MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Apparaten kopen en gebruiken

Elektrische apparaten gebruiken steeds minder stroom. Maar huishoudens hebben steeds meer apparaten, waardoor het elektriciteitsverbruik toch nauwelijks daalt. U bespaart als u energiezuinige apparaten koopt, herkenbaar aan energielabel A+++, ze slim gebruikt en de apparaten niet op stand-by zet na gebruik.

Een huishouden is per jaar zo'n 450 kilowattuur (kWh) kwijt aan sluipverbruik. Tweederde daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten: dat bespaart jaarlijks niet alleen veel energie uit fossiele brandstoffen (en dus CO2-uitstoot), maar ook tientallen euro's!

Behalve het energielabel en vergelijkende tests, wijzen ook andere keurmerken en het vermogen van een apparaat de weg naar energiezuinige apparaten. Eenmaal in huis kunt u via slim gebruik het elektriciteitsverbruik verminderen. Heeft u enig idee hoeveel geld u kunt besparen door sluipverbruik van apparaten tegen te gaan? Vul snel het Advies op maat in!

/media/871736/aom-sluipverbruik-app.png

Tips

 • Kies een apparaat met een laag energieverbruik, te herkennen aan energielabel A+++. Dat is een stuk zuiniger dan lagere klassen.
 • Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een apparaat met label A of A+ ook al heel zuinig is. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines. Bij koelkasten, vriezers, wasmachines en vaatwassers is A+ tegenwoordig zelfs het onzuinigste label op de markt.
 • Vervang energieslurpers, zoals een oude koelkast of wasmachine, door een nieuw zuinig exemplaar.
 • Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie.
 • Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.
 • Verminder stand-by verbruik: haal apparaten helemaal van de stroom af als u ze niet gebruikt.
 • Lever onzuinige oude apparaten in bij het gemeentelijk afvalstation, voor hergebruik van de materialen.
 •  Energie besparen bij aankoop: energielabel

  energielabel-nieuwLet bij aankoop van een nieuw apparaat op het energieverbruik. Het energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. U vindt het energielabel op bijna alle apparaten: witgoed, verlichting, televisies, airconditioners en stofzuigers. Hiernaast een voorbeeld van een nieuw energielabel, zoals dat sinds eind 2011 verplicht is voor koelkasten, vriezers, wasmachines en vaatwassers.

  Zuinige apparaten hebben energielabel A+++ of A++ (op oude labels is dat A). Op het energielabel staat ook het gemiddeld verbruik per jaar in kWh vermeld. 

  Wat is het minst zuinige label per apparaat?

  Onderstaande tabel toont het minimum-label voor witgoed om in de EU op de markt te mogen worden gebracht:

  Minimum Voor Label

  Peiling: februari 2014

  Andere keurmerken

  Behalve op het energielabel, kunt u vergelijkende tests bekijken en letten op keurmerken zoals TCO en Energy Star. Ook het vermogen zegt iets over het verbruik. Kleinere apparaten zijn meestal zuiniger dan hun grotere broers. Lees meer over keurmerken en ander logo's op apparaten in de Keurmerkenwijzer.

  Verder is het handig als een apparaat helemaal uit kan, in plaats van alleen op stand-by; helemaal uit voorkomt onnodig energieverbruik.

 •  Energie besparen bij gebruik

  Naast de energiezuinigheid van een apparaat is ook de manier waarop u het gebruikt bepalend voor het energieverbruik. U kunt dat verbruik verminderen op de volgende manieren:

  • Gebruik apparaten efficiënt. Een keer wassen met een volle trommel is zuiniger dan twee keer een halve lading wassen. Tips voor zuinig gebruik vindt u bijvoorbeeld op Koelkasten en vriezers, Desktop, laptop en tablet en Wasmachine.
  • Lees de gebruiksaanwijzing goed door; meestal staan daarin tips voor slim gebruik van het apparaat.
  • Zie zelf hoeveel stroom een apparaat verbruikt met een energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact. Te koop bij elektronicawinkels vanaf 10 euro.
  • Verminder het sluipverbruik door het apparaat niet stand-by maar echt 'uit' te zetten.

  Sluipverbruik verminderen

  Stekkerdoos -schakelaarElektrische apparaten verbruiken soms ook energie als niet gebruikt worden (stand-by) of als ze 'uit' staan, terwijl de stekker in het stopcontact zit. De verzamelnaam hiervoor is sluipverbruik. Sommige apparaten functioneren niet zonder stand-by stand (de koelkast, de cv-ketel en de deurbel), maar vaak is stand-by onnodig. 

  Het sluipverbruik (stand-by plus 'uit') is in een gemiddeld huishouden jaarlijks 450 kWh. Dat kost ruim 100 euro (prijspeil 2014/2015). Bijna tweederde daarvan is te vermijden:

  • Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik deze dan in plaats van de stand-by knop.
  • Gebruikt u een apparaat lang niet? Trek dan de stekker uit het stopcontact.
  • Hebt u meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computer met randapparatuur of tv met dvd-speler)? Stop dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.
  • Zet bij halogeenlampen een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Zo trekt de transformator na uitschakelen geen stroom meer.
  • Haal opladers van bijvoorbeeld een kruimeldief of tandenborstel uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Dan gebruiken ze ook geen stroom meer.

  Bespaarstekker

  Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten, of de stekker uit het stopcontact te halen. U kunt dan tussen het apparaat en het stopcontact een bespaarstekker zetten, die de stand-by stand volledig uitschakelt. Ze zijn te koop onder merknamen als Stand-by killer, Energy keeper of Powersaver.

