Huis en tuin

Ook in eigen huis en tuin kun je leven met aandacht voor het milieu. Ontdek waar je op kunt letten bij het klussen of verbouwen. Maak van je tuin een groen paradijs. Bestrijd ongedierte zonder gif en lees hoe je milieuvriendelijker schoonmaakt. Milieu Centraal geeft je tips voor duurzaam wonen.

Plagen en overlast

Overzicht Vind tips om overlast te voorkomen en plagen op te lossen in huis en tuin. Tips per plaag

Huis en tuin in het kort

In je eigen huis en tuin kun je veel duurzame keuzes maken. Bij een verbouwing of klusproject kun je bijvoorbeeld verantwoord hout kiezen en rekening houden met energie besparen. Wanneer je asbest ontdekt tijdens een verbouwing is het ook belangrijk dat je daar op een goede manier mee omgaat.

Een groene tuin biedt veel voordelen voor het klimaat. Bijen, vlinders en andere insecten, dieren en vogels kunnen in een groene tuin voedsel en nestplaatsen vinden. Een groene tuin werkt ook verkoelend in hete zomers en vangt regenwater op in natte periodes. Zeker als je een natuurlijke vijver hebt, kan dat veel wateroverlast schelen. Een groen dak op je schuur of uitbouw zorgt voor extra verkoeling, wateropvang en natuur rond je huis.

Heb je last van plaagdieren? Als je de oorzaak aanpakt kun je veel plagen voorkomen en met de hand of via een natuurlijke vijand kun je gebruik van gif vermijden. Wist je bijvoorbeeld dat lieveheersbeestjes goed werken tegen bladluis en je door egels en vogels naar je tuin te lokken slakkenoverlast kan verhelpen? Zilvervisjes, muizen en ander ongedierte in huis kun je ook zonder gif bestrijden. Zorg voor goede ventilatie, laat geen etensresten rondslingeren en dicht naden en kieren goed.

Gebruik schoonmaakmiddelen verstandig en met mate tijdens het schoonmaken. Let ook op keurmerken: die vertellen je of een schoonmaakmiddel met aandacht voor het milieu is gemaakt.

Milieuproblemen bij bezig zijn in je huis of tuin