Apparaten in huis

Een hond zit tussen het wasgoed in de wasmachine waarvan de deur open staat. Bespaar geld en ben beter voor het milieu met zuinige apparaten.
Ruim 30 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten sla je 2 vliegen in één klap: je bespaart geld en het is beter voor het milieu. Milieu Centraal vertelt je hoe je slim omgaat met je apparaten en geeft tips voor zuinige apparaten.

Nieuw energielabel apparaten

Video Koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines en televisies hebben sinds maart 2021 een nieuw energielabel. Wat is er veranderd? Bekijk de video

Apparaten in het kort

De meeste apparaten werken op stroom. Check het energielabel als je een apparaat koopt en ga voor een (donker)groen label. Grote energieslurpers zijn oude wasdrogers en koelkasten. Wist je bijvoorbeeld dat het beter is om een oude, nog werkende koelkast te vervangen door een nieuw, zuinig model? Andere apparaten, zoals een wasmachine of vaatwasser, kun je beter niet direct vervangen maar juist extra lang blijven gebruiken 

Ook met kleinere apparaten kun je duurzame keuzes maken, bijvoorbeeld bij het kiezen van een smartphone of laptop. In veel kleinere apparaten zitten bovendien batterijen en accu’s. Voor die apparaten geldt dat het goed is om er lang mee te doen en ze te laten repareren als ze stuk gaan. Een apparaat dat echt op is, kun je het beste inleveren in een bak voor elektronica in de winkel of bij de milieustraat.

Als een apparaat stuk gaat, sta je voor de keuze: ga ik dit apparaat repareren of vervangen? Soms is repareren zinvol, maar vooral met oude apparaten kan vervangen de beste keuze zijn voor het milieu.