Besparingen: met welke energieprijzen rekenen we?

De energieprijzen zijn op dit moment erg hoog. Bovendien zijn de verschillen tussen wat mensen betalen erg groot. Sommige consumenten hebben lang geleden een contract met vast tarief afgesproken en betalen nog 80 cent per kuub gas, terwijl bij anderen het tarief 2 euro per kuub of nog hoger is.
Deskundigen verwachten dat de gas- en elektriciteitsprijs de komende jaren weer zal gaan dalen, al weet weten zij niet precies wanneer en hoeveel. Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de energieprijzen die het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) in 2030 , inclusief energiebelastingen en btw. Milieu Centraal rekent met:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Het PBL geeft een lage en hoge verwachting waarbij de gasprijs ligt tussen 0,90 en 1,10 euro en de stroomprijs tussen 21 en 24 cent. Lees meer bij Achtergrond en bronnen.
Waarom de energieprijs van 2030 en niet de hogere prijzen van dit moment?
Allereerst omdat de energieprijzen nooit jarenlang hetzelfde zijn, maar schommelen. Als we de jaarlijkse besparingen van minder energieverbruik berekenen met de hoge prijzen van nu, geven we waarschijnlijk een veel te gunstig beeld van de besparingen over een paar jaar. Bovendien gaan energiebesparende maatregelen lang mee: warmtepompen 15 jaar, zonnepanelen 25 jaar en isolatie meer dan 25 jaar. Dan is het beter om uit te gaan van de energieprijs in 2030. En bedenk: als de gas- en stroomprijs de komende jaren hoger zijn, valt de besparing ook hoger uit. Met 1 euro per m3 gas en 22 cent per kWh geeft Milieu Centraal dus voor de eerstkomende jaren eerder een te lage dan een te hoge besparing.
Waarom niet de gemiddelde prijs tussen nu en 2030?
Dat gemiddelde is niet berekend, en is ook moeilijk vast te stellen, zeker nu de energieprijzen zo grillig zijn. Vaak wordt een gemiddelde berekend door de lijn tussen nu en straks door te trekken (extrapoleren). Dat kan als de markt rustig is en de prijzen langere tijd stabiel zijn. Maar dat is nu niet het geval. PBL kan wél een goede prognose geven voor het jaar 2030. Daarom hebben we besloten om daarmee te rekenen.
Achtergrond en bronnen
Korte en lange termijn
Voor besparingen over een langere periode (15 tot 25 jaar) gebruikt Milieu Centraal de prijs die verwacht wordt in 2030. Maar uiteindelijk hangt de besparing altijd af van de energieprijs die je betaalt. Bij een hogere energieprijs bespaar je ook meer. In januari 2022 lag de energieprijs voor nieuwe contracten op ongeveer 1,74 euro voor een kuub gas en 40 cent voor een kWh stroom: bijna het dubbele van waarmee Milieu Centraal rekent. Bij deze energieprijzen is de besparing in dat jaar dus ook bijna het dubbele.
Bij grotere maatregelen als isolatie en een warmtepomp rekent Milieu Centraal met de prijs van 2030, maar geven we aan dat de besparing op dit moment hoger kan zijn.
Wil je meer weten over de verschillende energiecontracten en de variatie in energieprijzen? Kijk dan op Energierekening.
Anderen keken ook naar

2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten...

Aardgas gaat stap voor stap uit woningen verdwijnen. Duurzame energie voor verwarming en warm water komt ervoor in de plaats. Milieu Centraal laat zien...

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten...