Grote energieslurpers

Een kind laat een vis vrij in een aquarium. Een aquarium is een grote energieslurper.
Stroomverbruik Halveer je stroomverbruik Grote energieslurpers het huis uit krijgen is een goede stap richting een lager stroomverbruik. Bekijk wat je nog meer kunt doen om je stroomverbruik te halveren. Lees meer!
Heb je een hoge energierekening, maar snap je niet goed waar dat door komt? Misschien heb je ongemerkt 1 of meer energieslurpers in huis. Milieu Centraal laat zien welke apparaten veel stroom verbruiken en wat je er aan kunt doen.

Een elektrische boiler, beertender of airconditioner kan de energierekening flink opjagen. Bovendien hebben deze apparaten veel milieu-impact. Stroom wordt voornamelijk opgewekt met fossiele brandstoffen, en dat zorgt voor klimaatverandering.

Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.479 kilowattuur elektriciteit. Daarvoor betaal je gemiddeld .

Milieu Centraal rekent met een stroomprijs van 22 cent per kilowattuur (kWh). Jouw stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen. Op Energierekening lees je meer over de stroomprijs.

Tips minder energie gebruiken

01

Ga je een apparaat kopen, let dan op het vermogen: dit staat aangegeven in W of watt. Onnodig hoog vermogen zorgt voor onnodig veel elektriciteitsverbruik - en dus onnodige klimaatimpact en kosten.

02

Niet alle apparaten werken continu op vol vermogen, daarom kan het moeilijk zijn om het verbruik van een apparaat te schatten. Met een losse energiemeter of een energieverbruiksmanager kun je het verbruik in kilowattuur (kWh) precies meten.

03

Heb je een wat ouder apparaat? Zet het uit als je het niet gebruikt, en laat het ook niet stand-by staan. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met schakelaar.

04

Let bij aankoop van elektrische apparaten op het energielabel. Een apparaat met een donkergroen energielabel is het zuinigst met stroom. Lees meer bij Huishoudelijke apparaten.

Grote energieslurpers op een rij

Elektrische boiler

Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar; dat kost .

Een zonneboiler is een alternatief voor de elektrische boiler. Lees meer hierover op Zonneboiler.

Tuinvijverpomp

De vermogens van vijverpompen lopen uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 180 kWh per jaar (€ 40). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1800 kWh per jaar (€ 400).

Tropisch aquarium

Hoeveel elektriciteit een gemiddeld tropisch aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een flink tropisch aquarium met pomp kan 1000 kWh per jaar verbruiken (€ 220).

Elektrische kachel

Vooral elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Ze blijven namelijk de hele tijd dat ze aanstaan op vol vermogen werken. Kachels met thermostaat gebruiken een lager vermogen of gaan uit als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft.

Stel dat je een elektrische kachel (1000 watt) zonder thermostaat 500 uur per jaar gebruikt, dan is het verbruik 500 kWh (€ 110). Bij 100 uur per jaar is dat 100 kWh (€ 20). Een veel zuiniger alternatief is een infraroodpaneel.

Waterbed

De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden, maar is gemiddeld zo'n 750 kWh (€ 170).

Voor waterbeddeneigenaars is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.

Pomp vloerverwarming

Heb je vloerverwarming met een wat oudere pomp, kijk dan of er een pompschakelaar tussen de pomp en het stopcontact zit. Zonder schakelaar draait de pomp voortdurend, mét schakelaar alleen als het nodig is. Een oude pomp zonder schakelaar gebruikt zo'n 700 kWh per jaar (€ 150), terwijl diezelfde pomp mét schakelaar maar zo’n 130 kWh per jaar gebruikt (€ 30). Dat scheelt 120 euro per jaar!

Een pompschakelaar kost rond de € 60. Dat bedrag heb je binnen een jaar terugverdiend. De schakelaar is makkelijk zelf te plaatsen, of vraag het de aan de monteur als die langskomt voor het jaarlijkse onderhoud van de cv-ketel.

Thuistap (beertender)

De thuistap (ook wel beertender genoemd) gebruikt niet veel stroom als je deze alleen af en toe aanzet, voor een feestje bijvoorbeeld.

Maar als de tap voortdurend een vaatje bier koud houdt, loopt het stroomverbruik flink op. Bij sommige modellen tot meer dan 500 kWh per jaar (€ 120). Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 3 moderne koelkasten!

Tweede koelkast / vriezer

Oude koelkasten of vriezers gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 380 kWh per jaar, dat is zo'n € 80 per jaar.

Ter vergelijking: een nieuwe koelvriescombi met (het nieuwe) energielabel C verbruikt nog maar zo'n 145 kWh: zo'n € 30.

Kijk voor meer informatie op Koelkasten en vriezers.

Airconditioner

Afhankelijk van het model en het energielabel, verbruikt een airco per jaar 160 tot 430 kWh, dat kost € 35 tot 100 aan stroom.

Een energiezuiniger en daardoor milieuvriendelijker alternatief voor verkoeling is de ventilator. Deze koelt de lucht niet, maar zorgt voor luchtstroom waardoor de gevoelstemperatuur 2 tot 3 graden daalt. Een ventilator gebruikt maar zo'n 15 kWh aan stroom per jaar (€ 3).

Groot televisiescherm

Vooral het formaat van het televisiescherm zorgt voor stroomverbruik. Verder hangt het stroomverbruik af van het type scherm, het contrast en de helderheid. Een groot plasmascherm verbruikt zo 490 kWh (€ 110) per jaar aan stroom, terwijl een kleinere led-televisie met jaarlijks 160 kWh (€ 35) aan elektriciteit toe kan. Lees meer op Televisie.

Milieu Centraal rekent met een stroomprijs van 22 cent per kilowattuur (kWh). Jouw stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen. Op Energierekening lees je meer over de stroomprijs.

Andere grote energieverbruikers

Hieronder een lijstje apparaten die ook veel stroom gebruiken, maar waarvan mensen dat niet altijd weten. De tabel toont de kosten per jaar bij gemiddeld gebruik.

Apparaat Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar (kosten)
Amerikaanse koelkast 390 kWh (€ 90)
Infraroodsauna 420 kWh (€ 90)
Verlichting 390 kWh (€ 90)
Keukenboiler 290 kWh (€ 65)
Wasdroger 260 kWh (€ 60)
Terrasverwarmer 270 kWh (€ 60)
Vaatwasser 230 kWh (€ 50)
Kookplaat 200 kWh (€ 40)

Milieu Centraal rekent met een stroomprijs van 22 cent per kilowattuur (kWh). Jouw stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen. Op Energierekening lees je meer over de stroomprijs.