Een schoon park? Zo gefikst!

Campagnebeeld Zo Gefikst
Een avondje in het park of een dagje naar het strand, heerlijk in de zomer! Maar vaak blijven park en strand achter met veel afval: blikjes, flesjes, etensresten of verpakkingen. Terwijl weggooien een kleine moeite is. Zo zit je ook een dag later in een schoon park of op een fris strand. Je plek schoon achterlaten? Zo gefikst!

Elk jaar zorgt de gemiddelde Nederlander voor 490 kilo afval. Een enorme berg. Een deel van dat afval verdwijnt niet in de prullenbak, maar belandt op straat, in het park of op het strand. Blikjes, bordjes en bestek, flesjes of sigarettenpeuken; het kan nog jarenlang rondzwerven.

Slecht voor het milieu, de natuur en voor jezelf. Terwijl er vaak genoeg afvalbakken in de buurt zijn. Gooi daarom je afval weg of neem het mee. Een schoner park, strand of schonere straat; het is zo gefikst!

Wist je dat? Kleine flesjes weggooien? Dat kost je centen! Sinds 1 juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes. Laat ze dus niet slingeren, maar lever ze in!

Eten in het park? Check de video!

Eten in het park? Check de video!

Jouw afval, jouw toekomst!

Zwerfafval is een groot probleem voor natuur en milieu. Gemeentereinigers kunnen niet op alle plekken in een park komen en zo blijft er nog wel eens wat liggen. Veel afval verdwijnt heel langzaam of helemaal niet. En als het al verdwijnt is het vaak niet eens écht weg. Plastic flesjes vallen bijvoorbeeld in steeds kleinere stukjes uit elkaar totdat ze miniem zijn: microplastics. 

Die microplastics komen - samen met grotere stukken plastic - vaak via het riool, rivieren en kanalen in zee terecht. Daar krijgen vissen en andere zeedieren ze weer binnen. Vaak sterven die eraan, maar als de vissen gevangen worden, belanden ze - samen met het microplastic in hun lichaam - op ons bord. Zo kan een plastic flesje wat in een park in Amsterdam of Utrecht achterblijft, later op je bord belanden als geheim ingrediënt in een visstick. 

Afval wat blijft liggen is dus niet alleen nu een probleem, maar ook een probleem van de toekomst. Jouw toekomst!

Denk je nu...

Zwerfafval-quiz

Weet jij hoe lang het duurt voordat een sigaret vergaat? En welk naam heeft de verzameling plastic afval in de oceaan ook alweer? Test jouw kennis over afval!

Speel de quiz!

Surfen op plastic

Merijn Tinga is de Plastic Soup Surfer. Letterlijk! Hij heeft zelf een surfboard van zwerfplastic gemaakt en surfte daarmee langs de Nederlandse en Belgische kust, om aandacht te vragen voor de plasticsoep. Al jaren vecht hij tegen plastic zwerfafval, met succes! Beluister zijn verhaal.

Je ziet deze inhoud niet omdat je onze cookies niet hebt geaccepteerd.

Instellingen wijzigen

De campagne Zo Gefikst is een initiatief van Schouders onder Schoon en wordt gesteund door Milieu Centraal. Schouders onder Schoon verbindt organisaties die werk maken van een schoon Nederland. Overheden, bedrijven, overige gebiedsbeheerders en NGO’s zetten gezamenlijk de schouders onder het verminderen van zwerfafval en het stimuleren van schoon gedrag. Het platform is opgericht door Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.