Bespaartips verwarming

Man met kinderen onder deken op bank. Met een deken verwarm je energiezuinig.

Vergelijk je energieverbruik

Test Verbruik jij veel of weinig energie? Vul de vragen in en ontdek hoe je scoort vergeleken met anderen.
Met 4 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent een graadje lager dan nu. ’s Nachts kan de thermostaat op 15 graden.

De prijzen voor gas en stroom zijn nu op een historisch hoogtepunt. Milieu Centraal rekent voor de korte termijn met een gasprijs van 3 euro per m3 gas en 1,20 euro per m3 gas voor de lange termijn. Jouw gasprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen.

Veel mensen passen wel een paar tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog nergens op let, is je gasverbruik hoog en kun je in een gemiddelde eengezinswoning zo'n 700 kuub gas per jaar besparen. Bij de gasprijs voor de langere termijn bespaar je dan 840 euro per jaar, bij de huidige gasprijs 2.100 euro! En is jouw gasprijs nu hoger? Dan bespaar je op dit moment ook meer.

Zuinig verwarmen is vooral belangrijk als je huis niet of slecht geïsoleerd is. Al blijft de beste tip dan: ga je huis beter isoleren.

Als je slimmer verwarmt, verbruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat en voor je energierekening. Je hoeft niet bang te zijn dat het minder comfortabel wordt in huis. Het gaat er vooral om dat je de verwarming lager zet als er niemand thuis is of iedereen in bed ligt. En dat je de verwarming uitdraait in kamers waar je niet bent.

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

4 tips verwarmen zonder verspillen

 1. 01

  Verwarm niet je hele huis. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 900 euro per jaar (bij de huidige gasprijzen) of 370 euro per jaar (bij de gasprijzen op langere termijn). Zet je alleen de verwarming in de slaapkamers uit, dan bespaar je jaarlijks zo'n 300 euro bij de huidige gasprijzen en 120 euro bij de gasprijzen op langere termijn.

  Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.

 2. 02

  Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 350 euro (bij de gasprijs op korte termijn) of 140 euro (bij de gasprijs op langere termijn). Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

 3. 03

  Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 370 euro per jaar met huidige gasprijzen, en 150 euro per jaar bij de gasprijzen op langere termijn. En als je dit al een uur voordat je naar bed gaat doet, dan bespaar je nog eens 75 euro (met de huidige gasprijs) of 30 euro (met de gasprijs op langere termijn).
  Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

 4. 04

  Laat de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Als je dit 4 dagen in de week doet, bespaar je met de huidige gasprijs gemiddeld 350 euro per jaar. Bij de gasprijs op langere termijn is dat 140 euro per jaar. Bij vloerverwarming laat je de thermostaat op 17 tot 18 graden staan.

Tijdelijk hogere besparing Betaal je meer voor gas? Dan bespaar je ook meer.

Handig: deurdranger of deurveer

Een deursluiter zorgt dat de deuren in huis vanzelf dicht gaan. Handig, want daardoor heb je minder tocht en blijft de warmte in de kamer. Er zijn verschillende soorten deursluiters. Een deurdranger bevestig je meestal bovenaan de deur, een deurveer is een klein dingetje dat je op of naast een scharnier plaatst. De deur valt niet hard dicht: het laatste stukje gaat heel rustig. Je hebt dus geen lawaai van dichtslaande deuren.

Wat kost een deurveer of deurdranger?

Een deurveer koop je al voor € 5 bij de bouwmarkt. Een deurdranger die automatisch sluit, kost per stuk tussen de € 20 en 50, afhankelijk van je wensen, soort deur en sluitkracht.

Hand die deurveer in scharnier van de deur zet. Met een deurveer valt de deur vanzelf dicht.
Deurveer. Deze zet je op het scharnier van de deur.

