Bespaartips apparaten

Vrouw en man staan bij koelkast en vrouw houdt koelelement vast.
Ongeveer 37 procent van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Door energiezuinig met apparaten om te gaan en bewuste keuzes te maken bij de aanschaf van nieuwe apparaten kun je veel op je energierekening besparen.

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.765 kWh aan stroom, wat neerkomt op zo'n Ook al zijn apparaten steeds energiezuiniger, we hebben er steeds meer. Hier vind je handige tips om te besparen op elektriciteit voor apparaten.

Stroomprijs 22,5 cent per kilowattuur (kWh). Prijspeil 2020.

Tips voor apparaten

01

Bij de meeste apparaten is energielabel A+++ het allerzuinigst. Soms staat er nog -10% (of meer) bij: die apparaten zijn nog zuiniger. Een A+ label lijkt misschien zuinig, maar is voor bijvoorbeeld wasmachines en koelkasten inmiddels het minst zuinige label. Meer informatie vind je onder Apparaten in huis.

02

Heb je een koelkast of vriezer met label A++ of lager? Dan is het voor het milieu de moeite waard om deze te vervangen door een model met energielabel A+++. Ook als ze nog goed werken. Kijk op Koelkasten en vriezers of jouw koelkast of vriezer aan vervanging toe is.

03

Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was met het eco-programma. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Zie Wasmachine en Wasdroger voor meer informatie. 

04

Oudere apparaten gebruiken soms veel stroom in de stand-by stand. Zet zulke apparaten helemaal uit om sluipverbruik te voorkomen.

Nieuw energielabel vanaf 1 maart 2021

Op 1 maart 2021 krijgen wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen een nieuw energielabel. Het nieuwe label gaat van A t/m G lopen, het huidige label loopt van A+++ t/m D. De zuinigste apparaten (nu A+++) krijgen straks label B of C.

Het nieuwe label gaat pas op 1 maart 2021 in, maar je kunt het nu al in de doos tegenkomen. Het label wordt vernieuwd omdat veel apparaten nu energielabel A+, A++ of A+++ hebben. Het verschil tussen al die plusjes is voor veel consumenten niet duidelijk.

Voor lampen gaat het nieuwe label op 1 september 2021 in. Andere apparaten volgen later.