Wasmachine

Man doet wasmiddel in de wasmachine. Let bij het kopen van een wasmachine op het energielabel en stroomverbruik per jaar.
Ga je een wasmachine kopen? Let dan op het energielabel en het stroomverbruik per jaar. En gebruik de machine op een zuinige manier: draai de was met een volle trommel en gebruik het ecoprogramma. Daarmee kun je flink wat energie besparen: goed voor je portemonnee én het milieu.

De grootste milieu-impact van wasmachines zit in het gebruik. Je belast het milieu dus minder als je zuinig wast. Het maken van de machine heeft natuurlijk ook invloed op het milieu, maar over de hele levensduur is dat weinig vergeleken met het verbruik.

Een wasje draaien kost water en elektriciteit: gemiddeld 5 procent van wat een huishouden in totaal aan elektriciteit verbruikt. Op de pagina zuinig wassen ontdek je of jij de was zuiniger kunt doen.

Tips wasmachine kopen en gebruiken

01

Kies een machine met een trommelinhoud die past bij jouw huishouden: niet te groot en niet te klein.

02

Kies bij aankoop voor een energiezuinige wasmachine met energielabel A+++. Binnen A+++ bestaan ook nog verschillen in energiegebruik. Kijk daarom ook naar het jaarverbruik in kWh.

03

Wil je ook een wasdroger? Koop dan een wasmachine en een losse droger. Dat gebruikt minder energie dan een combinatie-apparaat.

04

Was altijd met een volle trommel. Je hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor je per kilo wasgoed minder energie gebruikt.

05

Voor de normale was kun je het beste het eco-programma gebruiken. Daarmee krijg je normaal vervuilde was goed schoon met minder energie. Het energielabel is gebaseerd op het eco-programma.

06

Was je niet al te vuile was op 30 graden, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden. Er zijn ook wasmiddelen waarmee je nog kouder dan 30 graden kunt wassen.

07

Centrifugeer op de hoogste stand als je de was daarna in de droger doet.

08

Soms is wassen op 60 graden wel verstandig. Bijvoorbeeld als je vaatdoekjes wast of als je baby een darminfectie heeft. Gebruik dan voor een hygiënisch goed resultaat een waspoeder voor de witte was, daar zit bleekmiddel in.

09

Was je toch vaak op hogere temperaturen? Kijk of je de wasmachine kunt aansluiten op de warmwaterkraan (hot-fill). De wasmachine hoeft het water dan niet zelf op te warmen. Kies wel voor een aansluiting waarmee je ook nog koud kunt wassen.

10

Wasmiddel heeft ook impact op het milieu. Bekijk de tips hoe je wasmiddelen zuinig kunt gebruiken.

Energiezuinige wasmachine kiezen

Let bij aankoop op het energielabel, dat laat zien hoe zuinig de wasmachine is met energie en water. Energielabel A+++ is het zuinigst: zo'n 20 procent zuiniger dan A+. Energielabel A+ is inmiddels het minst zuinige label voor nieuwe wasmachines.

Het energielabel

De indeling van het energielabel is inmiddels alweer ingehaald door de techniek: binnen de klasse A+++ zijn er nu ook extra zuinige machines. Sommige webwinkels en vergelijkingssites gebruiken daarvoor een extra indeling: A+++ -10/20/30/40/50%. Dit is geen officiële indeling, maar het geeft wel goed aan hoe zuinig de machines zijn. Niet alle (web)winkels gebruiken deze indeling. Let daarom ook op het energiegebruik in kWh op het energielabel. Dit jaarverbruik is een Europees gemiddelde en kan voor Nederland iets afwijken, maar je kunt er de verschillende machines goed mee vergelijken.

Voorbeeld: een voorlader waar 7 kilo was in kan met label A+++ gebruikt jaarlijks 140 kWh, eenzelfde machine met label A+ gebruikt 160 kWh. Behalve stroom gebruikt een wasmachine ook water. Gemiddeld is dat voor een moderne wasmachine 50 tot 55 liter per wasbeurt. Per jaar kost dit € 15 tot 20.

