Televisie

Een stel bekijkt televisies in een televisiewinkel. Maak een bewuste keuze bij de aanschaf van een nieuwe tv.
We zitten bijna een kwart van ons wakkere leven voor de televisie. Ga je een nieuwe tv kopen, maak dan een bewuste keuze. Groter en geavanceerder betekent vaak ook een hoger energieverbruik. Houd ook je decoder (tv-ontvanger of settopbox) in de gaten. Sommige oudere decoders gebruiken per jaar meer stroom dan je wasmachine.

Een televisie belast het milieu vooral door stroomverbruik; dat versterkt het broeikaseffect, omdat elektriciteitscentrales CO2 uitstoten. Hoe kleiner je scherm, hoe lager de milieu-impact. Het aantal uren dat je kijkt, maakt natuurlijk ook uit: bij 4 uur per dag verbruikt de tv tussen 100 en 500 kWh per jaar. Heb je een digitale decoder, tel er dan gerust 50 tot 250 kWh bij op.

Het energielabel op tv's helpt een zuinig toestel te vinden. Een nieuwe 42 inch led-lcd-televisie met energielabel A+ gebruikt 75 kWh aan stroom per jaar. Dat kost jaarlijks € 17. Een even groot scherm met energielabel B heeft 140 kWh aan stroom nodig, dat is bijna 2 keer zoveel.

Tips voor een energiezuinige tv

01

Let bij aankoop op het energielabel: de zuinigste tv's hebben een A++label. (A+++ bestaat nog niet bij televisies.)

02

Kies liever een wat kleiner scherm. Een klein scherm verbruikt minder stroom dan een groot scherm.

03

Heb je een plasma tv? Zet dan de helderheid lager: je verbruikt dan minder stroom.

04

Laat je tv en decoder niet stand-by staan, maar zet ze helemaal uit als je naar bed gaat of niet thuis bent. Een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar is daarvoor handig: daarmee zet je alle apparaten in één klap helemaal uit. Of gebruik een tijdschakelaar.

TV en het milieu

Hoe minder stroom je televisie gebruikt, hoe beter dat is voor het milieu. De grootste milieu-impact van een tv zit namelijk in het kijken: de tv en decoder verbruiken dan immers elektriciteit. Als je kijkt naar de hele levensduur van de televisie, gaat maar 10 procent van het energieverbruik naar de productie, de overige 90 procent gaat naar het kijken.

Klein scherm verbruikt minder stroom

De vuistregel is: hoe kleiner het tv-scherm, hoe minder stroom de tv verbruikt. Televisies met een beelddiagonaal van 42 inch (107 centimeter) gebruiken ruim 2 keer zoveel elektriciteit als 26 inch televisies (66 centimeter) met hetzelfde energielabel!

Liever led of lcd dan plasma

In de winkel zijn tegenwoordig vrijwel alleen nog led-televisies te vinden. Lcd- en plasma-tv’s zijn vrijwel niet meer te koop. Led-televisies hebben met achtergrondlicht van heel veel kleine led-lampjes.

Ouderwetse televisies met een beeldbuis zijn relatief zuinig. Je bewijst het milieu dus niet per se een dienst als je jouw oude toestel vervangt door een handzaam plat scherm - al kan een klein led-scherm wel zuiniger zijn.

Let op het energielabel

Met het energielabel kun je televisies eenvoudig vergelijken: het laat zien welke tv zuinig is met stroom. Handig, want de verschillen zijn groot - zie de tabel hieronder. Let bij het energielabel wel op, want de grootte van het scherm maakt veel uit: een groot scherm met (bijvoorbeeld) energielabel B verbruikt meer energie dan een kleiner scherm met energielabel B.

De zuinigste televisies hebben vaak label A+, maar er zijn ook A++-led-televisies. (A+++ bestaat nog niet bij televisies.) Er zijn ook televisies met label A of B. Het vermogen tijdens stand-by is dankzij strenge regels heel laag, maximaal 1 watt.

Energielabel Stroomverbruik 32 inch televisie per jaar Stroomverbruik 42 inch televisie per jaar
A++ 35 kWh (€ 8) 50 kWh (€ 11)
A+ 50 kWh (€ 11) 80 kWh (€ 18)
A 60 kWh (€ 14) 100 kWh (€ 23)
B 90 kWh (€ 20) 140 kWh (€ 32)
C 120 kWh (€ 27) 200 kWh (€ 45)
D 170 kWh (€ 38) 270 kWh (€ 61)

kWh: Gemiddelde, bij breedbeeld (9:16) en 4 uur per dag aan.
Indicatie, bij elektriciteitsprijs 22,5 cent per kWh (prijspeil 2020).

