Slimme thermostaat

Man liggend op bank met telefoon in de handen. Je huis energiezuinig verwarmen met een slimme thermostaat.
Een slimme thermostaat kan je helpen om je huis energiezuinig te verwarmen. Kies een thermostaat die bij je past. Afhankelijk van je leefritme en wensen zijn sommige functies handig, andere juist niet.

Milieu Centraal geeft een overzicht van alle slimme thermostaten die te koop zijn en legt bij iedere thermostaat uit wat de belangrijkste eigenschappen zijn.

Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag. Hij is voorzien van handigheidjes die de bediening makkelijker maken en je helpen om energie te besparen. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer zelf de klok te programmeren en kunt de verwarming op afstand bedienen. Sommige slimme thermostaten kunnen net als energieverbruiksmanagers inzicht geven in je energieverbruik. Ze lezen de meterstanden van de slimme meter automatisch uit.

Besparen met slimme thermostaat

Door je huis slim te verwarmen kun je flink besparen op je energierekening. Vind je het prettig om daar zelf niet te veel over te hoeven nadenken? Neem dan een slimme thermostaat, die maakt verwarmen zonder te verspillen een stuk makkelijker.

In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 18 procent besparen aan gas voor verwarming.

Ga je zelf al zuinig met je verwarming om? Of is je woning goed geïsoleerd? Dan zal een slimme thermostaat weinig besparing opleveren. Iemand die zuinig verwarmt kan met een gewone klokthermostaat evenveel en soms zelfs meer besparen dan een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat biedt wel meer gebruiksgemak.

Keuzehulp voor slimme thermostaat

 1. 01

  Een zelfprogrammerende thermostaat 'leert' op welke tijden je afwezig bent of slaapt en zet de verwarming dan laag. Dat kan handig zijn als je een vast dag- en nacht ritme hebt.

 2. 02

  Een thermostaat die je met een smartphone kunt bedienen is bijvoorbeeld handig voor mensen met wisselende werktijden.

 3. 03

  Sommige thermostaten kunnen met bewegingssensors of via je mobiele telefoon waarnemen of je thuis bent. Nuttig als je vaak vergeet om de verwarming uit te zetten als je weggaat.

 4. 04

  Een thermostaat met regeling per kamer is interessant als je kamers los van elkaar wilt kunnen verwarmen.

 5. 05

  Een slimme thermostaat die inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik geeft, maakt energie besparen een stuk leuker. Je ziet direct hoeveel energie je bespaart.

7 handige functies

Er bestaan verschillen tussen soorten slimme thermostaten. Welke thermostaat bij jou past hangt af van je wensen en woonsituatie. Welke eigenschappen moet je op letten en wat zijn de voor- en nadelen? Milieu Centraal heeft een overzicht van slimme thermostaten gemaakt en hun belangrijkste eigenschappen. Daarbij letten we op de volgende 7 functies.

Altijd doen: zelflerend en modulerend

Om energie te besparen zijn er 2 functies die slimme thermostaten altijd zouden moeten hebben. Samen besparen ze zo’n 3 procent op je verwarmingskosten.

 • Met zelflerend opwarmen leert de thermostaat om je woning zo efficiënt mogelijk op te warmen.
 • Als de slimme thermostaat de cv-ketel modulerend kan aansturen brandt de ketel minder hard als er minder warmte nodig is. Je cv-ketel verwarmt dan slimmer en zuiniger.

Overzicht slimme thermostaten

Milieu Centraal heeft een aantal slimme thermostaten met elkaar vergeleken. Daarbij hebben we gekeken naar de 7 punten die hierboven staan. Ontbreekt er een slimme thermostaat in het overzicht? Dan kan je die aanmelden via info@milieucentraal.nl.