Wasdroger

Vrouw haalt klering uit de wasdroger. Goedkoop is vaak duurkoop bij de aanschaf van een nieuwe wasdroger.
Heb je een nieuwe wasdroger nodig? Let dan op, want goedkoop is vaak duurkoop. De goedkoopste wasdrogers hebben hoge energiekosten. Een duurdere warmtepompdroger met energielabel A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft.

Warmtepompdrogers zijn duurder in de winkel, maar vooral zuinige A+++ drogers verdienen zich in veel gevallen terug via de lagere energierekening. Veel mensen kopen tegenwoordig een warmtepompdroger. Dat is een voordelige keuze, voor jouw portemonnee én voor het milieu. Als je daarbij ook nog regelmatig de waslijn gebruikt, ben je helemaal groen en voordelig bezig.

A+++ droger goedkoper dan B-label

Hierboven zie je dat je met een A+++ warmtepompdroger voor minder geld milieubewuster bezig bent. Vergeleken met een B-label wasdroger bespaar je elk jaar 220 kWh aan elektriciteit, dat is zo’n 9 procent van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.

Tips voor je wasdroger

 1. 01

  Hang als het even kan de was aan de lijn, het liefst buiten of in een onverwarmde ruimte in je huis.

 2. 02

  Kies een warmtepompdroger met label A+++, dat vermindert je energieverbruik fors vergeleken met een B- en C-label droger.

 3. 03

  Koop een wasdroger en wasmachine als losse apparaten. Een was-droogcombinatie verbruikt meer energie dan afzonderlijk wassen en drogen.

 4. 04

  Kies een passend formaat, niet te groot en niet te klein. Als je alleen woont of als de droger niet vaak gebruikt, is een inhoud van 6 of 7 kilogram voldoende. Heb je een groot gezin of gebruik je de wasdroger vaker? Dan kun je beter kiezen voor een droger met een inhoud van 8 of 9 kilogram.

 5. 05

  Centrifugeer wasgoed op een zo hoog mogelijk toerental, voordat het in de droger gaat. De droger hoeft dan minder hard te werken.

 6. 06

  Kies een automatisch programma. Dat is zuiniger dan een programma dat een vastgestelde tijd duurt.

 7. 07

  Droog geen fleece in de droger en gooi het pluis bij het restafval.

Energieverbruik en kosten

Er zijn grote verschillen in energieverbruik tussen wasdrogers. Het gemiddelde energieverbruik van elektrische wasdrogers staat op het energielabel. Energielabel A+++ is het zuinigst met energie, energielabel B het minst zuinig. Label C mag niet meer nieuw op de markt komen, maar kan je nog wel in de (web)winkel tegenkomen. Zie www.energielabel.nl voor meer informatie.

Het energieverbruik en de kosten per jaar hangen natuurlijk af van hoe vaak je de droger gebruikt. Milieu Centraal gaat uit van een gemiddeld gebruik in Nederland van 2,3 keer per week.

Type droger Energieverbruik per droogbeurt (kWh) Energieverbruik per jaar (kWh) Energiekosten per jaar (70 cent/kWh)
Warmtepompdroger label A+++ 0,85 kWh 100 kWh € 70
Warmtepompdroger label A++ 1,10 kWh 130 kWh € 90
Warmtepompdroger label A+ 1,40 kWh 170 kWh  € 120
Condensdroger label B 2,65 kWh  320 kWh € 220
Luchtafvoerdroger energielabel C 2,85 kWh 340 kWh € 240

.

Het energieverbruik en de energiekosten per jaar zijn een indicatie, gebaseerd op een typisch Nederlands verbruik van 2,3 keer per week. Dat wijkt af van de Europese cijfers waar het energielabel vanuit gaat. De berekening is op basis van wasdrogers met een capaciteit van 7 kilo die gemiddeld (dus niet helemaal vol) worden beladen.

Voor deze berekening rekent Milieu Centraal met een stroomprijs van 70 cent per kilowattuur (kWh). Jouw stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen.

De waslijn wint

De waslijn is natuurlijk de meest milieuvriendelijke 'droger'. Eén van de drie huishoudens heeft geen wasdroger. Droog je de was binnen, hang het dan op in een onverwarmde ruimte en zorg voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.

Goedkoop is vaak duurkoop

Het is verleidelijk om een goedkope wasdroger te kopen. Maar wat is goedkoop als je wat verder vooruit kijkt dan de prijs in de winkel? In onderstaande tabel heeft Milieu Centraal de rekensom mét energiekosten over de hele levensduur gemaakt. De warmtepompdroger is uiteindelijk de voordelige keuze.

Type droger Prijs in de winkel (euro) Energiekosten na 12 jaar (70 cent/kWh) Totale kosten na 12 jaar (euro)
Warmtepompdroger label A+++ 800  300  1100
Warmtepompdroger label A++ 750  400 1150
Warmtepompdroger label A+  600  500 1100
Condensdroger label B  450  950 1400
Luchtafvoerdroger label C 370  1030  1400

.

Gemiddelde aanschafprijs (2018). Kijk voor actuele prijzen op vergelijkingswebsites. De gemiddelde levensduur van een wasdroger is 12 jaar.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Onzuinige wasdroger: vervangen

De meeste mensen hebben een onzuinige wasdroger in huis. Moderne warmtepompdrogers zijn veel zuiniger. Meestal is lang met spullen doen goed voor het milieu. Maar wachten tot jouw oude wasdroger kapot gaat, is onverstandig. Het vervangen van je huidige, nog werkende wasdroger door een warmtepompdroger is goed voor het milieu, omdat je energieverbruik flink daalt. Het milieuvoordeel door de energie die je gaat besparen is veel groter dan de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe wasdroger (grondstoffen, energieverbruik in de fabriek) en het wegdoen van een nog werkende droger.

