Inzicht in je energierekening

Een vrouw zoekt informatie op op haar tablet.
Weet jij hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt? Of dit meer of minder dan gemiddeld is? Welke apparaten veel en weinig stroom gebruiken? En wat je betaalt voor gas en stroom? Goed inzicht in jouw verbruik kan je helpen energie te besparen, en daarmee je energierekening te verlagen. Milieu Centraal helpt je op weg.

Gas besparen

Hoe kun je minder gas verbruiken? Wil jij minder gas verbruiken? Bekijk onze tips: van makkelijk en snel tot meer ingrijpend. Besparen op gas

Jouw energierekening in 2024

Wat ga jij betalen? Benieuwd wat jij in 2024 naar verwachting kwijt zal zijn aan energie? Beantwoord een paar vragen en kom erachter!

Je energierekening in het kort

Bijna de helft van het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden gaat op aan gas voor verwarming. Zo'n 20 procent is voor warm water, ongeveer 1/3 aan stroom voor apparaten en verlichting, en een paar procent aan koken. Lees meer over het gemiddeld energieverbruik van Nederlanders.

Het verbruik van gas en stroom kun jij zelf omlaag brengen, bijvoorbeeld door je huis beter te isoleren, zuinig te verwarmen, maximaal 5 minuten te douchen en slim met apparaten om te gaan. Energie besparen hoeft  niet ingewikkeld te zijn, er zijn veel bespaartips die je meteen kunt toepassen.

Heb je vragen over je energierekening? Bekijk de uitleg over hoe je energierekening in elkaar zit en over de energiebelasting

Wil je weten hoe jij scoort in vergelijking met anderen? Check het op Vergelijk mijn energieverbruik. Een energieverbruiksmanager laat je zien op welke momenten je veel energie gebruikt.