Praktisch over duurzaam

Energie besparen

Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Met goede isolatie blijft de warmte beter in huis. Zonnepanelen wekken je eigen duurzame stroom op. En met onze snelle bespaartips verlaag je je energierekening zonder dat het je iets kost. Check welke stappen jij allemaal kunt zetten!

Ontdek wat jij kan doen met energie

Energie besparen in het kort

46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Hier valt dus veel winst te behalen. Warm water maakt zo’n 13 procent van onze energierekening uit. Het meeste warm water is om te douchen. Alle apparaten en lampen in huis zorgen samen voor zo'n 37 procent van je energierekening. De vaste kosten voor je aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet zijn 2 procent van de energierekening.

Verwarming

Infographic besparen twee-onder-een-kapwoning. Door een warmtepomp en een zonneboiler te installeren help je het milieu.

Veel huizen hebben al dubbel glas en dakisolatie, maar de buitenmuren en vloer zijn vaak nog niet geïsoleerd. 

Slim met je verwarming omgaan helpt ook om je energieverbruik omlaag te brengen.

Warm water

Gebruik een waterbesparende douchekop. Je zal het verschil onder de douche niet merken, maar wél in de portemonnee. En douche maximaal 5 minuten per keer. Gemiddeld staan we 9 minuten onder de warme douche.

Elektriciteit

Vervang je oude koelkast en andere huishoudelijke apparaten op tijd. Moderne A+++ apparaten zijn veel zuiniger. Oude plasma tv's zijn ook echte energieslurpers. Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.