Speed pedelec

Elektrische fiets

Speed pedelec of... Op een speed pedelec kun je tot 45 km per uur fietsen. Kun jij ook een tandje minder? Dan past een elektrische fiets misschien beter bij jou. Lees meer
Een speed pedelec is een supersnelle elektrische fiets waarmee je 45 km per uur kan. Handig als je wat verder van je werk woont en toch wilt fietsen, maar niet zwetend op je werk wilt komen. Er gelden wel extra verkeersregels voor een speed pedelec.

Veel speed pedelecers vinden de fiets een uitkomst en zeggen dat ze anders met de auto zouden zijn gegaan.

Speed pedelec als alternatief voor de auto

Extra regels voor speed pedelec

Er zijn wel een paar extra regels die voor gewone fietsen en e-bikes niet gelden. De actuele regels lees je op de site van de Rijksoverheid.

Helmplicht

Op een speed pedelec moet je verplicht een helm dragen. Let erop dat de helm een goedgekeurde bromfiets of speedpedelec-helm is. Je herkent dit aan een markering. Lees meer over de markering op de site van de Rijksoverheid.

Ook moet de speed pedelec een achteruitkijkspiegel hebben.

Rijbewijs en WA-verzekering

Een speed pedelec is officieel een bromfiets. Je moet er dus minimaal 16 jaar voor zijn en een bromfietsrijbewijs (AM) hebben. Handig om te weten: met een auto- of motorrijbewijs (rijbewijs B of A) mag je ook op een brommer rijden. Dat zie je aan de letters AM op je rijbewijs.

De speedpedelec heeft een gele kentekenplaat. Het kenteken moet je op jouw naam laten zetten, dat kost ongeveer 100 euro. En je moet een WA-verzekering hebben voor je met de fiets de weg op gaat.

Verkeersregels: op het fietspad of niet?

Een speed pedelec mag alleen op fietspaden waar ook brommers mogen rijden. Is het fietspad verboden voor bromfietsen? Dan mag je er ook niet met je speedpedelec op. Verder gelden de volgende maximum snelheden:

  • Op de weg mag je maximaal 45 km/uur.
  • Op het bromfietspad buiten de bebouwde kom mag je 40 km/uur.
  • Op het bromfietspad binnen de bebouwde kom maximaal 30 km/uur.

Bekijk alle verkeersregels voor de speed pedelec op deze website van de rijksoverheid.

Snelfietsroutes naar het werk

Snelfietsroutes zijn bredere en comfortabele fietsroutes tussen steden en plaatsen waar veel forenzen wonen. Ideaal voor de speed pedelec, omdat je goed door kunt fietsen. Je hebt er altijd voorrang en er zijn geen stoplichten. Zo kom je makkelijker, sneller en veiliger met de fiets op je werk. Bekijk deze routeplanner van de Fietsersbond en kies onder 'meer opties 'voor Racefietsroute of Makkelijk doorfietsen.

Speed pedelec kopen?

Speed pedelecs kosten gemiddeld bijna € 6.000. Op fietsersbond.nl vind meer informatie over speed pedelecs, waaronder een handige test

Veelgestelde vragen over de speed pedelec