Besparingen: met welke energieprijzen rekenen we?

Met isolatie, duurzame verwarming en zuinige apparaten bespaar je op je energieverbruik. Deze besparingen zijn niet eenmalig, maar keren elk jaar weer terug. Daarom berekent Milieu Centraal de besparing met de gemiddelde energieprijs voor de lange termijn (2025-2040). Op deze pagina lees je met welke tarieven we rekenen en waarom.

Energieprijzen voor de lange termijn

Milieu Centraal berekent de besparingen met de energieprijs voor de lange termijn. Dat doen we omdat veel besparingen jaar in jaar uit terugkomen. Isolatie, een warmtepomp of een zuinig apparaat levert immers jarenlang een besparing op. Het zou geen goed beeld geven om die besparingen met de energieprijs van dit moment te berekenen. 

Daarom rekenen we met de gemiddelde energieprijs die we voor de periode 2025 - 2040 verwachten. Dat is:

  • € 1,45 voor 1 m3 gas
  • € 0,25 voor 1 kWh stroom

Bij Achtergrond en bronnen lees je op welke bronnen Milieu Centraal deze prijzen baseert.

Op dit moment (januari 2024) is voor veel mensen de gasprijs ongeveer € 1,45 en de stroomprijs ongeveer € 0,37. Maar jouw gas- en stroomprijs kan hoger of lager zijn, afhankelijk van wat er in jouw energiecontract staat.

In 2023 was er een prijsplafond dat de energieprijzen flink heeft gedempt. In 2024 is er geen prijsplafond meer. Op jouw jaarafrekening van het energiebedrijf dit jaar zie je waarschijnlijk nog wel de invloed van het prijsplafond in 2023 terug. Lees meer over het prijsplafond en de gevolgen voor je energierekening.

Elektrische auto en zonnepanelen: stroomprijs komende jaren

Bij elektrische auto's gebruikt Milieu Centraal ook een andere stroomprijs, namelijk die voor een middellange termijn: 2024 tot en met 2027. De middellange termijnprijs is 30 cent per kilowattuur. Dit is het gemiddelde van de stroomprijs van dit moment en de stroomprijzen die het PBL voor 2025 tot en met 2027 verwacht (inclusief energiebelastingen en btw). Daarmee berekenen we de kosten om een elektrische auto thuis op te laden. Hierbij is geen rekening gehouden met thuisladen met stroom van zonnepanelen. Voor laden op het werk, laden bij de publieke laadpaal en laden bij snel-laad station zijn actuele gemiddelde prijzen gebruikt (hiervoor bestaan geen goede schattingen met betrekking tot prijzen voor een langere termijn). Voor actuele prijzen zie Opladen elektrische auto.

Bij zonnepanelen gebruikt Milieu Centraal de stroomprijs op dit moment en voor de lange termijn per jaar in de periode 2025-2040). Hiermee wordt de terugverdientijd berekend. De lange termijnprijs waar we mee rekenen is gemiddeld 25 cent. De stroomprijs van dit moment is 37 cent (januari 2024).

Teruglevertarief zonnepanelen

Voor de opbrengst van zonnepanelen is ook het teruglevertarief van belang. Dat is de vergoeding die energiebedrijven momenteel betalen voor de stroom die je - bovenop je eigen verbruik - aan het elektriciteitsnet teruglevert. Door de salderingsregeling hebben de meeste zonnepaneeleigenaren hier nog niet mee te maken. Maar dat verandert wanneer die regeling stapsgewijs wordt afgebouwd. Dan bepaalt de teruglever-vergoeding mede wat de opbrengst is. Voor dit teruglevertarief gaat Milieu Centraal uit van een lange termijn verwachting. De minimale terugleververgoeding is 80 procent van de ‘kale stroomprijs’ (dat zijn de leveringskosten per kWh, zonder belasting of heffingen). Dat betekent voor de periode 2025-2040 een gemiddelde vergoeding van 10 cent per kWh.

Achtergrond en bronnen

Meer over de energierekening

Wil je meer weten over de verschillende energiecontracten en de variatie in energieprijzen? En wat je kan doen als je moeite hebt om de energierekening te betalen? Kijk dan op Energierekening.