Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Klimaat en aarde

Twee belangrijke problemen hebben veel invloed op het milieu. De huidige landbouwsector legt een groot beslag op onze natuurlijke hulpbronnen. En klimaatverandering bedreigt de natuur, onze voedselzekerheid en de veiligheid. Energiebesparing en duurzame energiebronnen helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Onafhankelijk advies over

Wat veroorzaakt de minste CO2-uitstoot?

Fout. Bij productie en onderhoud van windturbines komt 9-25 gram/ kWh vrij. Kolenstroom stoot 850-1000 gr/kWh uit en zonne-energie (panelen, boilers) 50-60 gr/kWh.

Energiebronnen

Goed. Zowel wind- als zonne-energie veroorzaken geen CO2-uitstoot tijdens de productie van elektriciteit. De productie van de windmolens zorgt wel voor CO2-uitstoot.

Energiebronnen

Goed. Zowel zonne- als windenergie veroorzaken geen CO2-uitstoot tijdens de productie van elektriciteit. De productie van windmolens zorgt wel voor CO2-uitstoot.

Energiebronnen

 

Klimaat en aarde Landbouw 67841029 400x400.jpg

Voeding belast het milieu

Van alle milieubelasting hangt 20 tot 30 procent samen met onze voeding. Vooral de landbouwsector heeft grote milieugevolgen. Denk aan mest, bestrijdingsmiddelen en fossiele energie. In Nederland beslaat de landbouw 60 procent van alle ruimte.

Landbouw en milieu
Klimaat en aarde Zonnecentrales 8002151 400x400.jpg

Grootschalige zonne-energie

Zonne-energie wordt ook grootschalig opgewekt. In Duitsland en Portugal staan installaties van duizenden m2 zonnepanelen. In Spanje en Californië wordt zonlicht gebundeld in enorme zonthermische installaties (CSP). Hoe werkt deze technologie?