Besparen onder de douche

Man onder de douche. Milieu Centraal geeft tips om energie te besparen onder de douche.
Test jezelf Douchequiz Ontdek met grappige vragen op wat voor dier jij lijkt onder de douche.
De klimaat-impact van douchen zit vooral in het warm maken van je douchewater. Met korter douchen en een waterbesparende douchekop bespaar je eenvoudig water én energie. En wat dacht je van een douche die de warmte van het wegstromende water hergebruikt? Met de tips van Milieu Centraal ontdek je hoe je comfortabel doucht en tegelijk energie en geld bespaart.

Tips voor onder de douche

01

Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.

02

Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door. In het handige overzicht van Milieu Centraal vind je douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn.

03

Installeer een thermostatische mengkraan. Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die jij hebt ingesteld.

04

Liever onder de douche dan in bad. In een gemiddeld bad kan 120 liter water. Dat kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!

05

Nieuwe badkamer? Laat een douche-wtw plaatsen. Die gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen. (Wtw staat voor warmteterugwinning.)

06

Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.

Korter douchen bespaart energie

Korter douchen doe je voor het milieu. Het warm maken van je douchewater kost namelijk veel energie. Wist je dat warm water ruim 50 keer zoveel milieu-impact heeft als koud water?

Korter douchen zorgt dan ook op een makkelijke manier voor een flink lagere milieu-impact. Kijk maar eens hoe lang je onder de douche staat: de gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht in plaats 9 minuten bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas (samen € 70, prijspeil januari 2021).

Korter douchen is goed voor het milieu

Korter douchen vermindert nauwelijks je douchegemak, maar scheelt wel voor het milieu. 80 procent van het warme water in een gemiddeld huishouden stroomt uit de douchekop. Dat betekent dagelijks zo'n 110 liter warm water en op jaarbasis 210 m3 gasverbruik. Als elke Nederlander voortaan maximaal 5 minuten doucht, bespaart Nederland ieder jaar 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas, dus € 600 miljoen! Een gemiddeld huishouden kan anderhalf jaar lang koken op het gas dat het jaarlijks bespaart door maximaal 5 minuten te douchen.

En korter douchen geeft je zeeën van tijd!

Gemiddeld staat elke Nederlander in zijn of haar hele leven 120 dagen onder de douche. Dat is anderhalve dag per jaar. Ga je bewuster douchen en zet je na 5 minuten de kraan uit, dan kan je van de bespaarde tijd in een jaar 10 voetbalwedstrijden bekijken!

Douchetimer

Een douchetimer (of douchecoach) kan je helpen om korter te douchen. Zo'n timer heb je al voor een paar euro in huis. Het kan een zandloper zijn of een digitale douchetimer. Er zijn ook doucheradio’s te koop met een timer. Je kunt ook jouw favoriete douchenummer opzetten dat maximaal 5 minuten duurt, om jezelf eraan te herinneren om op tijd de douche uit te zetten.

Liever douche dan bad

Stap jij graag in bad? Overweeg om dat wat minder vaak te doen. Een douchebeurt van 9 minuten kost gemiddeld 70 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Als je elke week één keer badderen vervangt door een douche, dan bespaar je jaarlijks ruim 2.300 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal 15 euro).

Waterbesparende douchekop

Minder water en energie gebruiken en tóch een lekkere douche? Dat kan met een waterbesparende douchekop. De helft van de Nederlandse huishoudens heeft er al een. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop. En als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent!

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per door. Toch heb je een goede straal, dat komt doordat er wat lucht bijgemengd wordt. Je merkt dus niet dat er minder water uit de douche komt.

Dit is gemeten bij een waterdruk van 3 bar.

Wat bespaar je met een waterbesparende douchekop?

Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart met een spaardouchekop jaarlijks 7500 liter warm water en bijna 44 m3 gas (samen € ). De besparing pakt nog hoger uit als je langer dan 9 minuten doucht. En ook als je nu nog een (onzuinige) regendouche of comfortdouche gebruikt die veel meer water geeft per minuut.

Besparing berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 (prijspeil januari 2021).
Bij een hogere gasprijs bespaar je meer, bij een lagere minder.

Waterverbruik douchekop testen

Wil je weten hoeveel water jouw douche gebruikt? Zet dan de douche aan en wacht tot het water op temperatuur is. Houd er dan één minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut 7,2 liter water in of meer? Dan kan het zuiniger!

Infographic waterbesparende douchekop, test het zelf. Vul een emmer met warm water. Meer dan 7,2 liter per minuut? Je hebt geen spaardouche.

Waterbesparende douchekop kopen

Waterbesparende douchekoppen zijn te koop bij de bouwmarkt of sanitairwinkel als losse handdouche/hoofddouche of als onderdeel van een doucheset. Op de verpakking staat niet altijd dat de douchekop waterbesparend is, en ook niet hoeveel liter water hij per minuut . Omdat vaak niet duidelijk is of een douchekop waterbesparend is, heeft Milieu Centraal een lijst gemaakt met douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn. Bekijk de pdf Waterbesparende douchekop.

