Bespaartips warm water

Kinderen spelen met speelgoed in de badkamer. Bespaartips warm water.
Ruim 25 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Milieu Centraal geeft tips om te besparen op warm water, zonder dat je inlevert op comfort onder de douche of bij de warmwaterkraan. Zo daalt je energierekening én de klimaatimpact.

In de meeste huizen hangt een cv-ketel op gas die niet alleen de verwarming regelt, maar ook zorgt voor warm water uit de kraan. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 340 m3 gas voor warm water. Dit gasverbruik kost niet alleen geld, maar draagt ook bij aan klimaatverandering doordat er CO2 vrijkomt. 

Tips voor de douche en de keuken

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw gasprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Douchen en besparen

Tips voor onder de douche Korter douchen, een waterbesparende douchekop of een slimme techniek om de warmte te hergebruiken. Met deze tips heb je een lekkere douche en toch minder gasverbruik. Bekijk de tips

Besparen in de keuken

Tips voor in de keuken Een speciaal mondstuk op de kraan of een waterkoker: wat kun je doen om minder warm water te verbruiken in de keuken? Bekijk de tips