Desktop, laptop en tablet

Vrouw met laptop en koptelefoon. Geld besparen en energieverbruik verminderen in het gebruik van desktops, laptops en tablets.
Desktops, laptops en tablets zijn handige en veelgebruikte apparaten, maar ze hebben ook impact op het milieu. De belangrijkste tip voor het milieu: doe zo lang mogelijk met deze apparaten en zorg dat ze niet onnodig energie verbruiken. Daarmee bespaar je ook nog eens geld.

De milieu-impact van desktops, laptops en tablets zit vooral in de productie: er zijn veel materialen en energie nodig om ze te maken. Dat geldt ook voor randapparatuur zoals de modem, scanner en externe harde schijf. Verder gebruiken ze stroom als ze aan staan. Ook kunnen er schadelijke stoffen in zitten, zoals brandvertragers. Voor het milieu is het vooral goed om zo lang mogelijk met je apparaat te doen: dat spaart grondstoffen en 'maak'-energie uit. Als je je apparaat vervolgens zuinig gebruikt, bespaar je ook nog eens op je energierekening.

Tips voor milieuvriendelijk computeren

 1. 01

  Koop liever een laptop dan een desktop.

 2. 02

  Laat je huidige desktop of laptop langer meegaan: koop bijvoorbeeld meer geheugen of een grotere harde schijf.

 3. 03

  Als je een tablet hebt, gebruik hem dan zoveel mogelijk in plaats van je laptop of (oude) desktop. Een tablet gebruikt minder energie.

 4. 04

  Let erop dat je de lithium-ion accu niet helemaal ontlaadt; het is beter om de accu alvast op te laden voor hij leeg is om verlies van capaciteit te voorkomen. Bij oude(re) accu’s was dit niet nodig.

 5. 05

  Zet draadloze verbindingen als wifi en bluetooth uit als je ze niet gebruikt.

 6. 06

  Kies voor een LCD-scherm en stel de helderheid zo laag mogelijk in.

 7. 07

  Stel energiebeheer in en zet je computer bij pauzes direct in de slaap- of sluimerstand.

 8. 08

  Gebruik een computer zo lang mogelijk. Wil je hem toch wegdoen, lever hem dan in bij de gemeentelijke milieustraat of in de winkel bij aankoop van een nieuwe.

Koop een zuinige laptop

Het maakt voor het milieu veel uit of je een laptop gaat kopen of een desktop. Voor het maken van een laptop zijn 75 procent minder materialen en grondstoffen nodig dan voor een desktop.

Daarnaast is een laptop ook ruim 70 procent zuiniger in het energiegebruik: een laptop verbruikt jaarlijks ongeveer 55 kWh. Bij een nieuwe desktop met LCD-monitor ben je bijna 4 keer zoveel: gemiddeld 200 kWh.

Tablet en e-reader: zeer zuinig

Als je slechts een computer zoekt voor eenvoudige taken, zoals internetten en e-mailen, is de tablet een prima keuze. Het energieverbruik van een tablet is nóg lager dan dat van een laptop en een desktop. Een tablet verbruikt per jaar ongeveer 12 kWh. Dat is 5 keer zo weinig als een laptop.

Zuinige e-reader

Ben je op zoek naar een apparaat om vooral boeken en artikelen mee te lezen, dan kan een e-reader uitkomst bieden. Een e-reader gebruikt weinig energie. Terwijl je leest is het energieverbruik nul, want het apparaat maakt gebruik van elektronische inkt (e-ink) in plaats van schermverlichting. Aan- en uitzetten, omslaan van pagina’s en downloaden kosten een beetje energie, maar ook niet veel. Daardoor is nauwelijks stroom nodig en is een e-reader een energiezuinig apparaat.

