Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Afwassen

Een vaatwasser verbruikt vier keer zoveel energie als een afwasbeurt met de hand. Gebruik je weinig warm water, dan is de handafwas nog milieuvriendelijker. Het toppunt van milieuvriendelijkheid is een handafwas met water dat wordt verwarmd door een zonneboiler.

bigstock-Close-Up-Of-Man-Setting-Econom-78516836-400x300.jpg

Hoe wordt je water verwarmd? Alleen als het warme water uit een elektrische boiler (close-in boiler) komt of als je heel veel warm water gebruikt, is een vaatwasser soms energiezuiniger. Een zuinige machine kan het bijvoorbeeld opnemen tegen een handafwas waarbij je voorspoelt met veel warm water. Of als je afwast onder een lopende kraan.

Tips

 • 1

  Eén theelepel afwasmiddel is genoeg voor een gemiddelde handafwas.

 • 2

  Afwasmiddel werkt ook nog als het niet meer schuimt.

 • 3

  Was je met hand af, gebruik dan een teiltje. Dan gebruik je meestal minder warm water.

 • 4

  Bij een handafwas kun je de vaat voorspoelen met koud water, tenzij die heel vies is.

 • 5

  Voorspoelen is niet nodig bij een vaatwasser; verwijder alleen de etensresten.

 • 6

  De laagste temperatuur of het ecoprogramma van de vaatwasser is meestal voldoende voor een schone afwas.

Een theelepeltje afwasmiddel

Gebruik niet te veel afwasmiddel. Je hebt voor één vaat meestal maar een theelepel nodig. Ook als het sop niet meer schuimt, werken de wasactieve stoffen in het water nog wel. Je hoeft pas extra afwasmiddel toe te voegen als het vuil moeilijk loslaat van de vaat.

Geconcentreerd is beter

Geconcentreerd afwasmiddel is beter voor het milieu: er zit minder water in én de verpakking is kleiner. Kijk op de flacon voor de juiste dosering. Als je er te veel van gebruikt, is een deel van je milieuwinst weg.

Gooi je sopje in het riool

In afwasmiddelen zitten stoffen die giftig zijn voor vissen en waterinsecten. Deze stoffen worden afgebroken in een rioolzuiveringsinstallatie. Gooi daarom je sopje nooit op straat of in de tuin.

Vaatwastabletten met fosfaten

Fosfaten komen nauwelijks meer voor in wasmiddelen. Maar ze zitten nog wel vaatwastabletten. Deze stoffen veroorzaken algengroei in oppervlaktewateren zoals sloten en meren. In waterzuiveringsinstallaties wordt fosfaat uit het afvalwater verwijderd.

Zacht water? Gebruik liever poeder

Belandt jouw afwas in de vaatwasser en woon je in een gebied met zacht water? Gebruik dan poeder in plaats van vaatwastabletten. Poeder kun je zelf doseren; in een tablet zit al snel te veel.

Let op keurmerken

Het Europees Ecolabel op vaatwastabletten en afwasmiddelen garandeert dat de producent watervervuiling, energieverbruik en afval beperkt. Ook zitten er geen schadelijke stoffen in.

Terug naar boven