Slimme thermostaat

Man liggend op bank met telefoon in de handen. Je huis energiezuinig verwarmen met een slimme thermostaat.
Een slimme thermostaat kan je helpen om je huis energiezuinig te verwarmen. Je hebt de keuze uit verschillende varianten met verschillende functies: afhankelijk van je wensen en leefritme zijn sommige van deze functies handig en andere juist niet. Ontdek op deze pagina hoe je een slimme thermostaat kiest die bij je past.

Een slimme thermostaat stemt de verwarming in je huis met een cv-ketel automatisch af op jouw gedrag. Hij is voorzien van handigheidjes die de bediening makkelijker maken en je helpen om energie te besparen. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer zelf de klok te programmeren en je kan de verwarming op afstand bedienen. Sommige slimme thermostaten kunnen net als energieverbruiksmanagers inzicht geven in je energieverbruik. Ze lezen de meterstanden van de slimme meter automatisch uit.

Heb of krijg je een warmtepomp? Dan hoort daar vaak een nieuwe slimme thermostaat bij die geschikt is voor de warmtepomp. Een slimme thermostaat die voor een hr-ketel is gemaakt, is vaak niet te gebruiken voor een warmtepomp.

Besparen met slimme thermostaat

Door je huis slim te verwarmen kun je flink besparen op je energierekening. Vind je het prettig om daar zelf niet te veel over te hoeven nadenken? Neem dan een slimme thermostaat, die maakt verwarmen zonder te verspillen een stuk makkelijker.

In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 14 procent besparen aan gas voor verwarming.

Ga je zelf al zuinig met je verwarming om? Of is je woning goed geïsoleerd? Dan zal een slimme thermostaat weinig besparing opleveren. Iemand die zuinig verwarmt kan met een gewone klokthermostaat even veel en soms zelfs meer besparen dan een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat biedt wel meer gebruiksgemak.

Altijd kiezen: modulerend

Er zijn veel verschillen tussen slimme thermostaten. Let er altijd op dat je een slimme thermostaat kiest die kan moduleren Daarmee bespaar je zo’n 3 procent op je verwarmingskosten.

  • Als de slimme thermostaat de cv-ketel modulerend kan aansturen, brandt de ketel minder hard als er minder warmte nodig is. Jouw cv-ketel verwarmt dan slimmer en zuiniger.
  • Met zelflerend opwarmen leert de thermostaat om je woning zo efficiënt mogelijk op te warmen. Hoe werkt het? Jij programmeert bijvoorbeeld dat het om 7.30 's ochtends 19 graden in huis moet zijn. De thermostaat weet dan hoe laat de cv-ketel aan moet slaan. In een koude periode is dat wat eerder dan in de lente. Of dit zuiniger is dan een gewone klokthermostaat, hangt ervan af. Heb je jouw gewone klokthermostaat zo geprogrammeerd dat de verwarming al een uur voordat de wekker gaat aan slaat? Dan kan zelflerend opwarmen zuiniger zijn. Maar je kunt de klokthermostaat ook zo instellen dat de ketel pas later aangaat, rond de tijd dat je opstaat. Veel mensen vinden het al tijdens het opwarmen prettig warm in huis. Dan heb je geen zelflerende thermostaat nodig.

Slimme thermostaat kiezen

Welke thermostaat bij jou past, hangt af van je wensen en woonsituatie. Op welke eigenschappen moet je op letten, en wat zijn de voor- en nadelen daarvan? Dit overzicht van de belangrijkste 7 eigenschappen van slimme thermostaten helpt je een keuze te maken op basis van wat belangrijk is voor jou.