Helderheid bij plasma tv's lager: dat bespaart

Plasmatelevisies verbruiken veel stroom vergeleken met andere soorten tv's. Hoe hoger de helderheid van het scherm, hoe meer stroom ze verbruiken. Zet de helderheid terug naar een voor jou prettige stand. Doe dat op een tijdstip waarop je vaak tv kijkt, bijvoorbeeld 's avonds met het licht aan en de gordijnen dicht.

Zet de tv op een plek waar er niet te veel (dag)licht op het scherm valt; anders moet je vanwege tegenlicht de helderheid weer hoger zetten.

Plasma grootste verbruiker

Tegenwoordig kijkt bijna iedereen tv op een plat scherm. Er zit veel verschil tussen het energieverbruik van platte tv's: een plasmascherm verbruikt veel meer energie dan een led-tv, en een groot scherm meer dan een klein scherm.

In de tabel hieronder zie je hoeveel stroom verschillende soorten televisies gebruiken. In de winkel vind je zuinige modellen door te letten op het energielabel. Nieuwe tv's gebruiken stand-by maximaal 1 watt, terwijl dat bij oude modellen kan oplopen tot 3 watt. Alle apparaten rond je tv uitzetten met de knop op een stekkerdoos is ook een oplossing.

Stroomkosten tv-kijken

Soort tv Stroomverbruik Dit kost je per jaar 
Led (32 inch) 160 kWh € 36
Lcd (32 inch) 230 kWh € 52
Plasma (42 inch) 500 kWh € 113
Oude beeldbuis (29 inch) 200 kWh € 45

Uitgangspunt: de tv staat 4 uur per dag aan en 5 uur per dag stand-by. Stroomprijs is 22,5 cent per kWh (prijspeil 2020)

Digitale decoder: een stille stroomvreter

Oudere decoders (je 'tv-kastje') verbruiken in de stand-bystand vaak behoorlijk veel stroom. Dit zorgt samen met de stroom voor het kijken voor een flink jaarverbruik. Voor nieuwe decoders zijn er strenge regels: zij mogen in stand-by niet te veel elektriciteit verbruiken.

Het jaarverbruik van een ouder kastje met opnamefunctie (Personal Video Recorder, PVR), een tweede tuner, interactieve televisie (ook return path genoemd) en HD kan oplopen tot ruim 250 kWh per jaar (€ 56). Dat is meer dan het verbruik van een gemiddelde wasmachine. Helemaal uitzetten (met stekker of schakelaar) levert daarom een grote besparing op. Daarbij gaan geen instellingen verloren.

Uitzetten heeft wel een nadeel: als je hem weer aanzet, heeft de decoder een tiental seconden tot enkele minuten nodig om weer op te starten.

Oplossing: tijdschakelaar

Een tijdschakelaar kan oplossing bieden. Schakel bijvoorbeeld van 2 uur 's nachts tot 6 uur 's avonds de decoder automatisch uit. Dan bespaar je ongeveer 50 procent van het totale stroomgebruik van de decoder. Haal tijdens vakanties in elk geval de stekker uit het stopcontact: dat bespaart zo'n 2 kWh per week. Je kunt jezelf natuurlijk ook aanwennen om de decoder alleen aan te zetten als je deze gebruikt.

Oude televisie hergebruiken

Een oude werkende beeldbuis (geen plat scherm) kun je met gerust hart verkopen op internet of naar de kringloopwinkel brengen. Een oud toestel is relatief zuinig.

Oude of kapotte televisies kun je gratis meegeven aan de winkel als je een nieuwe televisie koopt, of zelf naar de milieustraat brengen. Zet een oude televisie nooit bij het huisvuil. Lees meer op Welk afval waar - Elektrische apparaten.

Meer informatie

  • Kijk voor de zuinigste Europese modellen op de Engelstalige website topten.eu (Consumer Electronics).
  • De Consumentenbond test regelmatig en kijkt daarbij ook naar energiegebruik.
  • Verder zijn er heel veel websites die tv's en andere apparaten vergelijken. Kijk bij de specificaties ook naar energiegebruik.