Alternatieven voor de auto

Een deelauto staat geparkeerd aan de Amsterdamse gracht.
Wil je de auto de deur uit doen of twijfel je over het kopen van een auto? Er zijn veel duurzame en goedkopere alternatieven voor autobezit. Voor korte en middellange ritjes is er de (elektrische) fiets, speed pedelec of elektrische scooter. Moet je wat verder weg, dan biedt de trein of een deelauto uitkomst. Zo bespaar je geld, brandstof en het milieu!

Duurzame alternatieven

In 2 minuten advies Denk je eraan een auto te kopen? Ontdek in vier vragen wat dat kost, voor jou en de planeet, en wat de duurzame alternatieven zijn.

Minder autogebruik in het kort

Nederland staat bekend als hét fietsland, maar ook in ons land is de auto nog steeds erg populair. Voor bijna de helft van de ritjes tot 7,5 kilometer wordt de auto gepakt. Terwijl er veel andere opties zijn, die goedkoper, beter voor het milieu en gezonder zijn.

Voor de korte ritjes is de fiets natuurlijk een goed alternatief. Wil je iets meer snelheid en minder inspanning? Dan is een elektrische fiets een goed idee. Als je iets verder moet reizen, dan is misschien een elektrische scooter of een speed pedelec een uitkomst. Een speed pedelec kan tot 45 kilometer per uur fietsen.

Moet je toch verder of ga je met meer mensen op pad? Dan is er de optie van het OV, eventueel in combinatie met ov-fietsen of deelscooters. Een elektrische auto kun je ook op steeds meer plekken makkelijk huren. Handig, want je hebt niet de vaste kosten van autobezit, maar wel de bewegingsvrijheid die een auto biedt. 

Ontdekt welke alternatieven bij jou passen!