MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten
 • Home
 • Thema's
 • Energie besparen

Energie besparen

Energie besparen is makkelijk, als u weet waarop u moet letten. Energiebesparing helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. Het is ook goed voor uw portemonnee: u krijgt lagere energiekosten. Milieu Centraal zet de belangrijkste tips op een rij.

Door energie te besparen, helpt u klimaat- en milieuproblementegengaan. Energiebesparing pakt ook goed uit voor uw portemonnee. De energiekosten van een gemiddeld huishouden bedragen netto ruim 1.900 euro per jaar. Minder gas en elektriciteit verbruiken betekent direct geld besparen. Klik hieronder om te zien hoeveel u in uw woningtype kunt besparen. (Let op: u kunt de besparingen niet zomaar bij elkaar optellen.)

Energie besparen: tips

 • Verbeter de isolatie van uw woning. Dat kost eenmalig geld, maar het verlaagt structureel uw energiekosten en maakt het aangenamer in huis.
 • Staat er een onzuinige cv- of combiketel in huis, of een elektrische boiler? Overweeg die te vervangen door een hoog rendement combiketel op gas. Doordat die efficiënter werkt, verbruikt die minder gas.
 • Zet de verwarming vaker lager, koop spaarlampen en een spaardouchekop, doe apparaten en licht consequent uit en zet de (vaat)wasmachine op een lagere temperatuur.
 • Leg zonnepanelen op uw dak. Die investering is haalbaarder dan u denkt: de prijzen zijn enorm gedaald en de stroomprijs stijgt.
 • Houd uw energieverbruik in de gaten, dat maakt het resultaat van uw energiebesparing zichtbaar. Noteer bijvoorbeeld wekelijks de meterstanden, of gebruik een handige energieverbruiksmanager.
 •  Energiekosten lager door woningisolatie

  Een slecht geïsoleerd huis gebruikt per jaar 2.200 m3 gas voor verwarming. Een woning met goede isolatie heeft maar 700 m3 gas nodig. Dat scheelt bijna 975 euro op jaarbasis (prijspeil 2013/2014)!

  Veel oudere woningen zijn maar deels of matig geïsoleerd. Vooral goede spouwmuur- en vloerisolatie ontbreken vaak.

  • Isolatie van een schuin dak, met een verwarmde zolder, kan jaarlijks 1.000 m3 gas besparen ofwel 650 euro! (Bij een gasprijs van 65 eurocent per m3, prijspeil 2013/2014). Zie Dakisolatie voor advies op maat en een webvideo.
  • Spouwmuurisolatie bespaart gemiddeld 870 m3 gas per jaar (ruim 550 euro). Geen spouw? Er zijn meer vormen van gevelisolatie.
  • Vervangt u in een woning enkel glas door HR++ glas, dan kan dat 430 m3 gas besparen, ofwel 280 euro! Kijk voor meer info en Advies op maat op Dubbel glas en HR glas.
  • Isolatie plaatsen tegen de onderzijde van de vloer op de begane grond levert gemiddeld 325 m3 gasbesparing op, of wel zo’n 210 euro. Vul het Advies op maat in op Vloer- en bodemisolatie.
  • Tijdens het isoleren gaan vaak naden en kieren dicht. Dat is goed voor de isolatie, maar kan ten koste gaan van gezonde lucht in huis. Zorg daarom voortdurend voor ventilatie, anders hopen vocht en schadelijke stoffen zich op.
 •  Besparen via verwarmen en warm water

  De energiekosten kunnen flink omlaag als u aan de slag gaat met energiezuinig verwarmen en warm water.

  Verwarming vaker lager

  Zet vaker en eerder de thermostaat lager, bijvoorbeeld al een uur voor vertrek en ’s nachts (tenzij u LageTemperatuurVerwarming heeft, dan hoeft dat niet). Een klokthermostaat zorgt ervoor dat het lekker warm is als het moet, maar voorkomt onnodig stoken. Kijk voor meer tips op Bespaartips verwarming.

  Slimmer en korter douchen

  Vervang een standaard douchekop door een waterbesparende douchekop. U bespaart 20 procent op warm water en energiekosten. Stapt iedereen in uw huishouden ook een minuutje eerder onder de douche vandaan, dan bespaart dat nog meer energiekosten. Hoeveel precies, staat op Bespaartips warm water.

  Staat er een badkamerverbouwing op stapel? Overweeg dan een douche-wtw: deze warmtewisselaar haalt warmte uit wegspoelend douchewater om daarmee koud water voor te warmen.

  Ketel vervangen?

  Heeft u een oudere cv-ketel, overweeg dan om die te vervangen door een energiezuinige hr-107(combi)ketel. Vul het Advies op maat in, op Nieuwe cv of combiketel kopen. Vergeet niet te vragen om een klokthermostaat en radiatorkranen.
  Laat een nieuwe installatie zo dicht mogelijk bij de keuken en badkamer plaatsen, of leg aparte directe leidingen aan naar die ruimten. Dat voorkomt warmteverlies via (te) lange leidingen.

  Wilt u zeer energiezuinig te werk gaan en is een grote investering geen bezwaar? Overweeg dan een zonneboiler, warmtepomp of een HRe-ketel (die levert ook stroom).

 •  Zonnepanelen: steeds voordeliger

  Door de stijging van de elektriciteitsprijs worden zonnepanelen een steeds lucratiever investering. Het levert u bovendien een rendement op van zes procent, zie de Standaard Rekenmethode Rendementen.