Energielabel is gebaseerd op gebruik met eco-knop

Wat veel mensen niet weten is dat het jaarverbruik op het energielabel is gebaseerd op de eco-programma’s van 40 en 60 graden. Als je altijd de gewone wasprogramma's op 40 en 60 graden draait, zonder eco-stand, verbruik je 25% méér energie. Het jaarverbruik is dan flink hoger.

De eco-knop of eco-stand herken je meestal aan een pijltje dat bij het programma staat afgebeeld. Soms staat daar ook nog een ´Ə´ bij vermeld, om aan te duiden dat dit het programma is waarop het energielabel is gebaseerd. In sommige handleidingen staat het verbruik per programma vermeld.

Geen te grote trommel (laadvermogen)

Koop een wasmachine op maat: zorg dat het vulgewicht of de trommelinhoud bij jouw huishouden past. Een grote machine wast zuiniger per kilo kleding, maar dat milieuvoordeel is weg als je de wasmachine niet helemaal vol doet.

Let er ook op dat de inhoud van de machine past bij je wasdroger (als je die hebt). Is de wasmachine groter, dan past de was niet in één keer in de droger. De kans bestaat dat je dan halve - en dus energieverspillende - wasjes gaat draaien.

Droogresultaat A

Kies voor een wasmachine met het beste droogresultaat (score A voor centrifugeren) als je de was vaak met een wasdroger droogt. Centrifugeren kost weliswaar energie, maar het drogen in een wasdroger kost méér energie. Kijk bij aanschaf eerst naar het droogresultaat volgens het label, en daarna pas naar het toerental. Want een hoog toerental betekent niet bij iedere machine dezelfde droge was.

Beladingssensor

Een machine met beladingssensor kan handig zijn. Zo'n sensor meet hoe vol de trommel is en beperkt het energie- en waterverbruik als de machine niet helemaal vol is. Maar je bespaart meer als je een wasmachine op maat koopt en daardoor altijd met een volle trommel wast.

Lage temperatuur en eco-stand

Hand die aan de ecoknop van een wasmachine draait. Eco-stand heeft een laag energiegebruik.

Zet de wasmachine op 20 of 30 graden als de was niet zo vies is. Met een wasje op een lage temperatuur bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Een voordeel van wassen op een lage temperatuur is dat het sneller klaar is dan het eco-programma.

De eco-stand is heel geschikt om normaal vervuilde was goed schoon te krijgen met een laag energiegebruik. Het eco-programma heeft een iets lagere temperatuur dan de temperatuur die is ingesteld. Het eco programma duurt langer dan een gemiddeld programma om de lagere temperatuur te compenseren. Toch is wassen op 40 of 60 graden met eco-stand 20 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. De temperatuur heeft namelijk een grotere invloed op het energieverbruik dan de tijd die de wasmachine draait.

Hygiëne en wassen

Soms is wassen op 60 graden wel verstandig zoals bij besmettelijke ziekten of huisstofmijtallergie. En als je vaatdoekjes en kleertjes of luiers van zieke kinderen wast. Let op dat je bij deze was juist niet de eco-stand aanzet, anders wordt de temperatuur van 60 graden niet gehaald. En gebruik een waspoeder met bleekmiddel (voor witte was).

Als je vaak op lage temperaturen wast, is het voor je machine verstandig om eens in de maand op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen met waspoeder met bleekmiddel. Zo voorkom je dat er biofilms ontstaan. Dat is een slijmlaag van bacteriën en schimmels, die voor een vieze geur kunnen zorgen. Maak na een wasbeurt ook de rubberen afdichting goed droog, laat de deur openstaan zodat waterresten verdampen en maak het zeepbakje regelmatig schoon. Ook dat voorkomt dat micro-organismen in de wasmachine gaan groeien.

