Inzicht in je energierekening

Man vrouw en kind zitten achter laptop. Krijg inzicht in je energierekening.
Weet jij hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt? Of dit meer of minder dan gemiddeld is? Welke apparaten veel en weinig stroom gebruiken? En wat je betaalt voor gas en stroom? Goed inzicht in jouw verbruik kan je helpen energie te besparen, en daarmee je energierekening te verlagen. Milieu Centraal helpt je op weg.
Snelle check Energiebelasting Hoeveel ben jij kwijt aan energiebelastingen? Ontdek het snel met deze onafhankelijke check.

Je energierekening in het kort

Ongeveer de helft van het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden gaat op aan gas voor verwarming. Zo'n 15 procent gaat op aan gas voor warm water, ongeveer 35 procent aan stroom voor apparaten en verlichting, en een paar procent aan koken. Lees meer over het gemiddeld energieverbruik van Nederlanders.

Het verbruik van gas en stroom kun jij zelf omlaag brengen, bijvoorbeeld door je huis beter te isoleren, zuinig te verwarmen, maximaal 5 minuten te douchen en slim met apparaten om te gaan. Energie besparen hoeft  niet ingewikkeld te zijn, er zijn veel bespaartips die je meteen kunt toepassen.

Heb je vragen over je energierekening? Bekijk de uitleg over hoe je energierekening in elkaar zit en over de energiebelasting

Wil je weten hoe jij scoort in vergelijking met anderen? Check het op Vergelijk mijn energieverbruik. Een energieverbruiksmanager laat je zien op welke momenten je veel energie gebruikt.