  Kijk op Zonnepanelen naar de video over het aanleggen van zonnepanelen, en vul het Advies op maat in om te zien of het dak van uw woning geschikt is voor zonnepanelen (en wat dat dan kost).

 •  Energie besparen via apparaten en verlichting

  Energie besparen kan bij het kopen en gebruiken van apparaten. Let bij aankoop op een laag energieverbruik (op jaarbasis), dat staat vermeld op het energielabel. Koop een apparaat ook op maat: een kleinere tv of koelkast verbruikt vaak minder energie. Voor 'energieslurpers', zoals een oude koelkast of vriezer, is vervanging door een zuiniger variant een goed idee - zelfs als het oude apparaat nog werkt. Bedenk ook of een elektrisch apparaat wel echt nodig is: sinaasappelen persen kunt u ook met de hand.

  Slim gebruik

  Heeft u het apparaat eenmaal in huis, bespaar dan door elk apparaat bewust en efficiënt te gebruiken:

  • Was met een volle trommel, op lage temperatuur. Gebruik een wasdroger alleen als u wasgoed niet kunt ophangen.
  • Gebruikt u een apparaat niet, zet het dan helemaal uit en niet stand-by. Handig zijn zogeheten bespaarstekkers, stand-by killers of een stekkerdoos met schakelaar.
  • Zie apparaten voor meer tips.

  Energiezuinig verlichten

  Besparen op verlichting is ook de moeite waard. Op verlichting bespaart u tientallen euro's per jaar als u bijvoorbeeld gloeilampen en halogeenlampen vervangt door energiezuinige verlichting.

  Wacht niet met vervangen totdat een gloeilamp stuk gaat – het milieuvoordeel van de zuinige lamp is veel groter dan het nadeel van weggooien terwijl de gloeilamp nog werkt.

  Goed opletten helpt ook: laat geen lampen branden als er niemand is, ook niet als u korte tijd een kamer verlaat.

 •  Energieverbruik en energieprijzen vergelijken

  Bent u benieuwd of u meer of minder energie verbruikt dan uw buurman? Milieu Centraal maakt het makkelijk uw energieverbruik te vergelijken met andere huishoudens in een vergelijkbare woning. Vul snel VergelijkMijnEnergiegebruik in!

  Meer over het gemiddeld verbruik en de kosten van gas en elektriciteit staat op Gemiddeld energieverbruik en Energieprijzen.

 •  Ontdek grote energieverbruikers

  Heeft u hoge elektriciteitskosten en begrijpt u niet waarom? Wellicht heeft u grote energieverbruikers in huis. Denk aan een elektrische boiler of een waterbed, of een heel groot tv-scherm. Er zijn ook stroomslurpers die minder in het oog vallen maar ook de stroomkosten kunnen opjagen, zoals de cv-pomp en de kookplaat.

 •  Meten is weten: energieverbruiksmanagers

  Wilt u weten op welke momenten u veel energie verbruikt, en waaraan dat dan opgaat? Maakt u dan gebruik van een energieverbruiksmanager: die geeft inzicht in uw energieverbruik en maakt energie besparen makkelijker.

  Er zijn vele verschillende energieverbruiksmanagers op de markt, van eenvoudige energiemeters die stroomverbruik van een apparaat meten, tot displays en apps waarmee u gebruik van apparaten en uw stookgedrag kunt volgen en bijvoorbeeld de thermostaat op afstand kunt bedienen.

 •  Maatwerkadvies energiebesparing: advies voor zuiniger huis

  Wilt u uw huis energiezuiniger (laten) maken, dan is een Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen Energie Prestatie Advies of EPA) een goed startpunt. Dit advies help bij optimaal isoleren en kiezen uit de diverse mogelijkheden. Het Maatwerkadvies helpt u optimale energiebesparing te halen uit uw investering.

  Voor een Maatwerkadvies komt een adviseur bij u langs voor inventarisatie van isolatie, de installatie voor verwarming en de ventilatie van uw huis. De maatwerkadviseur kijkt ook naar de aanwezige mogelijkheden voor duurzame energievoorzieningen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler. U ontvangt na afloop een rapport.

 •  Makkelijke tips: Bespaartest.nl

  Ga naar www.bespaartest.nl!www.bespaartest.nl geeft tips voor energiebesparing in huis. Voor elke bespaartip geeft u aan of het iets voor u is. Aan het eind ontvangt u extra informatie die het makkelijk maakt om de tips uit te voeren. Zo verlaagt u zelf de energierekening, en helpt u het milieu een handje.

 •  Rekenhulp VerbeterUwHuis.nl

  MC_verbeteruwhuis _logo 480 X 227Benieuwd wat het u oplevert als u isolatie aanbrengt of verbetert in uw woning? Op www.VerbeterUwHuis.nl ontdekt u met welke maatregelen u uw gasrekening het best omlaag gaat. Na het invullen van uw woninggegevens, verschijnen direct uw mogelijkheden, de kosten en de besparingen die daarbij komen kijken. U ziet ook meteen voor welke maatregelen er subsidies beschikbaar zijn in uw regio.

 •  Meer informatie

 Naar boven
/media/1209509/shutterstock_108066293_groen_huis_230_x_180.jpg

Meterstand bijhouden bespaart!

Een energieverbruiksmanager maakt energie besparen makkelijk en leuk! Milieu Centraal zet de verschillende hulpjes op een rij en helpt u een keuze te maken: Energieverbruiksmanagers.

Volg ons