Bespaartips apparaten

Vrouw en man staan bij koelkast en vrouw houdt koelelement vast.
Ongeveer 37 procent van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Daar kan je flink op besparen, bijvoorbeeld door je apparaten slim en zuinig te gebruiken. Heb je een nieuw apparaat nodig? Let dan op het energielabel: apparaten met een (donker)groen label gebruiken het minste energie.

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.730 kWh aan stroom, wat neerkomt op zo'n Apparaten gebruiken wel steeds minder stroom, maar we hebben er ook steeds meer. Hier vind je handige tips om te besparen op elektriciteit voor apparaten.

Milieu Centraal rekent met een stroomprijs van 22 cent per kilowattuur (kWh). Jouw stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen. Op Energierekening lees je meer over de stroomprijs.

Tips voor apparaten

01

Koop een apparaat met een (donker)groen energielabel: die zijn het zuinigst.

02

Is jouw koelkast of vriezer 10 jaar of ouder? Er zijn inmiddels veel zuinigere modellen te koop. Voor het milieu is het de moeite waard om oudere koelkasten en vriezers te vervangen door een veel zuiniger model. Ook als ze nog goed werken. Kijk op Koelkasten en vriezers of jouw koelkast of vriezer aan vervanging toe is.

03

Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was met het eco-programma. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Zie Wasmachine en Wasdroger voor meer informatie. 

04

Oudere apparaten gebruiken soms veel stroom in de stand-by stand. Zet zulke apparaten helemaal uit om sluipverbruik te voorkomen.

Nieuw energielabel

Sinds 1 maart 2021 hebben wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen een nieuw energielabel. Het oude label liep van A+++ tot D, het nieuwe van A tot G. Het label is vernieuwd omdat veel apparaten energielabel A-met-plusjes hadden. Het verschil tussen al die plusjes was voor veel consumenten niet duidelijk. Wat voorheen labelklasse A+++ was, komt in het nieuwe energielabel overeen met labelklasse B, C of zelfs D of E.

In de winkel kan je tijdelijk nog van deze apparaten tegenkomen met het oude label met de plusjes. Dat zijn oudere modellen die nu niet meer worden gemaakt. Eind 2021 zijn die uit de winkel verdwenen.

Voor lampen gaat het nieuwe label op 1 september 2021 in. Andere apparaten - bijvoorbeeld wasdrogers, airco's en ovens - volgen later. Die hebben voorlopig nog wel een energielabel met schaal A+++ tot D.