Energie besparen

Man Bij Thermostaat
Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Met goede isolatie blijft de warmte beter in huis. Zonnepanelen wekken je eigen duurzame stroom op. En met onze snelle bespaartips verlaag je je energierekening zonder dat het je iets kost. Milieu Centraal zet de stappen die jij kunt nemen op een rij.
Onafhankelijk advies Verbeterjehuis Stap voor stap je huis verduurzamen? Vul de vragen in over jouw huis en ontdek wat het kost en oplevert, en hoeveel subsidie je kunt krijgen. Naar Verbetercheck

Energie besparen in het kort

Bijna de helft van je energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Hier valt dus veel winst te behalen. Warm water is goed voor zo’n 13 procent van de energierekening, alle apparaten en lampen in huis nemen zo'n 37 procent voor hun rekening. De vaste kosten voor je aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet zijn 2 procent van de energierekening.

Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om energie te besparen. Isoleren is een hele belangrijke. Veel huizen hebben al dubbel glas en dakisolatie, maar de buitenmuren en vloer zijn vaak nog niet geïsoleerd. Maak daarom de isolatie van je woning af en kies daarbij voor hoge isolatiewaarden. Let wel op voldoende ventilatie. Ook dubbel glas kun vervangen door HR++ of triple glas.

Slim met je verwarming omgaan helpt ook om je energieverbruik omlaag te brengen. Zuinige hr-ketels zijn standaard geworden. Met een zonneboiler of hybride warmtepomp kun je een volgende stap zetten. Wil je je huis aardgasvrij maken? Check ons stappenplan aardgasvrij. En vergeet de makkelijke en goedkope bespaartips niet!

Warm water kan je simpel besparen met een waterbesparende douchekop. Je zal het verschil onder de douche niet merken, maar wél in de portemonnee. En douche maximaal 5 minuten per keer. Gemiddeld staan we 9 minuten onder de warme douche.

Ook met je apparaten kun je besparen. Vervang je oude koelkast bijvoorbeeld op tijd. En doe echte energieslurpers de deur uit. Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.