Milieubewust eten


Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Als je vlees vergelijkt met andere eiwitrijke producten kun je voor het milieu beter kiezen...

Je bent goed bezig voor het milieu als je meer groente en fruit eet en minder vlees en zuivel. Dierlijke producten hebben over het algemeen een veel grotere...

Biologisch of gangbaar: wat is beter voor het milieu? Op sommige punten scoort biologische landbouw beter, op andere juist minder goed. Milieu Centraal...

Plantaardige vleesvervangers zoals tofu, peulvruchten en groenteburgers zijn een volwaardig alternatief voor vlees, en ze hebben veel minder invloed op...

Een blik in het zuivelschap van de supermarkt en je ziet meteen: Nederlanders eten en drinken veel melkproducten. Melk om zo te drinken, maar ook verwerkt...

Welk ei kies jij in de supermarkt of buurtwinkel? Ga je voor een blije kip of vind je vooral het milieu belangrijk? Dierenwelzijn en het milieu gaan niet...

Eén keer per week vis of schaaldieren eten is goed voor je gezondheid. Maar visvangst en viskweek is niet altijd goed voor de natuur en het milieu. Sommige...

Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n...

Ook tijdens een zomerse barbecue kun je rekening houden met het milieu. Als je de bbq slim gebruikt, komen er geen schadelijke stoffen in de lucht. Dat...
Milieubewust eten in het kort
Wat je eet, heeft invloed op het klimaat. Zo is een vleesvervanger, zoals bonen of een vegaburger, beter voor de aarde dan een stukje vlees. En ook zuivel heeft een flinke impact op het milieu. Bij het kopen van vis is het aan te raden om te letten op keurmerken. Die vertellen je of de vis duurzaam is gevangen of gekweekt.
Bij de keuze voor groente en fruit zijn producten van Nederlandse bodem die in het seizoen zijn de beste keuze. Zo is de kans het kleinst dat de groente en fruit zijn gegroeid in verwarmde kassen of uit verre landen komen.