Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Zilvervisjes en papiervisjes

Zilvervisjes en papiervisjes lijken bedrieglijk veel op elkaar. Maar het papiervisje veroorzaakt meer schade en vereist andere maatregelen. Zoek daarom eerst uit om welk plaaginsect het gaat. Beide soorten kun je milieuvriendelijk buiten de deur houden.

Zowel zilvervisjes als papiervisjes hebben fijne, glanzende schubben. Kenmerkend voor de kruipende insecten zijn drie staartachtige draden en twee lange antennes. Ook zijn de beestjes allebei actief in het donker. Als je 's avonds plotseling het licht aandoet, kun je ze als een klein slangetje zien wegschieten.

Tips

 • 1

  Zilvervisjes en papiervisjes houden van een vochtige omgeving. Vocht ga je tegen door je huis goed te ventileren.

 • 2

  Controleer de luchtvochtigheid in huis regelmatig met een goede hygrometer.

 • 3

  Breng behang naadloos aan. Papiervisjes kruipen graag achter loszittende stukken behang.

 • 4

  Als boekenkasten en schilderijen op warme plaatsen staan, kijk dan regelmatig of ze geen vraatschade hebben.

 • 5

  Twijfel je of het om zilvervisjes of papiervisjes gaat, laat de insecten dan onderzoeken door het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

Wat zijn de verschillen?

Als je goed kijkt, zie je verschillen in lengte en kleur tussen beide insecten. Zilvervisjes zijn iets kleiner, zo'n 7 tot 12 mm. Ze danken hun naam aan hun zilveren kleur. Papiervisjes worden ongeveer 15 mm lang en zijn grijsachtig met wat spikkels.

papiervisje of zilvervis. tips voor bestrijding en herkenning

Zilvervisje

bigstock-Silverfish-isolated-7516134 = papiervisje 282x212.jpg

Papiervisje

Vochtige en warme gebouwen

De plaaginsecten gedijen allebei goed in vochtige en warme gebouwen. Maar zilvervisjes hebben een sterkere voorkeur voor vochtige ruimtes dan papiervisjes. Je vindt ze dan ook vaak in afvoerleidingen, aanrechtkastjes en badkamers. Ook onder de vloerbedekking of in een boekenkast kun je zilvervisjes aantreffen.

Papiervisjes in nieuwbouwwoningen

Op papiervisjes moet je extra alert zijn in nieuwbouwwoningen waar nog wat bouwvocht in het beton en cement zit. Dit geeft net de extra luchtvochtigheid waar papiervisjes van houden. Ook papiervisjes doen hun naam eer aan: ze leven graag op warme plaatsen waar veel papier ligt opgeslagen. Een zolder waar de cv-ketel staat bijvoorbeeld, of kasten waar cv-leidingen doorheen lopen.

Hoe voorkom je deze vraatinsecten?

Net als papiervisjes verspreiden zilvervisjes zich via naden en kieren door jouw huis. Maak die dan ook goed dicht met kit: zo bespaar je bovendien op je gasverbruik. Boeken, tijdschriften en andere kwetsbare materialen kun je beter niet in een doos op zolder zetten, maar in goed afgesloten kunststof boxen.

Ventileer je huis goed

Als de temperatuur én de vochtigheid laag zijn, is je huis onaantrekkelijk voor beide insecten. Ventileer de woning goed, dat gaat de vochtigheid tegen. En isoleer de warme plekken op leidingen die door kasten en holle ruimtes lopen. Een hygrometer is geen overbodige luxe als je last hebt van zilvervisjes of papiervisjes. Daarmee kun je de luchtvochtigheid goed in de gaten houden.

Papiervisjes houden niet van kou

Zorgen papiervisjes voor veel overlast, dan kun je overwegen om de temperatuur in huis tijdelijk onder de 18 °C te houden. Dit overleven de beestjes vrijwel nooit. Zeker niet als ook de luchtvochtigheid lager is dan 55 procent. Met vochtvreters kunnen je vocht tegengaan, maar die werken alleen in kleine, afgesloten ruimtes. Alleen het weghalen van papier is helaas niet genoeg: een papiervisje kan tot honderd dagen zonder voedsel.

Vochtwerende maatregelen tegen zilvervisjes

Zilvervisje gaan onherroepelijk dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent. En hun eitjes komen pas uit als de luchtvochtigheid een maand lang 75 procent blijft. Vochtproblemen aanpakken is dan ook de beste remedie tegen deze insecten. Repareer lekkende afvoeren op tijd. Als een vochtige kruipruimte het probleem is, overweeg dan vloer- of bodemisolatie; dat levert ook nog een lagere energierekening op.

Huismiddeltjes

Als je een enkel zilvervisje of papiervisjes in je huis ziet, hoef je geen groots bestrijdingsplan op te stellen. Eenvoudige huismiddeltjes voldoen dan. Leg bijvoorbeeld een halve aardappel in een open plastic zak: daar komen zilvervisjes op af. Of maak witte katoenen doeken vochtig en strooi er wat gipspoeder op. Ook hier komen zilvervisjes op af, die je dan buiten kunt uitschudden of met doek en al in een pan kokend water kunt gooien.

Chemische bestrijding

Blijf je overlast houden van de insecten, dan kan een chemisch middel nodig zijn. Maar welk bestrijdingsmiddel je ook kiest: als de omstandigheden in huis gunstig blijven voor zilvervisjes of papiervisjes, lost de bestrijding niets op. Middelen op basis van vetzuren zijn minder milieuschadelijk dan andere chemische bestrijdingsmiddelen.

Spuitbus? Dek je aquarium goed af

In spuitbussen tegen zilvervisjes of papiervisjes zitten meestal pyrethroïden als werkzame stoffen. Deze zijn echter ook giftig voor bijen en andere insecten. Bovendien breken de stoffen niet snel af in het milieu en zijn ze zeer giftig voor vissen en waterinsecten. Heb je een aquarium, dek dit dan goed af als je zo'n middel gebruikt.

Professionele bestrijding

Vooral papiervisjes vereisen alertheid, omdat ze veel schade kunnen aanrichten. Zodra ze een plaag vormen, is het zaak professionele bestrijders in te schakelen. Zij weten hoe de beestjes veilig bestreden kunnen worden. Betrek dan meteen je buren erbij: besmetting met papiervisjes beperkt zich meestal niet tot één huis. De insecten kunnen heen en weer kruipen via kieren en spleten. Professionele bestrijders gebruiken pyrethroïden die voor particulieren niet toegestaan zijn.

 

Terug naar boven