Halveer je stroomverbruik

Vinger klikt op economy stand op apparaat. Gebruik de eco stand op zuinige apparaten.
Vergelijk je energieverbruik Hoeveel energie verbruik je? Weten hoeveel je energie je verbruikt ten opzichte van je buren? Je weet het binnen 5 vragen!
Hoeveel stroom kan jij nog besparen? Een huishouden verbruikt gemiddeld jaarlijks 2.479 kWh aan stroom. Dat kan nog stukken lager. Ontdek welke apparaten veel stroom verbruiken en hoe je dit kan halveren.

Met de 8 tips hieronder kan je zo'n 1.300 kWh besparen: dat is de helft van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden! Gemiddeld bespaar je hiermee elk jaar ongeveer

Milieu Centraal rekent met een stroomprijs van 22 cent per kilowattuur (kWh). Jouw stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen. Op Energierekening lees je meer over de stroomprijs.

In 8 stappen naar een lage stroomrekening

01

Koop een nieuwe zuinige  koelvriescombi in plaats van je 20 jaar oude energieslurper en bespaar jaarlijks 250 kWh. Door je (werkende) 10 jaar oude koelvriescombinatie te vervangen door een nieuwe zuinig bespaar je jaarlijks 150 kWh.

02

Vervang al je gloeilampen door LED-lampen. Ook als ze nog werken! 11 peertjes vervangen scheelt jaarlijks 140 kWh.

03

Elektrische kacheltjes slurpen energie: als je een kacheltje van 1000 Watt de helft van het jaar één uur per dag aanzet, kost dat 180 kWh per jaar. Een infraroodpaneel voelt net zo lekker en gebruikt veel minder energie. En heb je elektrische vloerverwarming in de badkamer? Laat die dan niet de hele dag aanstaan, maar programmeer hem op de spitsuren dat je de badkamer gebruikt.

04

Doe de tweede koelkast (de bierkoelkast) in de schuur weg of zet hem alleen aan tijdens de barbecue en bespaar jaarlijks 190 kWh.

05

Koop je een nieuwe wasdroger? Neem een zuinige A++ warmtepompdroger in plaats van de goedkope B wasdroger en bespaar bijna 170 kWh.

06

Hang de was de helft van het jaar aan de waslijn, ook als je een wasdroger hebt. Had je nog een oude B of C-label wasdroger? Dan bespaar je jaarlijks 150 kWh.

07

Was op 30 graden en met volle trommel en bespaar jaarlijks ruim 110 kWh. Gemiddeld is de wasmachine maar voor twee derde gevuld!

08

Zet de vaatwasser op het eco programma en laad hem zo vol mogelijk. Zo bespaar je 130 kWh per jaar.

Heb je een waterbed, tropisch aquarium, beertender of oude pomp voor je vloerverwarming? Dat zijn grote energieverbruikers. Lees hoe je hier op kan besparen op Grote energieslurpers.

Grote verschillen tussen huishoudens

Hoeveel jij kunt besparen hangt sterk af van je huidige stroomverbruik. De verschillen daarin zijn enorm: 1 van de 8 huishoudens verbruikt jaarlijks minder dan 1.500 kWh. Het andere uiterste wordt gevormd door de 1 van de 7 die meer dan 5.000 kWh per jaar verbruiken.

Meer tips over besparen? Kijk op Bespaartips apparaten en Bespaartips verwarming.