de winkel. Kirsten Palland van Milieu Centraal legt uit waarom het bij vlees dubbel belangrijk is om verspilling te voorkomen: "Vlees en vleeswaren hebben namelijk een hoge klimaatimpact, vleesproductie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen."

Door de gootsteen

In een nieuw onderzoek blijken de deelnemers jaarlijks 57 liter vloeistof te verspillen zoals koffie, thee en melk via de gootsteen of het toilet. Dat is te voorkomen door op maat in te kopen en niet alleen naar de THT-datum te kijken voor je weggooit maar ook te ruiken of proeven. Wist je dat zuivel vaak langer te gebruiken is dan op het pak staat?

Bekijk de rapporten over voedselverspilling

De onderzoeken werden uitgevoerd door CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. Voor de nieuwe cijfers over voedselverspilling hebben de onderzoekers gewerkt onder begeleiding van het Voedingscentrum , Rijkswaterstaat en Milieu Centraal. Milieu Centraal heeft de belangrijkste feiten samengevat in de factsheet voedselverspilling mei 2017. Je kunt de onderzoeken hieronder volledig bekijken. 

Factsheet voedselverspiling mei 2017 (pdf)
Schattingsstudie naar de mate van verspilling van vloeistoffen in Nederland (pdf)
Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2016 (pdf)
Voedselverspilling in Nederland op basis van zelfrapportage (pdf)
Bepaling voedselverspilling in huishoudelijk afval Nederland 2016 (pdf)

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.