Autogebruik verminderen

Alternatief voor de auto

Advies op maat Denk je aan een auto kopen? In vier vragen kom je achter de totale kosten voor jou en de planeet en andere duurzame opties.
Besparen op benzinekosten, meer bewegen of je CO2-uitstoot drastisch verlagen: er zijn verschillende redenen om autoloos te reizen. Milieu Centraal geeft tips over alternatieven voor de auto.

Wist je dat bijna de helft van de korte afstanden (tot 7,5 kilometer) met de auto wordt afgelegd? Zelfs voor korte ritjes is de auto dus het populairste vervoersmiddel in Nederland. Zonde!

Door minder auto te rijden bespaar je geld, benzine en zorg je voor minder uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Korte ritjes kun je vervangen door de (elektrische) fiets, voor langere ritten zijn er andere alternatieven: een snelle speed pedelec, de elektrische scooter, het ov of een (elektrische) deelauto.

Ontdek de alternatieven

Nederland? Fietsland! Voor kortere ritjes is de fiets - gewoon of elektrisch - een goed alternatief voor de auto.

Autodelen is goedkoper en duurzamer dan autobezit. Er zijn verschillende manieren van autodelen, ontdekt wat bij jou past.

Stil, duurzaam en praktisch. De elektrische scooter is een goede autovervanger voor iets grotere afstanden.

Langere afstanden leg je duurzaam af met de trein. Met een ov-fiets of deelscooter vervolg je makkelijk je reis.

Wist je dat... ...veel woon-werkverkeer in Nederland maximaal 15 kilometer is? Dat kan perfect met de (elektrische) fiets!

Geen auto: wat scheelt het?

Autobezit is niet goedkoop. Je moet de auto kopen, verzekering en belasting betalen en natuurlijk brandstof tanken. Wat scheelt het in de portemonnee als je voor alternatieven kiest?

Per maand kun je veel geld besparen door de auto de deur uit te doen. Kun je al je autoritjes vervangen door de fiets en speed pedelec? Dan kan het je zo’n 340 euro per maand schelen.
Als dat niet haalbaar is, kun je de autoritten misschien vervangen door een mix van openbaar vervoer en de fiets. Daarmee kun je elke maand zo’n 120 euro besparen.
Ga je naast ov en fiets ook gebruik maken van een deelauto? Dan bespaar je per maand zo’n 90 euro ten opzichte van de auto.

En het scheelt voor het milieu

Minder autogebruik is ook goed voor het milieu. Reizen met de auto zorgt voor zo'n 12% van de klimaatbelasting van je huishouden. Dat is een flink aandeel! Door verbranding van benzine of diesel stoten auto's CO2 uit, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Daarnaast stoten auto's fijnstof en stikstofoxiden uit, wat schade veroorzaakt aan onze gezondheid, de natuur en gebouwen.

Bekijk hieronder het verschil in CO2-uitstoot per kilometer voor de verschillende vervoerstypen.

Je ziet deze inhoud niet omdat je onze cookies niet hebt geaccepteerd.

Instellingen wijzigen

De uitstoot is berekend voor het reizen. De uitstoot door het opwekken van de stroom en het maken en verbranden van de brandstof zijn hierin meegenomen. De uitstoot voor het maken van de voertuigen zelf of het aanleggen van de vervoersinfrastructuur is hier niet in meegenomen.

De uitstoot van tram, bus en metro is in de grafiek als één gemiddelde genomen. De CO2-uitstoot in gram per reizigerskilometer per vervoersmiddel is:

  • Bus: 117
  • Tram: 65
  • Metro: 43

Er staat in de grafiek ook één cijfer voor OV in het algemeen ('OV gemiddeld'). Hierbij wordt uitgegaan van een representatieve verdeling tussen reizigerskilometers met de trein (76%) en reizigerskilometers met bus, tram en metro (24%).

De grafiek gaat uit van de gemiddelde bezetting per vervoersmiddel. In een auto zitten gemiddeld ruim 1,3 personen. De CO2-uitstoot in gram per autokilometer is dus hoger, namelijk:

  • Elektrische auto: 69
  • Hybride auto (benzine/elektrisch): 145
  • Auto (benzine): 195
  • Auto (diesel): 172

Vragen over minder auto rijden

Alternatief voor de auto

Advies op maat Op zoek naar een duurzaam alternatief voor de auto? Ontdek hoeveel je bespaart met de fiets, trein of een deelauto.