Slim: automatisch de temperatuur regelen

Met een klokthermostaat kun je instellen wanneer de verwarming in de woonkamer aan- en uitgaat. Zo kun je ervoor zorgen dat het huis al warm is als je opstaat of thuiskomt, en dat de cv vanzelf uitgaat voor je gaat slapen of de deur uitgaat. Je hoeft nergens meer aan te denken, behalve als je iets anders doet dan normaal. Dan schakel je de automatische instelling uit en gebruik je de thermostaat handmatig. Vaak kun je de tijden per dag programmeren, zodat je voor het weekend andere tijden kunt instellen dan voor werkdagen. Bedenk van tevoren wat jouw patroon is en stem de instelling daarop af.

Thermostaatknoppen voor andere kamers

Met thermostaatknoppen kun je de temperatuur per kamer regelen. Dat is bijvoorbeeld handig voor een dichte keuken, badkamer, werkkamer en slaapkamer. Thermostaatknoppen worden ook wel radiatorkranen genoemd. Ze kosten € 30 meer dan standaardknoppen, maar dat verdien je snel terug doordat je gas bespaart. Lees meer op Klokthermostaat en radiatorkranen.

Slimme thermostaat

Slimme thermostaten kunnen je nóg beter helpen om je huis te verwarmen zonder verspilling. Ze zetten bijvoorbeeld de verwarming laag als ze merken dat er al een tijdje niemand in de kamer is. Lees meer op Slimme thermostaat.

6 vragen over verwarmen

Weekendje weg of vakantie

Ben je een paar dagen of langer weg? Zet je thermostaat dan op 10 en zet de radiatorknoppen in alle ruimtes open. Laat deuren in je huis open zodat de temperatuur in huis gelijk wordt. Als je een ventilatie-unit hebt, zet die dan op de laagste stand.

Comfortstand warm water of waakvlam uit

Staat bij je combiketel de comfortstand voor warm water aan? In deze stand houdt de ketel steeds een klein beetje water warm. Zet de comfortstand tijdens de vakantie uit. Hoe je dat doe, lees je in de handleiding van je combiketel.

Heb je nog een gaskachel of oude ketel met waakvlam? Doe dan buiten het stookseizoen de waakvlam uit. Dat bespaart jaarlijks ongeveer 30 m3 gas (30 euro). Moderne cv-ketels hebben elektronische ontsteking, en daarom helemaal geen waakvlam meer.

4 extra maatregelen om te besparen

 1. 01

  Staan de radiatoren tegen de buitenmuur of voor het raam? Met radiatorfolie ontsnapt er minder warmte naar buiten.

 2. 02

  Met radiatorventilatoren warmt de kamer sneller op. Daarmee bespaar je gas.

 3. 03

  Cv-leidingen die door een onverwarmde ruimte lopen (bijvoorbeeld de kruipruimte) kan je makkelijk isoleren met een kant-en-klare buis die je om de leiding heen schuift. Dat scheelt weer een paar kuub gas per jaar.

 4. 04

  Verlaag de temperatuur van de cv-ketel als het kan naar 50 of 60 graden. De ketel werkt daardoor zuiniger. Wil je dit uitproberen, doe dan mee aan de Verwarmingstest. Let op: zet de temperatuur van het kraanwater niet lager dan 60 graden in verband met de kans op legionella.

Radiatorfolie tegen warmteverlies

Heb je radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur, waardoor je minder gas verbruikt. Nog beter is trouwens om de buitenmuur te isoleren.

Per vierkante meter radiatorfolie levert dit jaarlijks 10 kuub gasbesparing op (10 euro). Staat de radiator voor een glazen pui of raam? Dan is de besparing nog veel groter: bij enkel glas 50 kuub gas (50 euro) per m2 folie, bij dubbel glas 25 kuub (25 euro).

Er zijn verschillende soorten radiatorfolie: folie die je met tape tegen de muur plakt (knip de folie iets kleiner dan de radiator, anders zie je hem zitten), en folie die je met magneetjes of tape op de achterkant van de radiator bevestigt (je ziet de folie dan helemaal niet). Volg de instructies die bij de folie horen.

