Tips voor gebruik smartphone

Groepje mensen die met hun telefoon bezig zijn. De productie van smartphones kost veel energie dus probeer er zo lang mogelijk mee te doen.
De productie van smartphones kost veel energie, veel meer dan het gebruik. Dat zorgt voor CO2-uitstoot, wat slecht is voor het klimaat. Daarom is het goed om lang met je mobiele telefoon te doen. Een kapot mobieltje kun je vaak prima laten repareren. Dat is beter voor mens en milieu!

Het is goed voor het milieu om zo lang mogelijk met je mobieltje te doen. In batterijen en mobiele telefoons zitten allerlei zeldzame metalen. Die komen vaak uit gebieden waar oorlog is, of uit landen met weinig milieuregels. Het opgraven van de metalen gaat dan vaak op een manier die slecht is voor het milieu en de arbeiders.

Een smartphone is energiezuinig in gebruik: het opladen van je batterij kost minder dan 10 kWh per jaar. Het maken van een smartphone kost ook niet veel energie. De impact op het milieu zit dan ook vooral in de grondstoffen die nodig zijn om een smartphone te maken, en de schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens de productie. Een kapot mobieltje kun je vaak prima laten repareren. Dat scheelt het gebruik van grondstoffen.

Tips voor je smartphone

01

Nieuwe smartphone nodig? Neem een tweedehands ('refurbished') toestel. Er bestaat een keurmerk voor refurbished telefoons.

02

Koop liever een los toestel met sim-only dan een abonnement waarbij je elke 2 jaar een nieuw toestel mag uitzoeken.

03

Problemen met opladen, knoppen die niet meer werken, een barst in je scherm? Een kapotte smartphone is vaak prima te repareren. Lees meer over repareren.

04

Wacht niet met opladen totdat je batterij helemaal leeg is, dat is slecht voor de batterij. Je kunt de batterij het beste opladen voordat hij onder de 40 procent komt. Met slim opladen kun je de batterijduur met 1 tot 2 jaar verlengen. Lees meer Oplaadtips.

05

Kies voor energiezuinige instellingen, zodat je batterij minder snel leegloopt. Verlaag bijvoorbeeld de helderheid van je scherm en zet 'Automatisch synchroniseren' uit. Lees meer over zuinige instellingen voor je smartphone.

06

Gooi je kapotte mobieltje niet in de vuilnisbak, maar lever hem in bij een inzamelpunt of de milieustraat. Veel grondstoffen kunnen opnieuw gebruikt worden. Kijk op Afvalscheidingswijzer.nl waar je je mobiele telefoon kunt inleveren.

Zo gaan je batterij en smartphone langer mee

Hoe zorg je dat je batterij zo lang mogelijk meegaat en je langer kunt doen met je telefoon? Hieronder vind je nog meer concrete tips.

Wacht niet te lang met opladen

01

Wacht niet met opladen totdat je batterij helemaal leeg is (0 procent). Volledige ontlading is erg slecht voor Li-ion batterijen in smartphones. Je kunt de batterij het beste alweer opladen voordat hij onder de 40 procent komt.

02

Gebruik geen snellader. Die produceert meer warmte en dat is slecht voor de batterij. Snelladers laden overigens slechts op tot rond de 80 procent, ook al geeft jouw telefoon 100 procent aan.

03

Leg je smartphone niet in de zon of op een andere warme plek. Dan gaat de batterij snel achteruit.

04

Laat de smartphone niet te lang 100 procent opgeladen aan de oplader zitten. Dat kan de capaciteit van de batterij wel aantasten.

05

Als je je smartphone langere tijd niet gebruikt, bewaar hem dan het liefst met halfvolle batterij en op een koele plek. Hij verliest dan minder capaciteit. Een voorbeeld: als je een batterij met 40 procent lading een jaar lang bewaart gaat slechts 4 procent capaciteit verloren. Is je batterij 100 procent opgeladen, dan verlies je maar liefst 20 procent capaciteit. Die capaciteit ben je voor altijd kwijt. Anders gezegd: je batterij laadt voortaan minder goed op.

06

Neem een kwalitatief goede lader. Bij 100 procent blijven sommige laders op vaste momenten nog een beetje lading geven. Dan blijft je batterij 100 procent opgeladen, maar blijft ook de spanning hoog en neemt de capaciteit eerder af. Lithium-ion batterij kun je sowieso beter niet helemaal tot 100 procent opladen.

07

Bij gemiddeld gebruik gaat de batterij van een smartphone 2 tot 3 jaar mee. Met slim opladen kun je daar 3-4 jaar van maken.

Kies voor energiezuinige instellingen

01

Verlaag de helderheid van je scherm door te kiezen voor ‘Automatisch’ of stel de helderheid handmatig lager in. Daardoor kan je zo’n 10 procent langer met je batterij doen voor je weer moet opladen.

02

Kies in de instellingen van je telefoon om het scherm snel vanzelf uit te laten gaan als je de telefoon niet gebruikt. Dit scheelt heel veel: je batterij kan dan wel 50 procent langer mee voordat je hem weer op moet laden.

03

Kies voor een donkere achtergrondafbeelding in plaats van een lichte; dat kost minder energie.

04

Kies op een Android of Windows phone voor de ‘Energiezuinige stand’ (onder ‘Instellingen’).

Smartphone kapot? Laat hem repareren!

Voor smartphones geldt: repareren is beter voor het milieu dan vervangen. De productie van nieuwe smartphones kost namelijk veel meer energie dan het gebruik. Bovendien zijn er steeds weer nieuwe zeldzame materialen nodig om te voldoen aan de grote vraag naar telefoons wereldwijd. De winning daarvan is vaak erg slecht voor het milieu én voor de arbeiders. Het is voor mens en milieu dus goed om je mobieltje te laten repareren en er zo langer mee te doen.

01

Veel problemen zijn goed te repareren. Bijvoorbeeld: een batterij die niet meer goed oplaadt, knoppen die niet meer reageren, of een kapotte camera. Reparatie kost meestal tussen de 40 en 100 euro. Bij heel nieuwe modellen ligt de reparatieprijs waarschijnlijk hoger.

02

Ga naar een reparateur die lid is van Techniek Nederland.

Weggeven, verkopen of inleveren?

Een smartphone die het nog doet, kun je het beste gebruiken tot hij op is. Doet je mobiel het nog maar vind je dat je echt toe bent aan een nieuw model? Dan kun je jouw werkende mobiel doorgeven aan familie of vrienden of aan iemand verkopen.

Niet meer te repareren? In de inleverbak...

Is jouw smartphone kapot en niet meer te repareren? Breng hem dan - samen met de oplader - naar een inleverbak voor kleine elektrische apparaten. Die vind je bij veel winkels en supermarkten, kijk op Wecycle.nl voor een inleverpunt bij jou in de buurt. Een losse smartphonebatterij mag in de inleverbak voor batterijen.

... niet in de vuilnisbak!

Gooi een kapotte mobiele telefoon in elk geval niet in de vuilnisbak. Waardevolle grondstoffen kunnen dan niet hergebruikt worden en dat is zonde.