Wasdroger

Vrouw haalt klering uit de wasdroger. Goedkoop is vaak duurkoop bij de aanschaf van een nieuwe wasdroger.
Heb je een nieuwe wasdroger nodig? Let dan op, want goedkoop is vaak duurkoop. Een duurdere warmtepompdroger met energielabel A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Heb je nog een oude condensdroger? Vervangen is beter voor het milieu.

Warmtepompdrogers zijn zuiniger in gebruik, maar duurder in de winkel. Vooral de warmtepompdrogers met energielabel A+++ verdienen zich in veel gevallen terug via de lagere energierekening. Veel mensen kopen tegenwoordig een warmtepompdroger. Dat is een voordelige keuze, voor jouw portemonnee én voor het milieu. Als je daarbij ook nog regelmatig de waslijn gebruikt, ben je helemaal groen en voordelig bezig.

A+++ droger goedkoper dan B-label

Hierboven zie je dat je met een A+++ warmtepompdroger voor minder geld milieubewuster bezig bent. Vergeleken met een B-label wasdroger bespaar je elk jaar 200 kWh aan elektriciteit, dat is ruim 8 procent van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.

Tips voor je wasdroger

 1. 01

  Hang als het even kan de was aan de lijn, het liefst buiten of in een onverwarmde ruimte in je huis.

 2. 02

  Kies een warmtepompdroger met label A+++, dat vermindert je energieverbruik fors vergeleken met een B- en C-label droger.

 3. 03

  Koop een wasdroger en wasmachine als losse apparaten. Een was-droogcombinatie verbruikt meer energie dan afzonderlijk wassen en drogen.

 4. 04

  Kies een passend formaat, niet te groot en niet te klein. Als je alleen woont of als de droger niet vaak gebruikt, is een inhoud van 6 of 7 kilogram voldoende. Heb je een groot gezin of gebruik je de wasdroger vaker? Dan kun je beter kiezen voor een droger met een inhoud van 8 of 9 kilogram.

 5. 05

  Centrifugeer wasgoed op een zo hoog mogelijk toerental, voordat het in de droger gaat. De droger hoeft dan minder hard te werken.

 6. 06

  Kies een automatisch programma. Dat is zuiniger dan een programma dat een vastgestelde tijd duurt.

 7. 07

  Droog geen fleece in de droger en gooi het pluis bij het restafval.

Energieverbruik en kosten

Er zijn grote verschillen in energieverbruik tussen wasdrogers. Het gemiddelde energieverbruik staat op het energielabel. Energielabel A+++ is het zuinigst met energie, energielabel B het minst zuinig. Label C mag niet meer nieuw op de markt komen, maar kan je nog wel in de (web)winkel tegenkomen. Zie www.energielabel.nl voor meer informatie.

Het energieverbruik en de kosten per jaar hangen natuurlijk af van hoe vaak je de droger gebruikt. Milieu Centraal gaat uit van een gemiddeld gebruik in Nederland van 2,2 keer per week. De besparingen zijn berekend met een stroomprijs van 25 cent (dat is de gemiddelde stroomprijs voor 2025-2040). Hoeveel jij in 2024 bespaart, hangt af van welke stroomprijs je nu betaalt. 

Type droger Energieverbruik per droogbeurt (kWh) Energieverbruik per jaar (kWh) Energiekosten per jaar (25 cent/kWh)
Warmtepompdroger label A+++ 0,80 kWh 100 kWh € 25
Warmtepompdroger label A++ 1,10 kWh 130 kWh € 35
Warmtepompdroger label A+ 1,45 kWh 170 kWh  € 45
Condensdroger label B 2,65 kWh  310 kWh € 80
Luchtafvoerdroger energielabel C 2,85 kWh 330 kWh € 85

.

Het energieverbruik en de energiekosten per jaar zijn een indicatie, gebaseerd op een typisch Nederlands verbruik van 2,2 keer per week. Dat wijkt af van de Europese cijfers waar het energielabel vanuit gaat. De berekening is op basis van wasdrogers met een capaciteit van 7 kilo die gemiddeld (dus niet helemaal vol) worden beladen en een sluipverbruik van 6 kWh per jaar hebben (dus naast het energiegebruik per droogbeurt) .

