Halveer je stroomverbruik

Vinger klikt op economy stand op apparaat. Gebruik de eco stand op zuinige apparaten.
Vergelijk je energieverbruik Hoeveel energie verbruik je? Weten hoeveel je energie je verbruikt ten opzichte van je buren? Je weet het binnen 5 vragen! Doe de check
Hoeveel stroom kan jij nog besparen? Een huishouden verbruikt gemiddeld jaarlijks 2.765 kWh aan stroom (€ 620). Dat kan nog stukken lager.

In 9 stappen naar een lage stroomrekening

De eerste 8 tips samen besparen 1.500 kWh. Dat is € 330: de helft van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden!

01

Koop een zuinige A+++ koelvriescombi in plaats van je 20 jaar oude energieslurper en bespaar jaarlijks 300 kWh. Door je (werkende) 8 jaar oude koelvriescombinatie te vervangen door een nieuwe A+++ bespaar je jaarlijks 140 kWh.

02

Vervang al je gloeilampen door LED-lampen. Ook als ze nog werken! 11 peertjes vervangen scheelt jaarlijks 170 kWh.

03

Beperk het gebruik van elektrische bijverwarming, zoals vloerverwarming in de badkamer of elektrische kachels en bespaar jaarlijks 260 kWh.

04

Doe de ‘bierkoelkast’ in de schuur weg of zet hem alleen aan tijdens de barbecue en bespaar jaarlijks 230 kWh.

05

Koop je een nieuwe wasdroger? Neem een zuinige A++ warmtepompdroger in plaats van de goedkope B wasdroger en bespaar bijna 200 kWh.

06

Droog je was de helft van het jaar aan de waslijn, ook als je een wasdroger hebt. Had je nog een oude B of C-label wasdroger? Dan bespaar je jaarlijks 160 kWh.

07

Was op 30 graden en met volle trommel en bespaar jaarlijks ruim 100 kWh. Gemiddeld is de wasmachine maar voor twee derde gevuld!

08

Zet de vaatwasser op het eco programma en laad hem zo vol mogelijk. Zo bespaar je 130 kWh per jaar.

09

Heb je een waterbed, een tropisch aquarium en een beertender? Als je die wegdoet, bespaar je ongeveer evenveel als met de bovenstaande 8 tips samen. Bekijk wat grote energieslurpers zijn.

Grote verschillen tussen huishoudens

Hoeveel jij kunt besparen hangt sterk af van je huidige stroomverbruik. De verschillen daarin zijn enorm: 1 van de 8 huishoudens verbruikt jaarlijks minder dan 1.500 kWh. Het andere uiterste wordt gevormd door de 1 van de 7 die meer dan 5.000 kWh per jaar verbruiken.

Lees meer over besparen op Apparaten in huis.