  Er zijn bespaarstekkers voor de televisie met dvd-recorder, de computer met randapparatuur en het koffiezetapparaat, maar ook voor elektrische boilers en kantoorapparatuur. Ze werken op verschillende manieren; laat u dus goed informeren door de leverancier. De prijzen voor schakelklokken variëren van 10 tot 50 euro. Overigens gebruiken de bespaarstekkers zelf ook energie, maar erg weinig. Het vermogen is 0,1 tot 0,3 watt.

 •  Wat te doen met oude apparaten?

  Sommige apparaten, zoals koelkasten, vriezers en wasmachines, zijn afgelopen decennia veel zuiniger geworden. Gaan deze apparaten kapot, dan is vervanging van oudere apparaten uit het oogpunt van milieu beter dan repareren.

  Vervangen door een zuiniger type

  Koelkasten en vriezers van voor 2000, oudere wasmachines, vaatwassers en wasdrogers kunt u uit oogpunt van milieu het best vervangen door energiezuinige nieuwe apparaten.

  Nieuwe koelkasten met energielabel A+++ en wasmachines en vaatwassers met energielabel A+++ gebruiken veel minder energie dan oude types. De nieuwe wasmachines gebruiken ook veel minder water. Een warmtepompdroger met energielabel A++ verbruikt ongeveer tweederde minder energie dan een gemiddelde wasdroger met energielabel C. Een wasdroger op gas verbruikt ruim de helft minder.

  Zuinige apparaten zijn wel duurder bij aanschaf. Maar vaak verdient u de extra kosten op termijn terug via verlaging van de energierekening.

  Repareren

  Reparatie kan levensduur van apparaten verlengen.Is het apparaat niet veel zuiniger geworden, dan is repareren milieuvriendelijker dan een nieuw apparaat kopen. Een niet zo oude wasmachine kunt u bijvoorbeeld beter laten repareren. Hiervoor kunt u een monteur inschakelen, of het zelf doen. Onderdelen zijn te vinden bij speciaalzaken, op internet en bij fabrikanten. Bewaar de gebruiksaanwijzing van een apparaat.

  Een tweede leven

  Misschien kan iemand anders uw oudere, maar werkende apparaat nog gebruiken. Dat spaart afval en grondstoffen en energie voor de productie van een nieuw apparaat. Apparaten met een laag energieverbruik, zoals audioapparatuur, keukenapparatuur of elektrisch gereedschap, kunt u prima tweedehands verkopen.

  Maar oude energieverslindende koelkasten, vrieskisten en wasdrogers kunt u het best inleveren bij de gemeente of de winkelier waar u de nieuwe koopt, voor een milieuvriendelijke verwerking.

  Weggooien: apart inleveren

  Elektrische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Daarom is het belangrijk om oude apparaten op de juiste manier af te danken, zodat ze milieuvriendelijk verwerkt kunnen worden. Als een apparaat kan worden gerecycled, scheelt dat bovendien grondstoffen.

  U kunt een oud/kapot apparaat gratis inleveren bij de winkelier, bij aankoop van een nieuw vergelijkbaar apparaat. Dit heet de oud-voor-nieuwregeling. De kosten van milieuvriendelijke verwerking van de oude apparaten zijn gedekt. Tot half februari 2013 betaalde u voor sommige elektrische apparaten nog een verwijderingsbijdrage. Deze is nu voor alle elektrische apparaten afgeschaft. De kosten van verwijdering zijn nu verwerkt in de verkoopprijs.

  U kunt oude apparaten ook kwijt bij het gemeentelijke afvalscheidingsstation. Lever ook kleine elektrische apparaten (niet langer, dikker en breder dan 25 cm), zoals een elektrische tandenborstel of computermuis, gescheiden in. Vanaf half februari 2014 kunnen deze ook gratis ingeleverd worden bij elektronicawinkels met een vloeroppervlak van meer dan 400 vierkante meter; ook  zonder dat u er een apparaat aanschaft. Daarnaast kunt u ze kwijt bij de milieustraat, via de chemokar of via inleverbakken bij meer dan 2.000 inleverplekken bij vele winkelketens, ongeacht het vloerppervlak. Zie voor inleverpunten de website (of gratis app) Recyclemanager.

 •  Meer informatie

  • Vraag in de winkel naar de EnergieWeter. In winkels die hierbij zijn aangesloten, staan op het prijskaartje ook de geschatte jaarlijkse energiekosten van het apparaat vermeld. www.energieweter.nl
  • Er zijn diverse websites die apparaten vergelijken (prijzen, beoordelingen en winkels); u vindt ze via internetzoekmachines.
  • www.energielabel.nl geeft informatie over energielabels op nieuwe apparaten.
  • De Consumentenbond onderzoekt zeer regelmatig allerlei elektrische apparaten, onder meer op energieverbruik en repareerbaarheid: www.consumentenbond.nl.
  • Heeft u vragen over de aankoop, uw rechten en garantie op apparatuur? Kijk op www.consuwijzer.nl.
 Naar boven
/media/978832/apparaten-koen-en-gebruiken-2012.jpg

Minder energiekosten? Bespaartest.nl!

Kies je tips voor energie- besparing, en verlaag je energiekosten tot honderden euro's per jaar: Bespaartest.nl!

Vignet-bespaartest

Volg ons