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

De waslijn wint

De waslijn is natuurlijk de meest milieuvriendelijke 'droger'. Vier van de tien huishoudens heeft geen wasdroger en hangt de was aan de lijn. Maar ook wasdroogbezitters hangen regelmatig de was op. Ze doen dit vaker in de zomer en lente als het lekker weer is. Maar was kan ook prima binnenshuis drogen in de herfst en winter. Droog je de was binnen, hang het dan op in een onverwarmde ruimte en zorg voor extra frisse lucht om vochtproblemen te voorkomen. Buitenshuis kan de was overigens ook prima drogen als het koud is. 

Goedkoop is vaak duurkoop

Het is verleidelijk om een goedkope wasdroger te kopen. Maar wat is goedkoop als je wat verder vooruit kijkt dan de prijs in de winkel? In onderstaande tabel staat een rekensom mét energiekosten over de hele levensduur. De warmtepompdroger is uiteindelijk de voordelige keuze.

De besparingen zijn berekend met een stroomprijs van 25 cent (dat is de gemiddelde stroomprijs voor 2025-2040). Hoeveel jij in 2024 bespaart, hangt af van welke stroomprijs je nu betaalt. 

Type droger Prijs in de winkel (euro) Energiekosten na 12 jaar (25 cent/kWh) Totale kosten na 12 jaar (euro)
Warmtepompdroger label A+++ 800  300  1100
Warmtepompdroger label A++ 750  400 1150
Warmtepompdroger label A+  600  500 1100
Condensdroger label B  450  900 1350
Luchtafvoerdroger label C 370  1000  1370

.

Gemiddelde aanschafprijs (februari 2023). Kijk voor actuele prijzen op vergelijkingswebsites. De gemiddelde levensduur van een wasdroger is 12 jaar.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Onzuinige wasdroger: vervangen

De meeste mensen hebben nog een oude, onzuinige wasdroger in huis. Bijvoorbeeld een condensdroger of een luchtafvoerdroger. Moderne warmtepompdrogers zijn veel zuiniger. Een warmtepompdroger met energielabel A+++ verbruikt tot wel 3 keer minder energie.

Meestal is lang met spullen doen goed voor het milieu. Maar wachten tot jouw oude wasdroger kapot gaat, is onverstandig. Het vervangen van je huidige, nog werkende wasdroger door een warmtepompdroger is goed voor het milieu, omdat je energieverbruik flink daalt. Het milieuvoordeel door de energie die je gaat besparen is veel groter dan de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe wasdroger (grondstoffen, energieverbruik in de fabriek) en het wegdoen van een nog werkende droger.

Zo gebruik je de wasdroger zuinig

Combineer de wasdroger met de waslijn

Was droogt het energiezuinigst buiten aan de waslijn, gratis en zonder milieubelasting. De was is in de zon ook sneller droog én door de wind worden ook handdoeken lekker zacht. Je hebt dan geen droger nodig. Ook binnen in een onverwarmde ruimte is het droogrek vele malen zuiniger dan de wasdroger. Je verbruikt immers geen energie. Wanneer je de was binnen laat drogen is het wel belangrijk extra te ventileren. En hang de was niet op in een verwarmde ruimte, want dan heb je meer energie nodig voor verwarmen.

Tips voor zachte handdoeken zonder droger

 1. 01

  Was de handdoeken niet te heet. Het is niet nodig om ze op 60 graden te wassen, ook op een lagere temperatuur worden ze goed schoon. En door de hoge temperatuur worden ze juist stijf en minder pluizig

 2. 02

  Gebruik niet te veel wasmiddel. Dat kan ophopingen in je wasmachine veroorzaken. Je kan beter iets te weinig gebruiken dan te veel.

 3. 03

  Gebruik ook geen wasverzachter want daardoor kunnen handdoeken minder vocht opnemen.

Droog zo min mogelijk in de droger

Heb je de droger nodig? Stop dan niet automatisch de hele was in de droger. Kijk of je een gedeelte kan ophangen en stop alleen het noodzakelijke in de droger. De meeste drogers hebben een vochtsensor die meet wanneer de was droog is. Stop je minder in de droger, en is die was ook minder vochtig, dan hoeft de droger minder lang te draaien.

Kies een automatisch programma

Een droger met automatische programmering meet hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit. Het programma stopt wanneer het wasgoed droog genoeg is. Hierdoor is zo'n programma energiezuiniger dan een programma dat afslaat na een bepaalde tijd.

Centrifugeer met hoog toerental

Wanneer de wasmachine een hoog toerental heeft, bijvoorbeeld 1.600 toeren per minuut, komt de was droger uit de machine en is de wasdroger vervolgens sneller klaar. Dit bespaart energie. Het centrifugeren kost minder energie dan het drogen in de droger.

