Aardgasvrij wonen

Kind Windmolentje (4)
Nog 9 van de 10 woningen gebruiken aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat in 2050 alle huizen van het gas af zijn. Hoe kun je jouw woning klaarmaken voor aardgasvrij wonen? Milieu Centraal helpt met een stappenplan en zet alles op een rij.
Wat kost het? 8 voorbeelden naar aardgasvrij Wat kost aardgasvrij maken, en wat levert het op? Bekijk het voor 8 voorbeelden uit de jaren 30 en 70 en voor woningen uit 1985 en 2009. Voorbeeldhuizen

Aardgasvrij wonen in het kort

Aardgas is een fossiele brandstof en bij gebruik ervan komt CO2 vrij. Dat draagt bij aan klimaatverandering. Daarom wil de overheid de komende tientallen jaren alle woningen in Nederland van het gas af halen. De huizen kunnen straks duurzaam verwarmd worden met groene stroom, aardwarmte via warmtenetten of waterstof.

Niet elk huis is nu al klaar om van het gas af te gaan. Veel huizen moeten eerst nog beter geïsoleerd worden. Ook moet de ventilatie in huis op orde zijn. Het stappenplan aardgasvrij wonen helpt je met de stappen die je de komende jaren kan zetten. En het laat zien hoe je het slim aanpakt: bijvoorbeeld door aan te sluiten bij onderhoud dat toch nodig is en verbouwingen die je laat doen. Als je geen gasaansluiting meer hebt, ga je ook elektrisch koken. Dat kan met een inductiekookplaat.

Voor verwarming en warm water zonder aardgas zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld de volledige warmtepomp, een hybride warmtepomp (als het aardgas wordt vervangen door groen gas) of een warmtenet. Omdat deze verwarmingsmethodes op lage temperatuur verwarmen, zul je misschien je radiatoren aan moeten passen. Met zonnepanelen op je dak kun je zelf de energie opwekken die je nodig hebt.