Vanaf 25 nieuwe boeken heeft een e-reader een lagere klimaatbelasting dan het lezen van papieren boeken. Er zijn grondstoffen en materialen gebruikt voor de productie van de e-reader.Bedenk daarom bij de aankoop van een e-reader of je het apparaat wel echt nodig hebt, of dat boeken lenen van vrienden of de bibliotheek ook voldoet. Het lezen van boeken via de bibliotheek heeft voor het milieu de voorkeur boven het kopen van een e-reader. Meer hierover op Papier.

Gebruik het apparaat zo lang mogelijk

Welk apparaat je ook kiest, bedenk dat je het milieu het minst belast als je zo lang mogelijk met uw (oude) apparaat blijft doen. Voor de productie van de computer zijn veel materialen en grondstoffen nodig, en die spaar je uit als je jouw aankoop uitstelt.

Let bij een nieuwe aankoop op de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden of een grotere harde schijf te (laten) plaatsen.

Niet teveel apparaten

Gebruik je nog een (goede) desktop, vraag je dan af of een extra laptop of tablet echt nodig is. Hoe meer apparaten je koopt, des te hoger de milieubelasting.

Heb je meerdere computers, let er dan op dat je ze niet teveel naast elkaar gebruikt. Als je bijvoorbeeld een tablet hebt, dan bespaar je alleen energie als je de tablet gebruikt in plaats van de laptop of desktop.

Stem af op jouw gebruik

Heb je de keuze, neem dan geen onnodig zware computer, want het basisverbruik aan stroom is hoger, ook als je die extra capaciteit niet gebruikt. Bedenk dus waarvoor je de computer wilt gaan gebruiken. Voor ´lichte´ taken, zoals tekstverwerken, e-mailen en internetten, voldoet een eenvoudige processor. Maar als je veel gaat gamen, heb je een zware computer nodig met een snelle processor en een grafische kaart. Een desktop met standaard LCD-scherm en zo’n snelle processor en grafische kaart verbruikt ruim 30 procent meer energie dan een lichte vergelijkbare desktop.

Milieuvriendelijk computeren

Het maakt dus uit welk type apparaat je kiest, maar de manier waarop je het gebruikt, heeft ook invloed op het energieverbruik. Voor het milieu is de meeste winst te behalen door op een zuinige manier met het apparaat om te gaan.

Zet computer op tijd uit

Als je de desktop of laptop een tijdje niet gebruikt, zet hem dan zo snel mogelijk uit of in de energiebesparende stand. De accu van een laptop of tablet gaat hierdoor ook langer mee. Het is een fabeltje dat het veel aan- en uitzetten van een computer schadelijk zou zijn.

Zuinige monitor

Kies voor een LCD-scherm met LED-achtergrondverlichting. Deze schermen zijn ongeveer 30 procent zuiniger dan monitoren met ccfl-achtergrondverlichting. Gebruik geen grotere monitor dan noodzakelijk; deze verbruikt meer energie. Stel de helderheid van het beeldscherm zo laag mogelijk in, dan bespaar je energie. Je kunt bij een laptop tot 40 procent besparen als je de helderheid van het LCD-scherm op de laagste stand instelt.

In de slaap- of sluimerstand

Als je de computer een tijdje niet gebruikt, maak dan gebruik van de slaapstand, zodat het apparaat energie bespaart. De aanbevolen time-out tijd voor de slaap- of sluimerstand ligt tussen de 15 en 60 minuten. Een monitor stel je in tussen de 5 en 20 minuten.

Geen screensaver

Een screensaver bespaart geen energie. Integendeel, het stroomverbruik kan juist flink oplopen bij het instellen van een screensaver. Oorspronkelijk was een screensaver bedoeld om de (oude) CRT-monitoren te beschermen tegen inbranding. Bij de moderne LCD- schermen is dit gevaar er niet meer.

Zet wifi en bluetooth uit

Zonder dat je het in de gaten hebt, verbruiken wifi en bluetooth veel energie als ze aan staan. Schakel ze uit als het onnodig is dat het apparaat op zoek gaat naar deze draadloze verbindingen.

Let op: accu op tijd opladen!