Zo breng je radiatorfolie aan

1. Meet de hoogte van de radiator op

2. Meet de breedte van de radiator op

3. Knip de folie op maat af.

4. Bevestig de folie tussen de radiator en buitenmuur, met de reflecterende kant naar de radiator toe

Radiatorventilator: sneller warm

Met een radiatorventilator is je huis sneller warm met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatoren dat je aan de onderkant van de radiator plakt. Ze werken alleen als jouw radiator een dubbele of driedubbele plaat heeft. Als de verwarming gaat branden, gaan de ventilatoren draaien. Daardoor verspreidt de warme lucht zich sneller en is de kamer eerder warm. Dat scheelt energie: de verwarming hoeft minder lang of minder hard te branden (de temperatuur van het verwarmingswater kan omlaag). Hoeveel je precies bespaart is niet bekend. Je sluit de ventilator aan op het stopcontact, maar het apparaatje verbruikt weinig stroom (maar een paar kilowattuur per jaar).

Er zijn verschillende types: sommige apparaatjes leg je bovenop de radiator of convector, andere plak je met magneten aan de onderkant. Per stuk kosten ze tussen de € 35 en € 330, afhankelijk van het type en de grootte. Van sommige heb je er meer dan één per radiator nodig. De duurdere zijn op lengte van de radiator te bestellen. Ook goed om te weten: de ventilator maakt wat geluid, wat sommige mensen storend vinden. Ben je gevoelig voor geluid, probeer er dan eerst één uit.

Ook handig met een warmtepomp

Een radiatorventilator kan ook handig zijn als je een warmtepomp hebt en gewone radiatoren. De temperatuur van het verwarmingswater is bij een warmtepomp een stuk lager dan bij een cv-ketel (35 tot 55 graden in plaats van 60 tot 80 graden). Met een radiatorventilator kun je de kamer dan toch snel op temperatuur krijgen. Lees meer op lage temperatuur verwarming.

Maak de radiatoren regelmatig stofvrij, ook tussen de platen. De warmte kan zich beter verspreiden en je hebt minder rondzwevend stof in huis.

Verwarmingsleiding isoleren

CV-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals de kruipruimte en de zolder), verliezen warmte. Buisisolatie met 20 millimeter dik kunststofschuim bespaart op jaarbasis 3 m3 gas per meter verwarmingsleiding die je isoleert. Er zijn kant en klare buizen van kunststofschuim te koop die je makkelijk om de leiding schuift. Ze zijn er voor verschillende leidingdiktes en kosten ongeveer 1 euro per meter en leveren het dubbele per jaar op in besparing.

In verwarmde ruimtes hoef je de CV-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen.

Isoleer niet de drinkwaterleidingen, om risico op Legionella te voorkomen. Meer daarover op Drinkwater.

Beste tip: isoleren!

Met zuinig stoken kun je in een slecht geïsoleerd huis veel gas besparen. Maar je bespaart nog méér met goede isolatie. En: de bespaartips volhouden kan lastig zijn. Met slechte isolatie heb je namelijk meer last van temperatuurschommelingen, tocht en vochtproblemen: in zulke huizen zijn bewoners geneigd de thermostaat juist hoger te zetten in plaats van lager. Isolatie is dus een voorwaarde om comfortabel en energiezuinig te kunnen verwarmen. Lees verder op Isoleren en besparen.

Zorg wel voor goede ventilatie van je huis. Gebrek aan verse buitenlucht veroorzaakt gezondheidsklachten.

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je aan voor de test van 2022-2023. Meer weten en meedoen

Besparing per woningtype

De besparingen die in de tekst hierboven staan, gelden voor een gemiddeld huishouden in een gemiddelde woning. In de tabellen hieronder zie je wat je gemiddeld per jaar in jouw woning kunt als je alle tips toepast, vergeleken met iemand die geen enkele tip toepast. We gaan uit van een woning met een hr-ketel en radiatoren.

Voor het berekenen van besparingen voor deze tabel is Milieu Centraal nog uitgegaan van een energieprijs van 1 euro voor een kuub (m3) gas.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.