Duurzaam verwarmen en koelen

Kind Windmolentje (3)
Verwarming is een grote energieverbruiker in huis: de helft van je energierekening gaat eraan op. Met duurzame verwarming kun je flink besparen én ben je klaar voor aardgasvrij wonen. Wat zijn goede keuzes? En hoe houd je het huis in de zomer juist koel? Milieu Centraal zet de mogelijkheden op een rij.
Onafhankelijk advies Verbeterjehuis Vul een aantal vragen in over jouw huis en maak je eigen verbeterplan. En ontdek meteen wat het kost en wat het je oplevert. Doe de check
Filter op onderwerp

Zuinig verwarmen en koelen in het kort

De komende jaren gaat aardgas stap voor stap uit woningen verdwijnen. We stappen dan over op duurzamere verwarming met minder CO2-uitstoot. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, bijvoorbeeld met een warmtepomp of een groen warmtenet. Maar voordat je huis aardgasvrij-ready is - en geschikt voor duurzame verwarming - is het belangrijk dat de isolatie op orde is. Check daarom eerst hoe het zit met de isolatie van jouw huis, en isoleer waar nodig. 

Een elektrische warmtepomp verwarmt je huis met een lagere watertemperatuur. Om je huis toch warm te krijgen, moet het heel goed geïsoleerd zijn. En je radiatoren moeten misschien aangepast worden, of je laat vloerverwarming aanleggen. Een tussenstap is een hybride warmtepomp die je koppelt aan je cv-ketel. Op minder koude dagen verwarmt de warmtepomp je huis, op koude dagen springt de cv-ketel bij. Kun je nog niet van het gas af? Kies dan voor een zuinige hr-ketel en een slimme thermostaat om zo zuinig mogelijk te verwarmen.

In de zomer staat je verwarming uit, maar kun je juist veel energie kwijt zijn aan het koel houden van je huis. Airco’s zijn grote energieslurpers: met goede zonwering - zoals een schaduwdoek of zonneschermen -, slim luchten en goede isolatie kun je vaak zonder. Is dat toch niet genoeg, gebruik dan een ventilator. Die gebruikt veel minder energie dan een airco.

En wist je dat je flink kunt besparen met slimme bespaartips die weinig of geen geld kosten? Zet bijvoorbeeld de thermostaat 's nachts op 15 graden en houd tussendeuren dicht. Of plak radiatorfolie achter de verwarming. Alle tips bij elkaar kan dat honderden euros per jaar schelen.