Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Water besparen in de tuin

Per jaar besproeien we onze tuin gemiddeld met zo’n 1.300 liter drinkwater. Natuurlijk heeft elke tuin water nodig. Hoe kun je water besparen zonder je tuin uit te drogen?

tuin-besproeien-697182_19337785-400x300.jpg

Je brengt je watergebruik het snelst omlaag door korter te douchen en een besparende douchekop te monteren. Maar ook in je tuin kun je aardig wat liters drinkwater besparen.

Tips

 • 1

  Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo 'leer' je jouw planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden. 

 • 2

  Gebruik de gieter om je planten gericht, dicht bij de wortels, water te geven. Bewaar de sproeier voor het gazon.

 • 3

  Sproei bij voorkeur ’s ochtends als de zon niet fel schijnt. Als je ’s avonds sproeit, blijven de grond en jouw planten nat - en dus schimmelgevoelig. 

 • 4

  Geef groen de ruimte en bestraat zo weinig mogelijk, om wateroverlast te voorkomen. 

 • 5

  Maak je tuinslang (vooral in de zomer) helemaal leeg om legionella te voorkomen.

Richt je tuin slim in

Waterbesparing begint al bij de inrichting van je tuin. Kies onder meer voor planten die goed tegen droogte kunnen. En zet geen dorstige planten in een zonnig hoekje. Planten met grote bladeren verliezen veel water; deze planten kun je het beste een plaatsje in de schaduw geven.

Beschermende bodembedekkers

Bodembedekkers als salie, ezelsoor of vrouwenmantel beschermen de bodem tegen uitdroging. Vooral onder grote bomen, die veel vocht aan de bodem onttrekken, kunnen bodembedekkers goed overleven.

Compost helpt

Compost is goed voor de waterhuishouding van je bodem. Als je wat compost door zandgrond schept, kan die het water beter vasthouden. Heb je juist kleigrond, dan zorgt compost voor een lossere structuur, zodat plantenwortels beter bij het water kunnen.

Help wateroverlast voorkomen

Het KNMI heeft berekend dat de hoeveelheid neerslag de afgelopen 60 jaar met 20 procent is gestegen. Dat wordt er in de toekomst niet beter op, aldus het weerinstituut: de neerslag in ons land zal verder toenemen. We kunnen dus meer wateroverlast verwachten.

Bestraat je tuin zo weinig mogelijk

Riolen kunnen al die extra regen niet altijd verwerken. Als de riolen overlopen, kan het rioolwater in slootjes en kanalen terechtkomen en daar vissterfte veroorzaken. Je kunt de druk op het riool helpen verminderen door je tuin zo weinig mogelijk te bestraten. Hemelwater kan dan gewoon in de grond zakken en daar worden opgeslagen.

Zorg dat het water weg kan

Ga je een terras aanleggen, laat dan een rand vrij, bijvoorbeeld een smalle border met planten. Zo kan het water toch weglopen en staat je terras niet vol plassen. Ook kun je kiezen voor een alternatief met halfverharding of waterdoorlatende bestrating, zoals schelpen of schors. Op Riool Info staan verhelderende filmpjes waarin je ziet hoe je (regen)water in de tuin kunt verwerken.

Gratis hemelwater in de regenton

Regentonnen vind je in tuincentra of via internet in alle soorten, maten en prijzen. Ze zijn eenvoudig aan te sluiten op een regenpijp. Via een kraantje kun je dit gratis hemelwater op elk gewenst moment aftappen en in je tuin gebruiken. Een regenton kan jaarlijks honderden liters water besparen. In Nederland haalt één op de zes tuinbezitters zijn tuinwater al uit de regenton.

Tips voor de regenton

 • Zet de ton op een verhoging. Je kunt het kraantje dan laag plaatsen, terwijl er toch een emmer of gieter onder past. Voordeel van een laag kraantje is dat je alle water kunt aftappen en in de winter de ton goed leeg kunt maken.
 • Gebruik een goed sluitend deksel op de ton, zodat de watermassa geen muggenbroedplaats wordt. Zo'n deksel wordt, net als een kraantje, meestal meegeleverd bij de regenton.
 • Bladeren houd je uit de ton met een speciale zeef of – goedkoper – met een panty.
 • Wist je dat regentonwater ook heel goed is voor kamerplanten? Het bevat namelijk minder kalk en zouten dan kraanwater.
Terug naar boven