Klokthermostaat en radiatorkranen

Man Bij Thermostaat
Slimme thermostaat Met een slimme thermostaat verwarm je nog makkelijker zonder verspillen. Lees meer
Wat voor cv-ketel je ook hebt: een klokthermostaat en thermostatische radiatorkranen zorgen altijd voor meer comfort. De verwarming gaat automatisch aan en uit, en je verwarmt nooit ongemerkt kamers die je niet gebruikt. Dat scheelt energiekosten en is beter voor het klimaat.

Als je minder gas verbruikt, stoot je ook minder CO2 uit. Dat is beter voor het klimaat. En als je de verwarming niet onnodig laat branden, heb je ook een lagere energierekening. Met een goed ingestelde klokthermostaat in de woonkamer lukt dat beter, omdat de verwarming vanzelf uit gaat als de gewenste temperatuur is bereikt, of als je van huis gaat of gaat slapen. Met een thermostaatkraan op elke radiator kun je de verwarming in de andere kamers regelen.

Tips voor de thermostaat

01

Met een klokthermostaat kun je de temperatuur van tevoren instellen, bijvoorbeeld voor de dag en nacht. Zo houd je het huis op temperatuur zonder teveel te verwarmen. Vraag de installateur om te helpen met instellingen.

02

Kijk in de gebruiksaanwijzing van je cv-ketel welke klokthermostaat geschikt is voor jouw cv-ketel, of vraag het je installateur.

03

Hang de klokthermostaat op ooghoogte en niet op een koude muur, in de zon, bij een raam of deur, of boven een radiator.

04

Zet op alle radiatoren een thermostaatkraan, behalve in de kamer waar de klokthermostaat hangt (meestal is dat de woonkamer). En verwarm je huis slim: laat de verwarming uit in kamers waar je niet bent. Bekijk meer Bespaartips voor je verwarming.

05

Krijg je een nieuwe cv-ketel of warmtepomp? Sinds begin 2020 moet je dan in alle kamers afzonderlijk de temperatuur kunnen regelen, bijvoorbeeld met thermostaatknoppen op de radiatoren.

Voordelen klokthermostaat in beeld

Kosten en besparingen

Een zelflerende, modulerende of weersafhankelijke klokthermostaat kost ongeveer 130 euro en bespaart naar schatting 3 procent op de energiekosten voor verwarming. Een preciezere besparing valt moeilijk te geven: de besparing hangt af van de instelling en jouw gebruik van de thermostaat. Een gewone klokthermostaat is te koop vanaf 80 euro. 

Gebruik je een klokthermostaat met bewegingssensor, dan kan de energierekening dalen met 16 procent. Zo'n thermostaat is wel duurder: een paar honderd euro.

Thermostaatkranen: extra besparen

Hand bij thermostaatknop. Goed instellen thermostaat bespaart energie.

Thermostaatkranen: nog meer besparing

Op elke radiator, convector of vloerverwarming kun je een thermostatische radiatorkraan (kortweg: thermostaatkraan) zetten. Daarmee kun je een paar procent besparen op je verwarmingskosten. De thermostaatkraan zorgt ervoor dat de radiator dicht gaat als de ingestelde temperatuur in de kamer is bereikt. Stand 3 is ongeveer 20 graden. Met een thermostaatknop wordt het niet te warm in de kamer. Dat is anders met een gewone radiatorknop: die kan alleen open en dicht en blijft warmte afgeven als hij open is. In kamers waar je niet bent, is het verstandig om de thermostaatkraan dicht te draaien, zodat je daar niet onnodig verwarmt. Lees ook de Bespaartips verwarming.

In de woonkamer géén thermostaatknoppen

In de woonkamer heb je géén thermostaatkranen nodig op de radiatoren, sterker nog: die zijn af te raden. In de woonkamer regelt de (klok)thermostaat die aan de muur hangt de verwarming. Daarvoor moeten de radiatorkranen in de woonkamer altijd helemaal open staan, anders werkt de cv-ketel niet meer goed. Neem in de huiskamer dus gewone knoppen op de radiatoren en draai die helemaal open. Je kunt de knoppen ook laten weghalen door de monteur: dan kun je ze ook niet per ongeluk dicht draaien.

Wat kost een thermostaatkraan?

Thermostaatknoppen zijn te koop voor € 30 euro. Dat is € 15 meer dan een standaard radiatorknop. Er zijn ook elektronische radiatorkranen te koop die je van afstand kunt regelen, die zijn duurder. Als je een nieuwe radiator laat plaatsen, is het slim om er meteen een thermostaatkraan op te laten zetten: dat kost bijna niks extra. Let op: in de woonkamer (waar de kamerthermostaat hangt) hoort géén thermostaatkraan op de radiatoren.

Nieuwe cv-ketel of warmtepomp?

Ga je de cv-ketel vervangen of krijg je een warmtepomp? Dan moet je sinds 10 maart 2020 in elke kamer afzonderlijk de temperatuur kunnen regelen (dit staat in artikel 6:55a van het Bouwbesluit 2012). In de woonkamer doe je dat met een klokthermostaat of kamerthermostaat. In de andere kamers kan het met een thermostaatkraan op de radiator(en). Als je die nog niet hebt, moet je de radiatorknoppen (laten) vervangen. Voor 4 radiatoren kost dat ongeveer € 120, plus de kosten voor de monteur. Elektronische kranen die je van afstand regelt zijn duurder. Vraag de installateur wat bij jou handig en mogelijk is.

