Tips voor gebruik smartphone

Een man kijkt op zijn smartphone.
De productie van smartphones kost veel energie, veel meer dan het gebruik. Dat zorgt voor CO2-uitstoot, wat slecht is voor het klimaat. Daarom is het goed om lang met je mobiele telefoon te doen. Een kapot mobieltje kun je vaak prima laten repareren. Dat is beter voor mens en milieu!

Het is goed voor het milieu om zo lang mogelijk met je mobieltje te doen. In batterijen en mobiele telefoons zitten allerlei zeldzame metalen. Die komen vaak uit gebieden waar oorlog is, of uit landen met weinig milieuregels. Het opgraven van de metalen gaat dan vaak op een manier die slecht is voor het milieu en de arbeiders.

Het opladen van een smartphone kost weinig energie. De impact op het milieu zit dan ook vooral in de grondstoffen die nodig zijn om een smartphone te maken, en de schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens de productie. Een kapot mobieltje kun je vaak prima laten repareren. Dat scheelt het gebruik van grondstoffen.

Tips voor je smartphone

 1. 01

  Nieuwe smartphone nodig? Neem een refurbished toestel. Refurbished houdt in dat de telefoon opgeknapt is, zodat het langer gebruikt kan worden. Er bestaat een keurmerk voor refurbished telefoons.

 2. 02

  Koop liever een los toestel met sim-only dan een abonnement waarbij je elke 2 jaar een nieuw toestel mag uitzoeken.

 3. 03

  Problemen met opladen, knoppen die niet meer werken, een barst in je scherm? Een kapotte smartphone is vaak prima te repareren. Lees meer over repareren.

 4. 04

  Wacht niet met opladen totdat je batterij helemaal leeg is, dat is slecht voor de batterij. Lees meer Oplaadtips.

 5. 05

  Kies voor energiezuinige instellingen, zodat je batterij minder snel leegloopt. Verlaag bijvoorbeeld de helderheid van je scherm en zet 'Automatisch synchroniseren' uit. Lees meer over zuinige instellingen voor je smartphone.

 6. 06

  Gooi je kapotte mobieltje niet in de vuilnisbak, maar lever hem in bij een inzamelpunt of de milieustraat. Veel grondstoffen kunnen opnieuw gebruikt worden. Kijk op Afvalscheidingswijzer.nl waar je je mobiele telefoon kunt inleveren.

Zo gaan je batterij en smartphone langer mee

Hoe zorg je dat je batterij zo lang mogelijk meegaat en je langer kunt doen met je telefoon? Hieronder vind je nog meer concrete tips.

Wacht niet te lang met opladen

 1. 01

  Wacht niet met opladen totdat je batterij helemaal leeg is. Volledige ontlading is erg slecht voor Li-ion batterijen in smartphones.

 2. 02

  Leg je smartphone niet in de zon of op een andere warme plek. Dan gaat de batterij snel achteruit.

 3. 03

  Laat de smartphone niet te lang 100 procent opgeladen aan de oplader zitten. Dat kan de capaciteit van de batterij wel aantasten.

 4. 04

  Als je je smartphone langere tijd niet gebruikt, bewaar hem dan het liefst met halfvolle batterij en op een koele plek. Hij verliest dan minder capaciteit.

 5. 05

  Neem een kwalitatief goede lader. Bij 100 procent blijven sommige laders op vaste momenten nog een beetje lading geven. Dan blijft je batterij 100 procent opgeladen, maar blijft ook de spanning hoog en neemt de capaciteit eerder af. Lithium-ion batterij kun je sowieso beter niet helemaal tot 100 procent opladen.

Kies voor energiezuinige instellingen

 1. 01

  Verlaag de helderheid van je scherm door te kiezen voor ‘Automatisch’ of stel de helderheid handmatig lager in.

 2. 02

  Kies in de instellingen van je telefoon om het scherm snel vanzelf uit te laten gaan als je de telefoon niet gebruikt.

 3. 03

  Kies voor een donkere achtergrondafbeelding in plaats van een lichte; dat kost minder energie.

Smartphone kapot? Laat hem repareren!

Voor smartphones geldt: repareren is beter voor het milieu dan vervangen. De productie van nieuwe smartphones kost namelijk veel meer energie dan het gebruik. Bovendien zijn er steeds weer nieuwe zeldzame materialen nodig om te voldoen aan de grote vraag naar telefoons wereldwijd. De winning daarvan is vaak erg slecht voor het milieu én voor de arbeiders. Het is voor mens en milieu dus goed om je mobieltje te laten repareren en er zo langer mee te doen.

 1. 01

  Veel problemen zijn goed te repareren. Bijvoorbeeld: een batterij die niet meer goed oplaadt, knoppen die niet meer reageren, of een kapotte camera.

 2. 02

  Ga naar een reparateur die lid is van Techniek Nederland.

Weggeven, verkopen of inleveren?

Een smartphone die het nog doet, kun je het beste gebruiken tot hij op is. Doet je mobiel het nog maar vind je dat je echt toe bent aan een nieuw model? Dan kun je jouw werkende mobiel doorgeven aan familie of vrienden of aan iemand verkopen.

Niet meer te repareren? In de inleverbak...

Is jouw smartphone kapot en niet meer te repareren? Breng hem dan - samen met de oplader - naar een inleverbak voor kleine elektrische apparaten. Die vind je bij veel winkels en supermarkten, kijk bij Wecycle voor een inleverpunt bij jou in de buurt. Een losse smartphonebatterij mag in de inleverbak voor batterijen.

... niet in de vuilnisbak!

Gooi een kapotte mobiele telefoon in elk geval niet in de vuilnisbak. Waardevolle grondstoffen kunnen dan niet hergebruikt worden en dat is zonde.