Praktisch over duurzaam

Energiebronnen

Duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot. Ander voordeel is dat deze energie nooit opraakt. Dit in tegenstelling tot kolen, olie en gas. De verbranding van deze fossiele brandstoffen draagt sterk bij aan klimaatverandering.

schapen in het gras bij water en windmolens

Windenergie

Windparken kunnen Nederland voor een belangrijk deel voorzien van schone, onuitputtelijke energie. De productie van een windturbine kost energie, maar het rendement is veel hoger dan bij een kolen- of kerncentrale.

Windenergie
Een man houdt zijn bloemen in de bloembak bij, op zijn dak liggen zonnepanelen. Zonnepanelen produceren duurzame energie.

Zonne-energie

De zon levert schone energie die nooit opraakt. Ook in Nederland schijnt de zon vaak genoeg om zonnepanelen en zonneboilers aantrekkelijk te maken. Jij kunt de zonnewarmte direct in huis halen door zongericht te verbouwen.

Zonne-energie
Energiebronnen Biomassa 53017573 400x400.jpg

Biomassa

Biomassa is een hernieuwbare brandstof, maar staat ter discussie. Dat heeft te maken met herkomst van de grondstoffen én de manier van verwerken (verbranding, vergassing of vergisting). Milieu Centraal zet de standpunten op een rij.

Biomassa
Een waterkrachtcentrale in Noorwegen. Waterkracht is een duurzame bron van energie.

Waterkracht

In Nederland wekken we weinig waterkracht op: slechts een paar procent van alle groene stroom. Nederlandse waterkrachtstroom komt uit rivieren als de Maas. Wist je dat ook aan de kust stroom kan worden opgewekt?

Waterkracht
Lava is uit de aarde omhoog gekomen. Aardwarmte is een duurzame bron van energie.

Aardwarmte en bodemwarmte

Aardwarmte is vaak moeilijk bereikbaar, maar bodemwarmte wordt wél gebruikt in Nederland om woningen, gebouwen en kassen te verwarmen. Hoe ontstaat bodemwarmte?

Aardwarmte en bodemwarmte
Kind met mini windmolen

Groene stroom

Je ziet geen verschil tussen groene en 'grijze' stroom uit je stopcontact. Wat is eigenlijk groene stroom? Groene stroom is opgewekt met duurzame energiebronnen, 'grijze' stroom komt uit kolen-, gas- of kerncentrales.

Groene stroom
Een luchtfoto van een kolencentrale. Kolen leveren grijze stroom en zijn dus geen duurzame energiebron.

Kolen, olie en gas

De stroom uit je stopcontact, de brandstof voor je auto en de warmte van je radiator: ze zijn voor ruim 90 procent afkomstig van fossiele brandstoffen. Kolen, olie en gas zijn nog steeds de meest gebruikte energiebronnen in Nederland.

Kolen, olie en gas
Energiebronnen_Kernenergie-22780145-400x400.jpg

Kernenergie

In Borssele staat Nederlands enige werkende kerncentrale. Maar in onze stroom zit meer kernenergie, geïmporteerd uit het buitenland. Wat is kernenergie precies, wat gebeurt er in een kerncentrale?

Kernenergie
bigstock-Plug--25139129 282x212.jpg

Waar komt jouw groene stroom vandaan?

Veel groene stroom op de Nederlandse markt komt van bestaande Scandinavische waterkrachtcentrales. Dat levert geen nieuwe investeringen in duurzame energie op. Hoe kun je zeker weten dat jouw groene stroom daar wél aan bijdraagt?

Groene stroom
Energiebronnen Kolencentrale 400x400.jpg

Fossiel vervangen door duurzaam

Kolen, olie en gas zijn fossiele brandstoffen. Ze veroorzaken vervuiling en – bij verbranding – veel CO2-uitstoot. Bovendien is hun voorraad eindig. Daarom proberen we ze zoveel mogelijk te vervangen door duurzame energiebronnen én energiebesparing.

Kolen, olie en gas

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.