Kosten thermostaatknoppen verdien je terug

Als je handig bent, kun je de knoppen zelf vervangen. In ruimtes waar je elke dag de verwarming aan hebt, verdien je de kosten dan in een jaar terug via een lagere energierekening. In ruimtes die je niet altijd verwarmt, is de terugverdientijd langer. Laat je ze vervangen door een monteur, dan komen er kosten bij en duurt het ook langer voor je ze terugverdient.

Krijg je een nieuwe cv-ketel of warmtepomp? Laat dan meteen de knoppen vervangen. De monteur kan dit in één moeite door doen: dat scheelt tijd en voorrijkosten.

Klokthermostaat: meer gemak

Met een klokthermostaat blijft jouw huis stabiel op de gewenste temperatuur, zonder overmatig te hoeven stoken. Je geeft eenmalig aan wat de temperatuur moet zijn tijdens bepaalde perioden, en de thermostaat voert dat programma automatisch uit. Meer gemak en comfort dus, en minder stookkosten dan bij een simpele kamerthermostaat, want je kunt niet meer vergeten de kachel laag te zetten.

Gemak en flexibiliteit

In sommige klokthermostaten kun je meerdere programma's opgeven, bijvoorbeeld varianten voor werkdagen en weekends. Andere bieden de optie om voor elke weekdag een programma in te stellen.

Ongeacht de variant, kun je tijdelijk van een programma afwijken (bijvoorbeeld even hogere of lagere temperatuur), terwijl het programma blijft bestaan.

Zelflerend of modulerend

Een zelflerende klokthermostaat onthoudt hoe lang het duurt voordat de gewenste temperatuur is bereikt. Na een paar dagen weet de thermostaat hoe laat de kteel aan moet slaan om op de ingestelde tijd op gewenste temperatuur te zijn. Je kunt dus het werkelijke tijdstip opgeven en hoeft geen opwarmtijd meer mee te rekenen.

Leren van het weer

Als het buiten ineens kouder wordt, reageert de zelflerende thermostaat ook: binnen een paar dagen start de ketel automatisch eerder op. Ook rond ingestelde tijdstippen voor slapen of vertrek, zorgt de zelflerende thermostaat ervoor dat de ketel tijdig minder gaat stoken.

Modulerende thermostaat

Nog preciezer is een modulerende zelflerende klokthermostaat. Je maakt dan nog beter gebruik van de modulerende eigenschappen die de meeste moderne ketels hebben: een modulerende cv-ketel stookt hard bij veel vraag naar warmte, en brandt zachter bij minder vraag. Dat is energiezuinig. In een lage stand gebruikt een hr-ketel weinig gas en met het hoogste rendement. Voorwaarde is dat zowel de ketel als de modulerende zelflerende thermostaat voldoen aan het zogeheten Open-Therm protocol.

Bedienen op afstand of met bewegingssensor

Sommige klokthermostaten zijn via internet (dus ook met een smartphone) te bedienen. Kom je eerder naar huis, of wordt het juist later, dan kun je het programma van de centrale verwarming daarop afstemmen.

Zit er geen regelmaat in jouw aan- en afwezigheid, dan zijn vooraf ingestelde dagprogramma's niet effectief. Wellicht is een modulerende klokthermostaat met bewegingssensor iets voor jou: als de sensor een (vooraf ingestelde) periode geen beweging opmerkt in de kamer waar de thermostaat hangt, dan gaat de thermostaat automatisch lager.

Thermostaatkraan goed gebruiken

Hand bij digitale thermostaatknop. Goed instellen thermostaat bespaart energie.

Thermostaatkranen zorgen ervoor dat de temperatuur in een kamer niet boven de ingestelde temperatuur komt, maar ze kunnen geen warmte vragen. Als de woonkamer op temperatuur is en daar geen warmte naartoe gaat, gaat er dus ook geen warmte naar de andere kamers. Je kunt dit op 3 manieren oplossen.

  • Gebruik een draadloze kamerthermostaat en neem die mee naar de kamer waar warmte nodig is. De cv reageert dan op de temperatuur in die ruimte. Zet de thermostaatkraan wel iets hoger dan de temperatuur waar de draadloze kamerthermostaat op staat, anders houdt de thermostaatkraan de opwarming tegen. En draai de thermostatische kranen laag in kamers die je helemaal niet gebruikt.
  • Gebruik een extra kamerthermostaat met voorrangsregeling (comfortregeling), bijvoorbeeld voor een werkkamer. De kamerthermostaten sturen allebei de cv-ketel aan, zodat allebei de ruimtes warm worden. Nieuw zijn domoticasystemen: dat zijn kamerthermostaten per ruimte die temperatuur draadloos doorgeven aan de ketel en de thermostaatkranen. Zo'n systeem kun je via internet aansturen.
  • Gebruik een weersafhankelijke comfortregeling: dan geeft een sensor buiten de buitentemperatuur door aan de thermostaat. Bij een hoge buitentemperatuur is de keteltemperatuur laag, en bij een lage buitentemperatuur juist hoog. Schakel met dit systeem 's nachts wel over op de kamerthermostaat (met lager ingestelde nachttemperatuur), anders laat de weersafhankelijke regeling ook als je slaapt de ketel branden - dat verspilt energie.

Vind een installatiebedrijf

Het gebruik van een klokthermostaat is makkelijk, maar het inregelen van de verwarming kan een klus zijn voor de specialist. De thermostatische regeling is extra belangrijk als jouw woning veel glas heeft aan de zonkant van het huis. Thermostaten stemmen de warmte van de verwarmingsinstallatie dan snel af op de warmte die de zon levert. Zo voorkom je onnodig hard stoken en een te warme woning.

Lees meer op CV-onderhoud en instelling.

Vind installateurs die aangesloten zijn bij branchevereniging Techniek Nederland.