Grote energieslurpers

Een kind laat een vis vrij in een aquarium. Een aquarium is een grote energieslurper.

Tips om te besparen op stroom

Stroomverbruik Grote energieslurpers het huis uit krijgen is een goede stap richting een lager stroomverbruik. Bekijk wat je nog meer kunt doen om je energierekening omlaag te krijgen. Lees meer!
Heb je een hoge energierekening, maar snap je niet goed waar dat door komt? Misschien heb je ongemerkt 1 of meer energieslurpers in huis. Milieu Centraal laat zien welke apparaten veel stroom verbruiken en wat je er aan kunt doen.

Een elektrische boiler, airconditioner, of een oude pomp voor de vloerverwarming kan de energierekening flink hoger maken. En ook game pc's of spelcomputers gebruiken vaak veel stroom. Het stroomverbruik zorgt voor veel klimaatimpact. Stroom wordt voor een groot deel opgewekt met fossiele brandstoffen, en dat zorgt voor klimaatverandering.

Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.479 kilowattuur elektriciteit. Met de hoge stroomprijzen van nu kun je daarvoor wel 1.700 euro betalen. En als we rekenen met een lagere stroomprijs voor de lange termijn betaal je hiervoor zo'n 600 .

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Tips minder energie gebruiken

 1. 01

  Met een losse energiemeter kun je eenvoudig energieslurpers in huis opsporen. Een losse energiemeter werkt eenvoudig: je plaatst hem tussen het apparaat en het stopcontact. Hij meet precies het stroomverbruik van het apparaat. De metertjes zijn te koop bij elektronicawinkels, bouwmarkten en webshops en kosten één tot enkele tientjes. Ontdek hoe deze meters werken. Liever uitgebreid je energieverbruik meten? Dat kan met een energieverbruiksmanager.

 2. 02

  Heb je een wat ouder apparaat? Die gebruiken soms veel stroom, ook in de stand-by stand. Zet het apparaat helemaal uit als je het niet gebruikt. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met schakelaar.

 3. 03

  Ga je een apparaat kopen dat je veel gebruikt of dat altijd aanstaat, let dan op het vermogen: dit staat aangegeven in W of watt. Onnodig hoog vermogen zorgt voor onnodig veel elektriciteitsverbruik - en dus onnodige klimaatimpact en kosten.

 4. 04

  Let bij aankoop van elektrische apparaten op het energielabel. Een apparaat met een donkergroen energielabel is het zuinigst met stroom. Lees meer bij Huishoudelijke apparaten.

Grote energieslurpers op een rij

Milieu Centraal zet voor een aantal grote stroomverbruikers op een rij hoeveel stroom ze verbruiken en wat dit je in euro's kost. We rekenen steeds met 2 stroomprijzen: 25 cent en 70 cent per kilowattuur. Die 25 cent kun je aanhouden voor de lange termijn. Maar omdat op dit moment de stroomprijs voor veel mensen veel hoger ligt, rekenen we ook uit wat je kwijt bent als jouw stroomprijs 70 cent per kilowattuur is. Met het prijsplafond (40 cent per kilowattuur) liggen de kosten er ongeveer tussenin.

Elektrische boiler

Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.800 kWh per jaar. Gerekend met de stroomprijs voor de lange termijn betaal je hiervoor zo'n 450 euro. En met de hoge stroomprijzen van nu kan dat oplopen tot wel 1.260 .

Een zonneboiler is een alternatief voor de elektrische boiler. Lees meer hierover op Zonneboiler.

Tuinvijverpomp

De vermogens van vijverpompen lopen uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 180 kWh per jaar (50 tot 130 euro). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1.750 kWh per jaar (440 tot 1.230 euro).

Aquarium

Hoeveel elektriciteit een gemiddeld aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een aquarium van 60 liter kan ongeveer 300 kWh per jaar verbruiken (80 tot 210 euro). Maar een flink tropisch aquarium met pomp kan wel 1.000 kWh per jaar verbruiken (250 tot 700 euro).

Elektrische kachel

Vooral elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Ze blijven namelijk de hele tijd dat ze aanstaan op vol vermogen werken. Kachels met thermostaat gebruiken een lager vermogen of gaan uit als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft.

