Schoonmaken

Man maakt keuken schoon met spuitbus en geel doekje. Tips voor schoonmaken.
Je huis schoonmaken kan uitstekend zonder schadelijke oplosmiddelen en chloor. Vaak kan het met koud water en sommige producten zijn zelfs helemaal niet nodig. Milieu Centraal geeft je handige tips om duurzaam schoon te maken.

Schoonmaken in het kort

Een schoon huis is prettig om in te leven. Schoonmaken kan duurzaam gebeuren. Allesreinigers werken prima met koud water, wat energie bespaart.

Denk goed na over welke schoonmaakmiddelen je gebruikt. Chloor is bijvoorbeeld geen goede keuze om je toilet schoon te maken. Het desinfecteert, maar reinigt en ontkalkt niet. Sanitairreiniger is voldoende. Een toiletblokje kun je dan ook achterwege laten. Let bij schoonmaakmiddelen, vaatwastabletten en afwasmiddelen op keurmerken. Die vertellen je over hoe milieuvriendelijk de middelen zijn.

Heb je last van schimmel in de badkamer? Controleer of de ventilatie in jouw huis goed op orde is. Dat is de beste manier om schimmel te voorkomen. Als je de schimmel wilt verwijderen, zorg dan dat je de bestrijdingsmiddelen goed gebruikt. Dan is het milieurisico beperkt.

Afwassen doe je het milieuvriendelijkst in een teiltje. Gebruik je een vaatwasser? Dan hoef je vuile vaat niet voor te spoelen. Slim je kleding wassen kan voor een groot milieuvoordeel zorgen. Beoordeel eerst of je kledingstukken in de was moeten, want minder wassen houdt je kleding langer mooi en zorgt dat je minder vaak hoeft te wassen. Draai wasjes met een volle wasmachine, was op eco-stand en gebruik niet te veel wasmiddel. Zo verbruik je minder water en energie en komen er minder resten van het wasmiddel in de natuur.