Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Onkruid verwijderen

Hoe mooi onkruid er soms ook uitziet, veel mensen zijn het liever kwijt dan rijk. Als je wilt voorkomen dat het onkruid jouw tuin overneemt, moet je het regelmatig verwijderen. Je komt een heel eind met je handen, een schoffel en een schepje.

Tips

 • 1

  Onkruid voorkomen is het beste voor het milieu. Kies daarom voor planten die bij jouw tuin passen. En leg schoon zand en worteldoek onder een nieuw terras of paadje. 

 • 2

  Verwijder onkruid regelmatig met de schoffel en de hand. Tussen tegels of klinkers is een haakvormig onkruidwiedertje handig.

 • 3

  Bedek de grond tussen de planten en struiken met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje. 

 • 4

  Hardnekkige meerjarige soorten als zevenblad of paardenbloem kun je het beste met wortel en al uitgraven. Anders blijven ze in je tuin opduiken.

Voorkom onkruid in de tuin

bigstock-Removing-Weed-From-Yard-42587218 282x212.jpg

Heb je een nieuwe tuin of een ongerepte border? Dan kun je de grond zo onkruidvrij mogelijk houden door kale stukken te bedekken. Het liefst met natuurlijke materialen als cacaodoppen, boomschors of houtsnippers. Zie je een ontkiemend onkruidplantje, trek het er dan meteen uit.

Bedek de bodem met plantjes

Ook bodembekkers zijn een goede remedie tegen (meerjarig) onkruid. Bodembedekkers zijn plantjes die laag bij de grond groeien en heel dicht op elkaar staan, zodat er weinig ruimte is voor onkruid. Als onkruid oprukt vanuit de buurtuinen, kun je letterlijk een muur plaatsen tussen het ongewenste groen en jouw tuin: sla een (gerecycled) kunststof border zo'n 30 cm diep in de grond, langs de rand van de tuin.

Mooi onkruid? Laat lekker staan

Niet elk onkruid is per se een probleem. Vind je bloeiende dovenetel of hondsdraf mooi? Dan kun je dat natuurlijk gewoon laten staan.

Schoffelen en wortelsteken

Signaleer je onkruid in de tuin, dan is de beste remedie: regelmatig schoffelen. Veel onkruid is eenjarig. Dat is makkelijk te verwijderen en komt niet terug als je het uit de grond trekt of weg schoffelt.

Meerjarige onkruidsoorten raak je niet eenvoudig kwijt. Ze zetten zich schrap in de tuin met een diepe penwortel (paardenbloem, ridderzuring) of een wijdvertakt wortelstelsel (zevenblad, heermoes). Daarom moet je ze helemaal uitgraven als je er definitief vanaf wilt. Een stevig plantschepje - of in het gazon: wortelsteker - helpt jou bij dit diepere graafwerk.

Onkruid op verharding

bigstock-Dandelions-Grow-Between-Concre-63492478-400x300.jpg

Vanaf begin 2016 mogen particulieren geen onkruidverdelgers meer gebruiken op verhardingen zoals een terras of paadje. Goed nieuws voor het milieu en vaak ook voor jouw gezondheid. Je kunt je terras of tuinpaadje gelukkig prima onkruidvrij houden zónder deze middelen.

Voorkom onkruid op je terras

Ook bij verhardingen geldt: voorkomen is beter. Gebruik schoon zand bij de aanleg van je terras, zodat onkruid moeilijk kan kiemen. En leg worteldoek onder je tegels of grindpaadje. In tuincentra of via online tuinwinkels kun je ook biologisch afbreekbare worteldoek kopen. Bovendien bestaan er speciale voegvullingen die ontkiemend onkruid tegengaan en toch waterdoorlatend zijn.

Krabben en heet water

Onkruid, algen (groene aanslag) en mos krijgen weinig kans op jouw terras als je dit regelmatig veegt. Kruipt het onkruid toch tussen de tegels of stenen door, probeer het er dan eerst met de hand uit te trekken. Een handig hulpje is het haakvormige krabbertje dat je in elk tuincentrum kunt kopen. Lukt het niet om het onkruid op deze manier te verwijderen, dan blijft een aantal huismiddeltjes over.

 • Giet kokend water over het onkruid tussen de voegen.
 • Met een gasbrandertje of een elektrische brander schroei je het onkruid weg. De wortels bereik je zo niet, dus je moet dit regelmatig herhalen. Houd altijd afstand van brandbare materialen en zet een emmer water klaar voor als het misgaat.

Tip: staat het onkruid al flink hoog? Knip dan eerst de grote stukken weg, zodat de restjes makkelijker te verwijderen zijn.

Groene aanslag

Algen en mos op terrastegels voorkom je ook door een goede afwatering. Droge tegels en stenen vormen een slechte voedingsbodem voor deze ongewenste plantjes. Groene aanslag kun je van het terras schrobben met een emmer heet water.

Bestrijdingsmiddelen? Liever niet

Chemische bestrijdingsmiddelen doden niet alleen het onkruid, maar ook insecten, dieren en soms zelfs de plantjes die jij graag wilt behouden. Als het bestrijdingsmiddel wegspoelt door regen of sproeien, vervuilt dit bovendien het grond- en oppervlaktewater: de bronnen van ons drinkwater. Kortom, gebruik deze middelen als het even kan niet. Vanaf begin 2016 is het gebruik op verhardingen bovendien verboden. Goed dus om nu vast te experimenteren met milieuvriendelijker methoden.

Organische vetzuren

Wil je tot die tijd toch bestrijdingsmiddelen gebruiken, kies dan voor middelen op basis van organische vetzuren. Die zijn minder giftig en breken sneller af, zodat je na twee of drie dagen weer plantjes kunt neerzetten. Deze middelen werken vooral bij jonge onkruiden die nog geen sterke wortels hebben. Gebruik ze niet in de buurt van water of voor een regenbui. Organische vetzuren zijn namelijk giftig voor het waterleven.

Giftig glyfosaat

Schadelijke bestrijdingsmiddelen, tot 2016 nog wel toegestaan op verhardingen, bevatten glyfosaat, 2,4-D of MCPA als werkzame stof. Glyfosaat doodt vrijwel alle kruidachtige planten. De andere twee zijn selectiever (allebei fenoxyzuren) en bedoeld tegen onkruid in het gazon. Lever restanten van al deze middelen in bij het Klein Chemisch Afval!

Verboden vanaf begin 2016

Waarom mag je vanaf begin 2016 geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken op verhardingen? De aanleiding voor dit verbod is het omstreden middel glyfosaat (vooral bekend onder de merknaam Roundup). Na gebruik op verhardingen komt deze stof makkelijk in het water terecht, en kan daar schadelijke milieueffecten hebben. Ook veroorzaakt het problemen met onze drinkwaterwinning. Daarom zegt de overheid nu: een bestrijdingsmiddel mag géén schadelijke restanten achterlaten in het oppervlaktewater. In de praktijk betekent dit dat geen enkel chemisch bestrijdingsmiddel nog gebruikt mag worden op verhardingen.

Terug naar boven