Volle trommel

Draai pas een was als de machine helemaal vol zit. De meeste mensen denken dat ze de machine vol doen, als die maar voor twee derde gevuld is. Deze huishoudens draaien meer wasjes dan eigenlijk nodig is. Weeg de droge was eens tot je het aantal kilo's van de trommel hebt. Je zult dan zien dat er meer in kan dan je denkt.

Programmakeuze

Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat zuiniger om met water en elektriciteit dan het programma voor fijnwas. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilogram wasgoed meer water en stroom, aangezien je zulke programma's met minder belading moet draaien.

Kort wasprogramma kost meer energie

Veel wasmachines hebben een kort wasprogramma of 'snelle was' knop. Dit bespaart je wel tijd, maar verbruikt meer energie! Het hogere energieverbruik komt doordat het snelle programma de temperatuur verhoogt om de kortere wastijd te compenseren.

Centrifugeren

Centrifugeer op de hoogst mogelijke stand als je de was droogt in een wasdroger. Droog je de was buiten? Dan bespaar je juist energie door een lager toerental te kiezen.

Geld besparen

Een wasje draaien op 90 graden is meer dan 10 keer zo duur als een wasje op 15 graden. En een was draaien op 60 graden kost bijna 2 keer zoveel als een was op 40 graden.

Wastemperatuur Kosten* voor elektriciteit per wasbeurt
15 graden € 0,07
30 graden € 0,08
40 graden met eco € 0,17
40 graden € 0,21
60 graden met eco € 0,22
60 graden € 0,27
90 graden € 0,49

* Voor 7 kilo katoenwas in een gemiddelde wasmachine waar 7 kilo in kan met energielabel A++ of A+++. Stroomprijs 22,5 cent / kWh (prijspeil 2020).

Hot-fill wasmachine

Hot-fill wasmachines worden aangesloten op de warm- en koudwaterkraan, waardoor niet de wasmachine maar je cv-ketel (of boiler of warmtepomp) het waswater opwarmt. Dat bespaart tot 80 procent van het elektriciteitsverbruik van de wasmachine. Een wasbeurt in een hot-fill machine kost de helft van een wasbeurt in een gewone wasmachine (aan energiekosten). Overigens kun je ook een gewone wasmachine veranderen in een hot-fill machine door er een speciaal voorschakelapparaat bij te installeren. Let er wel op dat je ook nog koud kunt wassen.

Een hot-fill wasmachine is vaak prijzig, waardoor je meestal niet goedkoper uit bent.

Oude wasmachine? Apart inleveren!

Een zeer oude wasmachine op de tweedehandsmarkt (ver)kopen of naar de kringloopwinkel brengen is uit oogpunt van milieu niet verstandig, omdat oudere wasmachines veel meer stroom verbruiken dan nieuwe. Inleveren voor recycling is beter voor het milieu.

Wilt je je oude wasmachine kwijt, lever hem dan in bij de winkel waar je de nieuwe koopt, of breng het apparaat naar het afvalinzamelpunt van de gemeente. In beide gevallen worden de materialen hergebruikt en milieuvriendelijk verwerkt. Bij het inleveren hoef je niet extra te betalen.

Wasmachines en het milieu

Over zijn hele levensduur belast een wasmachine het milieu vooral via de elektriciteit die hij verbruikt. De productie van stroom levert namelijk broeikasgassen op en draagt zo bij aan klimaatverandering. Bovendien raken fossiele brandstoffen een keer op. Verder draagt ook het watergebruik voor een klein deel bij aan de totale milieubelasting.

Productie: klein aandeel milieubelasting

De productie van de wasmachine heeft maar een klein aandeel in de milieubelasting. Het maken van een machine kost wel energie en grondstoffen, zoals koper en ijzer. Maar door die stoffen na het afdanken opnieuw te gebruiken, vermindert de milieubelasting aanzienlijk. Het milieu is dus vooral gebaat bij een energiezuinig gebruik van de wasmachine.

Meer informatie

  • Alles over energielabels vind je op Energielabel.nl.
  • De Consumentenbond vergelijkt wasmachines op haar website.
  • Kijk op de website van de gemeente waar de inleverpunten zijn.