Zo gebruik je de wasdroger zuinig

Combineer de wasdroger met de waslijn

Was droogt het energiezuinigst buiten aan de waslijn, gratis en zonder milieubelasting. Ook binnen in een onverwarmde ruimte is het droogrek vele malen zuiniger dan de wasdroger. Wanneer je de was binnen laat drogen is het wel belangrijk goed te ventileren.

Zo vol mogelijk

Doe de wasdroger bij iedere droogbeurt zo vol mogelijk. De droger hoeft dan minder vaak te draaien wat per kilo wasgoed een lager energiegebruik oplevert. Drogers worden gemiddeld bij lange na niet vol beladen.

Kies een automatisch programma

Een droger met automatische programmering meet hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit. Het programma stopt wanneer het wasgoed droog genoeg is. Hierdoor is zo'n programma energiezuiniger dan een programma dat afslaat na een bepaalde tijd.

Centrifugeer met hoog toerental

Wanneer de wasmachine een hoog toerental heeft, bijvoorbeeld 1.600 toeren per minuut, komt de was droger uit de machine en is de wasdroger vervolgens sneller klaar. Dit bespaart energie. Het centrifugeren kost minder energie dan het drogen in de droger.

Maak de condensor schoon als dat nodig is

In een warmtepompdroger zit een condensor. Als die vies wordt, loopt het energieverbruik op. Raadpleeg je gebruiksaanwijzing over het schoonmaken van de condensor. Sommige wasdrogers doen dit automatisch, andere hebben een controlelampje.

Houd pluizenfilter schoon

Maak regelmatig het pluizenfilter schoon en doe het pluis bij het restafval. Hierdoor werkt de droger het beste en voorkom je dat hij voortijdig kapot gaat. Sommige drogers hebben een lampje wat aangeeft of de filter vies is. Houd ook de ruimte onder de droger stofvrij met een stofzuiger. 

Wasdroger kopen? Niet te groot, niet te klein

Denk bij aanschaf van de droger aan het juiste formaat. De capaciteit van drogers varieert van 3 tot 9 kilo wasgoed. Een passende capaciteit betekent vaak een droger met dezelfde inhoud als de wasmachine: alle wasgoed kan dan in één keer in de droger. Laat de grootte van jouw huishouden meespelen in jouw keuze voor het juiste formaat. Met 2 volwassenen heb je genoeg aan 6 of 7 kilo, met kinderen erbij kan je beter kiezen voor 8 of 9 kilo.

Was-droogcombinatie

Bij was-droogcombinaties is de capaciteit van het droogprogramma vaak lager dan die van het wasprogramma. Daardoor heb je mogelijk per wasmachinelading meerdere droogbeurten nodig. En dat betekent: een hoger energieverbruik per kilo wasgoed. Dit was-droogcombinatie heeft daarom in de meeste gevallen een hogere milieubelasting dan de wasmachine en de wasdroger als losse apparaten.

Condensbak of afvoerslang

Condensdrogers en warmtepompdrogers verzamelen het water in een condensbak; die moet je na elke droogbeurt legen. Vaak is het ook mogelijk condens- en warmtepompdrogers op een waterafvoer aan te sluiten.

Luchtafvoerdrogers voeren waterdamp af via een afvoerslang naar buiten. Ook gasdrogers zijn luchtafvoerdrogers. Een voordeel van een gasdroger is de korte droogtijd, ten opzichte van andere drogers. Het kan zijn dat een installateur nodig is om de gasleiding aan te leggen.

Oude wasdroger? Apart inleveren!

Een oude wasdroger kun je inleveren bij de winkel waar je een nieuwe droger koopt, of bij de milieustraat van de gemeente. Vooral voor warmtepompdrogers is de juiste manier van inleveren belangrijk: er zit namelijk koudemiddel in. Dat zijn broeikasgassen die zorgen voor klimaatverandering als ze in de lucht komen.

Meestal is het goed voor het milieu om lang met spullen te doen. Maar voor oude wasdrogers gaat dit niet op: die kun je beter laten recyclen. Verkoop hem dus niet en breng hem ook niet naar kringloopwinkel. Verkoop hem ook niet aan een schroothandel: dan weet je namelijk niet zeker of hij goed gerecycled wordt.

Wasdrogers en het milieu

Zuinige warmtepompdrogers zijn in opkomst. Maar een groot deel van de mensen heeft nog een onzuinige afvoer- of condensdroger in huis. Onzuinige wasdrogers behoren tot de grote elektriciteitsgebruikers in huishoudens. Ze zorgen voor zo’n 13 procent van het jaarlijkse stroomverbruik van een huishouden dat een wasdroger heeft. Het gebruik van de wasdroger zorgt door de uitstoot van broeikasgassen en andere vervuilende stoffen bij de opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen voor meer milieubelasting dan de productie ervan. Een droogbeurt met een ouderwetse luchtafvoer- of condensdroger kost 4 keer zoveel stroom als de voorafgaande wasbeurt in de wasmachine.

Meer informatie

 • Er zijn verschillende websites die wasdrogers vergelijken (op prijzen, beoordelingen en winkels).
 • De Consumentenbond geeft informatie en koophulp voor verschillende drogers (onder andere wasdrogers).
 • Voor informatie over het energielabel en energie-efficiënte apparaten kijk je op Energielabel.nl.
 • Kijk op de website van de gemeente waar je de wasdroger kunt inleveren.