Allesreinigers

Vrouw schenkt schoonmaakmiddel in doseerdop. Gebruik niet te veel schoonmaakmiddel
Allesreinigers kennen weinig milieuproblemen: de rioolwaterzuivering kan ze prima aan. Voor allesreiniger heb je geen warm water nodig, want met koud water wordt het net zo schoon. Let daarnaast op de dosering en het milieukeurmerk.

Tips allesreinigers

 1. 01

  Voor het schoonmaken met allesreiniger kun je koud water gebruiken.

 2. 02

  Als je de allesreiniger op het vuil laat inwerken en daarna goed boent, heb je er minder van nodig.

 3. 03

  Allesreinigers bevatten stoffen die schadelijk zijn voor waterleven. Gooi je sopje daarom nooit op straat of in je tuin.

 4. 04

  Allesreinigers met een milieukeurmerk belasten het milieu minder.

 5. 05

  Volg de doseerinstructie op het etiket. Vaak heb je minder nodig dan je denkt.

Voor welke schoonmaakklus?

Allesreinigers zijn geschikt om harde oppervlakken schoon te maken. Glas, gelakt hout, tegels en zeil bijvoorbeeld. De naam is een beetje misleidend: je kunt er niet álles mee schoonmaken.

Zeep is goed afbreekbaar

Wettelijk is vastgelegd dat alle wasactieve stoffen (de zeep) in schoonmaakmiddelen goed afbreekbaar moeten zijn. Het afbreken van de zeep kost echter wel energie, dus hoe minder ervan in het riool komt, hoe beter. Vaak wordt er meer gebruikt dan nodig is, let dus goed op de doseringsvoorschriften op de verpakking. Dat is helemaal belangrijk als je een geconcentreerd middel gebruikt.

Hardnekkig vuil

Hardnekkig vuil kun je makkelijker verwijderen met een schuursponsje of wat schuurmiddel. Hierin zit fijngemalen kalksteen, dat zorgt voor een schurende werking. Dat is een effectievere methode dan grote hoeveelheden zeep gebruiken.

Vochtige schoonmaakdoekjes

Vochtige schoonmaakdoekjes die je na eenmalig gebruik weggooit, zijn meestal deels van plastic gemaakt. Zowel het fabriceren van het plastic als de papiervezel heeft negatieve effecten op het milieu. Gebruik daarom bij voorkeur een oude katoenen lap als schoonmaakdoekje. Mocht je toch wegwerp schoonmaakdoekjes gebruiken, gooi die dan weg bij het restafval en nooit in het toilet.