Soms staat op de verpakking wel de volumestroomklasse vermeld, die geeft aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Alleen douches met de klasse ZZ zijn waterbesparend. 

Handig! Overzicht waterbesparende douchekoppen In dit overzicht vind je alle douchekoppen die water besparen, compleet met artikelnummer en EAN nummer. Zo vind je snel een waterbesparende douchekop! Bekijk het overzicht

Tips voor een regendouche

Een regendouche (of comfortdouche) is een luxe douche met een extra grote douchekop of met extra zijsproeiers. Een paar procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo'n regendouche.

Een regendouche is een grootverbruiker van warm water. Je kunt het waterverbruik wel beperken: kies bij aankoop van een regendouche voor een volumestroom die lager is dan 20 liter per minuut (of volumestroomklasse Z, A of S heeft). Dan is het waterverbruik niet hoger dan bij een standaard douchekop. Gebruik eventuele extra douchekoppen alleen af en toe. Van de eigenaren van zo'n luxe douche zegt trouwens 80 procent de extra sproeiers nooit te gebruiken.

Het plaatsen van een regendouche is vaak moeilijker dan je denkt. Informeer vóór installatie bij een installateur of jouw douche wel geschikt is. De ketel of boiler moet de hoge warmwatervraag van de regendouche namelijk wel aan kunnen en de afvoer van de douche ook!

Thermostaatkraan

Een thermostatische mengkraan in de douche zorgt dat je douchewater snel op de juiste temperatuur komt en blijft tijdens het douchen. Dat is niet alleen prettig, maar het bespaart gemiddeld ook 1000 liter water en €6 aan gas en water per jaar. Een thermostatische douchemengkraan kost € 50 tot € 200. Ook een thermostatische badmengkraan geeft snel de juiste temperatuur en daardoor meer comfort, maar de besparing is minder doordat mensen minder vaak in bad gaan dan douchen.

Nieuwe badkamer? Douche-wtw!

Ga je de badkamer verbouwen of opnieuw inrichten? Overweeg dan om in de afvoer van de douche een douche-wtw installatie te (laten) plaatsen: die verzamelt warmte uit wegstromend douchewater, om koud water voor te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te stoken en kan meer warm water per minuut leveren. Lees meer over de douche-WTW.

Isoleer nieuw bad

Neem je een nieuw bad? Laat het bad isoleren, zodat het niet snel afkoelt. Dat bespaart warm water bij het vullen en voorkomt dat je het bij moet vullen om op temperatuur te blijven. Sta ook stil bij de verschillende formaten, en kies het kleinste formaat waarmee je uit de voeten kunt: onnodig veel inhoud kost ook extra veel warm water.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen als je de badkamer of wc verbouwt? Kijk bij Badkamer en toilet inrichten.

Wat is een recycledouche?

Een recycledouche pompt het douchewater rond. Het warme douchewater stroomt dus niet weg, maar wordt hergebruikt. Dat scheelt water en energie. Voordat het water opnieuw uit de douchekop komt, wordt het gefilterd en gedesinfecteerd met UV-licht. Om het water op temperatuur te houden wordt er per minuut ruim 1 liter vers warm water bijgemengd.

Het systeem moet wel eerst gevuld worden met warm water. Maar daarna is er alleen nog energie nodig om het water dat wordt bijgemengd op te warmen. Dat is veel minder dan bij een gewone douche.

Een recycledouche wordt ook wel circulatiedouche, upcycle douche of upfallshower genoemd.

Besparing recycledouche

Verbruik je veel warm water, bijvoorbeeld omdat jij of je gezin graag vaak en lang doucht? Dan kan een recycledouche een flinke besparing op je energieverbruik en water opleveren. Een circulatiedouche gebruikt een beetje stroom om het water rond te pompen (jaarlijks zo'n 8 kWh per persoon). Dat is niets vergeleken met de energie die je bespaart.

Het heeft weinig zin om een recycledouche te combineren met een douche-wtw of waterbesparende douchekop: daarmee bespaar je nauwelijks extra. En ben je een zuinige doucher, of een gewone doucher met een klein huishouden? Dan bespaar je veel minder met een recycledouche.

Wat kost een recycledouche?

Een recycledouche kost zo’n 4.000 euro, inclusief kranen. Er is wel een kleine verbouwing voor nodig, dus handig om combineren met andere plannen voor de badkamer.

4 Vragen over de recycledouche

Zonneboiler geschikt voor jou?

Een zonneboiler lijkt op een zonnepaneel, maar dat is het niet. Met een zonneboiler wordt de energie van de zon opgevangen om water te verwarmen voor je douche, bad of wasmachine. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. Lees meer over de aanschaf van een zonneboiler.