Maak de condensor schoon als dat nodig is

In een warmtepompdroger zit een condensor. Als die vies wordt, loopt het energieverbruik op. Raadpleeg je gebruiksaanwijzing over het schoonmaken van de condensor. Sommige wasdrogers doen dit automatisch, andere hebben een controlelampje.

Houd pluizenfilter schoon

Maak regelmatig het pluizenfilter schoon en doe het pluis bij het restafval. Hierdoor werkt de droger het beste en voorkom je dat hij voortijdig kapot gaat. Sommige drogers hebben een lampje wat aangeeft of de filter vies is. Houd ook de ruimte onder de droger stofvrij met een stofzuiger. 

Gebruik de droger als de zon schijnt

Als je zonnepanelen hebt, wek je je eigen groene stroom op op momenten dat de zon schijnt. Door op die momenten de droger aan te zetten, verbruik je die stroom direct in huis. Lees meer over zonnestroom zelf verbruiken.

Wasdroger kopen? Niet te groot, niet te klein

Denk bij aanschaf van de droger aan het juiste formaat. De capaciteit van drogers varieert van 3 tot 9 kilo wasgoed. Een passende capaciteit betekent vaak een droger met dezelfde inhoud als de wasmachine: alle wasgoed kan dan in één keer in de droger. Laat de grootte van jouw huishouden meespelen in jouw keuze voor het juiste formaat. Met 2 volwassenen heb je genoeg aan 6 of 7 kilo, met kinderen erbij kan je beter kiezen voor 8 of 9 kilo.

Was-droogcombinatie

Bij was-droogcombinaties is de capaciteit van het droogprogramma vaak lager dan die van het wasprogramma. Daardoor heb je mogelijk per wasmachinelading meerdere droogbeurten nodig. En dat betekent: een hoger energieverbruik per kilo wasgoed. Dit was-droogcombinatie heeft daarom in de meeste gevallen een hogere milieubelasting dan de wasmachine en de wasdroger als losse apparaten.

Condensbak of afvoerslang

Condensdrogers en warmtepompdrogers verzamelen het water in een condensbak; die moet je na elke droogbeurt legen. Vaak is het ook mogelijk condens- en warmtepompdrogers op een waterafvoer aan te sluiten. Luchtafvoerdrogers voeren waterdamp af via een afvoerslang naar buiten.

Oude wasdroger? Apart inleveren!

Een oude wasdroger kun je inleveren bij de winkel waar je een nieuwe droger koopt, of bij de milieustraat van de gemeente. Vooral voor warmtepompdrogers is de juiste manier van inleveren belangrijk: er zit namelijk koudemiddel in. Dat zijn broeikasgassen die zorgen voor klimaatverandering als ze in de lucht komen.

Meestal is het goed voor het milieu om lang met spullen te doen. Maar voor oude wasdrogers gaat dit niet op: die kun je beter laten recyclen. Verkoop hem dus niet en breng hem ook niet naar kringloopwinkel. Verkoop hem ook niet aan een schroothandel: dan weet je namelijk niet zeker of hij goed gerecycled wordt.

Wasdrogers en het milieu

Zuinige warmtepompdrogers zijn in opkomst. Maar een groot deel van de mensen heeft nog een onzuinige afvoer- of condensdroger in huis. Onzuinige wasdrogers behoren tot de grote elektriciteitsgebruikers in huishoudens. Ze zorgen voor zo’n 13 procent van het jaarlijkse stroomverbruik van een huishouden dat een wasdroger heeft. Het gebruik van de wasdroger zorgt door de uitstoot van broeikasgassen en andere vervuilende stoffen bij de opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen voor meer milieubelasting dan de productie ervan. Een droogbeurt met een ouderwetse luchtafvoer- of condensdroger kost 4 keer zoveel stroom als de voorafgaande wasbeurt in de wasmachine.

Meer informatie

 • Er zijn verschillende websites die wasdrogers vergelijken (op prijzen, beoordelingen en winkels).
 • De Consumentenbond geeft informatie en koophulp voor verschillende wasdrogers (onder andere warmtepompdrogers).
 • Voor informatie over het energielabel en energie-efficiënte apparaten kijk je op Energielabel.nl.
 • Kijk op de website van de gemeente waar je de wasdroger kunt inleveren.