Inzicht in je energierekening

Man vrouw en kind zitten achter laptop. Krijg inzicht in je energierekening.
Weet jij hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt? En welke apparaten veel stroom gebruiken? Zo’n 98 procent van je energierekening gaat op aan kosten waar je zelf invloed op hebt. Goed inzicht daarin kan je helpen energie én geld te besparen. Milieu Centraal helpt je op weg.
Snelle check Energiebelasting Hoeveel ben jij kwijt aan energiebelastingen? Ontdek het snel met deze onafhankelijke check.

Je energierekening in het kort

In 2021 is de gemiddelde energierekening van een Nederlands huishouden € 1.610. Zo'n 61 procent gaat op aan gas en 37 procent aan stroom. Ongeveer 2 procent van je jaarlijkse energierekening bestaat uit vaste kosten voor de netbeheerder en het energiebedrijf. 

De 98 procent voor gas en stroom kun jij zelf omlaag brengen, bijvoorbeeld door je huis zuinig te verwarmen en slim met apparaten om te gaan.

Energie besparen hoeft bovendien niet ingewikkeld te zijn, er zijn veel bespaartips die je meteen kunt toepassen.

Wil je weten hoe jij scoort in vergelijking met anderen? Checkt op het Vergelijk mijn energieverbruik. Een energieverbruiksmanager laat je zien op welke momenten je veel energie gebruikt. Je kunt een verbruiksmanager ook koppelen aan een slimme meter, om zo nog beter inzicht te krijgen.