Besparingen: met welke energieprijzen rekenen we?

Met isolatie, duurzame verwarming en zuinige apparaten bespaar je op je energieverbruik. Die besparingen zijn niet eenmalig, maar keren elk jaar weer terug. Daarom berekent Milieu Centraal de besparing in geld niet alleen met de hoge energieprijzen van dit moment, maar ook met een lagere prijs. Milieu Centraal legt uit met welke tarieven het rekent en waarom.

De energieprijzen zijn op dit moment behoorlijk hoog, maar hoe de energieprijzen de komende jaren zullen zijn is onbekend. Deskundigen verwachten dat de gas- en elektriciteitsprijs de komende jaren weer zal gaan dalen, al weet weten zij niet precies wanneer en hoeveel.

Daar komt bij dat de verschillen tussen wat mensen betalen erg groot zijn. Sommige consumenten hebben lang geleden een contract met vast tarief afgesproken en betalen nog 80 cent per kuub gas, terwijl bij anderen het tarief 3 euro per kuub of nog hoger is.

Om deze twee redenen rekent Milieu Centraal besparingen uit met een hogere (korte termijn) prijs, en een lagere (lange termijn) prijs.

Het PBL geeft een lage en hoge verwachting waarbij de gasprijs ligt tussen 0,90 en 1,10 euro en de stroomprijs tussen 21 en 24 cent. Lees meer bij Achtergrond en bronnen.

Welke energieprijzen?

Milieu Centraal rekent met de volgende energieprijzen:

Termijn Gasprijs per m3 Stroomprijs  per kWh
Korte termijn (hoge energieprijs) 3 euro 70 cent
Lange termijn (lage energieprijs) 1,20 euro 25 cent

 

Weten op welke bronnen Milieu Centraal deze prijzen baseert? Kijk bij Achtergrond en bronnen.

Waarom twee energieprijzen?

Tot voor kort rekende Milieu Centraal met een gemiddelde prijs voor gas, en een gemiddelde prijs voor stroom. Dat kon, omdat de verschillen tussen wat mensen betaalden voor gas en stroom niet zo groot waren. En omdat de prijzen voor gas en stroom door de jaren heen met kleine stapjes veranderden.

Sinds 2022 zijn er grote verschillen ontstaan tussen de energieprijzen voor mensen met een vast contract en een variabel contract. En sinds 2022 zijn de energieprijzen heel grillig, ze veranderen met grote sprongen. In 2023 zijn er de prijzen van het prijsplafond bijgekomen: het prijsplafond is vanaf 1 januari 1,45 euro voor gas tot een jaarverbruik van 1200 m3 gas en 0,40 euro voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh stroom. Verbruik je meer? Dan betaal je voor alles wat je erboven zit de prijzen van jouw energiecontract. Meestal zijn die hoger. Kijk voor meer uitleg over contracten en het prijsplafond op Energierekening.

Als we de jaarlijkse besparingen van minder energieverbruik berekenen met de hoge prijzen van nu, geven we waarschijnlijk een veel te gunstig beeld van de besparingen over een paar jaar. Daarom geeft Milieu Centraal een 'bandbreedte': een besparing bij een hoge prijs en een besparing bij een lage prijs.

Teruglevertarief zonnepanelen

Voor de opbrengst van zonnepanelen is de vergoeding die energiebedrijven betalen voor de stroom die je teruglevert van belang. Net zoals bij elektriciteit gaan wij hier ook uit van een lange termijn verwachting. Waarschijnlijk wordt de minimale terugleververgoeding 80 procent van de leveringskosten per kWh, zonder belasting of heffingen (‘kale stroomprijs’). Dat betekent voor 2030 een vergoeding van 9 cent per kWh. Milieu Centraal heeft dit bedrag berekend op basis van een verwachting van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) voor de groothandelstarieven voor elektriciteit in 2030, inclusief de gemiddelde overheadkosten van energiebedrijven volgens het PBL, maar zonder belasting of heffingen.

Achtergrond en bronnen

Meer over de energierekening

Wil je meer weten over de verschillende energiecontracten en de variatie in energieprijzen? Kijk dan op Energierekening.