Zorg ervoor dat de accu niet helemaal leeg is, voordat je hem aan de lader aansluit. Het is namelijk beter voor de moderne lithium-ion accu’s om ze op tijd op te laden. Je zult merken dat de accu langer meegaat als je dit doet! Oude accu’s moesten vaak helemaal leeg zijn om het apparaat weer goed op te kunnen laden. Maar bij de moderne lithium-ion accu’s is dit niet meer zo.

Laad de accu niet op tot 100 procent als hij langere tijd (bijvoorbeeld een week) niet gebruikt wordt. De accu verliest sneller zijn capaciteit als hij helemaal is opgeladen.

Juiste randapparatuur

Je kunt ook energie en geld besparen door het energiezuinige randapparatuur te kiezen (denk aan muis, toetsenbord, scanner, printer). Randapparatuur met een USB-aansluiting verbruikt minder stroom dan apparaten die met een stekker verbinding maken met een stroomnet. Een USB-aansluiting zorgt voor maximaal 2,5 Watt aan vermogen.

Gebruik liever geen draadloze muis of toetsenbord, omdat hier vaak extra batterijen of accu's voor nodig zijn.

Zet randapparaten écht uit

Schakel randapparaten zoals de scanner of externe harde schijf helemaal uit. Ze blijven energie gebruiken als je ze in verbinding laat met het stopcontact. Gebruik een stekkerdoos en schakel hiermee gemakkelijk alles in één keer uit - of trek de stekker zelf uit het stopcontact.

De modem of router hoef je niet helemaal uit te zetten.

Alles-in-één printer

Kies bij voorkeur voor een Alles-in-één: een printer, scanner, fax en kopieerapparaat in één. Die gebruikt de helft van de stroom die nodig is om al deze apparaten apart zou gebruiken. Let erop dat je de printer helemaal uit zet (bijvoorbeeld via een stekkerdoos met aan-uit schakelaar) en dus niet stand-by laat staan. Verder ga je papierverspilling tegen door zoveel mogelijk dubbelzijdig te printen (dit kun je instellen). Bewaar op één zijde bedrukt papier als kladjes.

Let bij jouw keuze op keurmerken voor zowel het papier als voor de printer. Als je kringlooppapier of FSC-papier gebruikt, zorg je met dit papier voor een lagere milieubelasting.

Keurmerken

Keurmerken geven garanties dat er bij de productie van een apparaat rekening is gehouden met het milieu. Sommige keurmerken stellen extra eisen aan het materiaal- en energieverbruik van computerapparatuur. Dat zijn Energy Star, TCO en EPEAT.

Het is niet zo dat producten zonder keurmerk dan zeker meer milieubelasting opleveren, maar met een keurmerk heb je wel garanties dat de milieubelasting lager uitpakt. Zie ook Keurmerken elektrische apparaten.

Computer, laptop of tablet inleveren

Als je een nieuwe computer of randapparatuur koopt, kun je de oude apparaten gratis inleveren bij de winkel. Bij de milieustraat van de gemeente kun je jouw oude computer en randapparatuur ook altijd kwijt.

Het inleveren van je computer zorgt voor hergebruik van waardevolle grondstoffen, zoals zilver, goud en palladium. Als je de computer of printer bij het huisvuil zet, gaan deze waardevolle stoffen verloren. Daarnaast komen schadelijke stoffen in het milieu terecht als je het apparaat niet-gescheiden inlevert. Zorg er dus voor dat je jouw computer gescheiden inlevert!

Meer informatie

 • Greenpeace onderzoekt regelmatig hoe goed computerfabrikanten letten op milieuaspecten rond hun producten en bedrijfsvoering.
 • Voor meer informatie over keurmerken kun je kijken op de sites van TCO.
 • De gemeentereiniging in jouw woonplaats kan informatie geven over inzamelingspunten. Of kijk op Wecycle voor een overzicht van inleverpunten in winkels.