Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Energie besparen

Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Met goede isolatie blijft de warmte beter in huis. Zonnepanelen wekken je eigen duurzame stroom op. En met onze snelle bespaartips verlaag je je energierekening zonder dat het je iets kost. Check welke stappen jij allemaal kunt zetten!

Vind onafhankelijke tips en adviezen over

Energie besparen in het kort

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Hier valt dus veel winst te behalen. Warm water maakt zo’n 10 procent van onze energierekening uit. Het meeste warm water is om te douchen. Alle apparaten en lampen in huis zorgen samen voor bijna 40 procent van je energierekening. De vaste kosten voor je aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet omvatten zo'n 5 procent van de energierekening.

Verwarming

1695-GEMIDDELD-012018.jpg

In veel huizen is al dubbel glas en dakisolatie, maar gevel- en vloerisolatie ontbreekt nog vaak.

Slim met je verwarming omgaan helpt ook voor een lager energieverbruik.

Warm water

Gebruik een waterbesparende douchekop. Je zal het verschil onder de douche niet merken, maar wél in de portemonnee. En douche maximaal 5 minuten per keer. Gemiddeld staan we 9 minuten onder de warme douche.

Elektriciteit

Vervang je oude koelkast en andere huishoudelijke apparaten op tijd. Moderne A+++ apparaten zijn veel zuiniger. Oude plasma tv's zijn ook echte energieslurpers. Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.