Stel dat je een elektrische kachel (1.000 watt) zonder thermostaat 500 uur per jaar gebruikt, dan is het verbruik 500 kWh (130 tot 350 euro). Bij 100 uur per jaar is dat 100 kWh (30 tot 70 euro). Een veel zuiniger alternatief is een infraroodpaneel.

Waterbed

De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden. Een waterbed kan een verbruik hebben van 300kWh per jaar (80 tot 210 euro), maar een oud onzuinig model kan wel 1200 kWh per jaar verbruiken (300 tot 840 euro).

Voor waterbeddeneigenaars is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.

Pomp vloerverwarming

Heb je vloerverwarming met een wat oudere pomp, kijk dan of er een pompschakelaar tussen de pomp en het stopcontact zit. Zonder schakelaar draait de pomp voortdurend, mét schakelaar alleen als het nodig is. Een oude pomp zonder schakelaar gebruikt zo'n 700 kWh per jaar (180 tot 490 euro), terwijl diezelfde pomp mét schakelaar maar zo’n 130 kWh per jaar gebruikt (30 tot 90 euro).

Een pompschakelaar kost rond de 60 euro. Dat bedrag heb je snel terugverdiend. De schakelaar is makkelijk zelf te plaatsen, of vraag het de aan de monteur als die langskomt voor het jaarlijkse onderhoud van de cv-ketel.

Tweede koelkast / vriezer

Oude koelkasten of vriezers gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 360 kWh per jaar, dat is zo'n 90 tot 250 euro per jaar.

Ter vergelijking: een nieuwe koelvriescombi met (het nieuwe) energielabel C verbruikt nog maar zo'n 150 kWh: zo'n 40 tot 110 euro.

Een oud model wat als tweede koelkast wordt gebruikt en altijd aan staat, verbruikt ongeveer 190kWh per jaar. Dat komt neer op zo'n 50 tot 130 euro per jaar.

Kijk voor meer informatie op Koelkasten en vriezers.

Groot televisiescherm

Vooral het formaat van het televisiescherm zorgt voor stroomverbruik. Verder hangt het stroomverbruik af van het type scherm, de resolutie van het scherm en de helderheidsinstellingen. Heb jij nog een plasmatelevisie? Een plasmascherm van 50 inch verbruikt zo 340 kWh (90 tot 240 euro) per jaar aan stroom. Een grote moderne led-televisie verbruikt ongeveer 170 kWh per jaar (40 tot 120 euro), terwijl een kleinere led-televisie met jaarlijks 40 kWh (10 tot 30 euro) aan elektriciteit toe kan.

Ook het 'tv-kastje' (de decoder of mediabox) kan veel stroom verbruiken. Lees meer op Televisie.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je aan voor de test van 2022-2023. Meer weten en meedoen

Andere grote energieverbruikers

Hieronder een lijstje apparaten die ook veel stroom gebruiken, maar waarvan mensen dat niet altijd weten. De tabel toont de kosten per jaar bij gemiddeld gebruik.

Apparaat Gemiddeld stroomverbruik per jaar Kosten per jaar bij stroomprijs 25 cent / 70 cent per kWh
Amerikaanse koelkast 380 kWh 100 euro / 270 euro
Infraroodsauna 420 kWh 110 euro / 290 euro
Verlichting 300 kWh 80 euro / 210 euro
Keukenboiler 240 kWh 60 euro / 170 euro
Wasdroger 230 kWh 60 euro / 160 euro
Terrasverwarmer 270 kWh 70 euro / 190 euro
Vaatwasser 230 kWh 60 euro / 160 euro

Spelcomputer, tv-ontvanger en meer

Er zijn nog meer apparaten die veel stroom kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gaming pc's, spelcomputers, draadloze boxjes, wifi versterkers, modems en tv-ontvangers (decoders of mediaboxen). Milieu Centraal heeft van de meeste van deze apparaten geen cijfers over het stroomverbruik. Maar het kan de moeite waard zijn om het stroomverbruik te meten met een losse energiemeter (dat is een stekker die je tussen het apparaat en het stopcontact plaatst en die het stroomverbruik meet). Ontdek hoe zo'n energiemeter werkt.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.