Zonneboiler

Man staat op dak met zonneboiler en zwaait naar de verte.

Subsidie zonneboiler

Interesse in een zonneboiler? Met de ISDE-subsidie kan je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Check de voorwaarden. Bekijk de subsidie
Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik onder de douche en in de keuken. Maar hoeveel kost een zonneboiler en wat levert hij op? En wat heb je ervoor nodig? Goed om te weten: je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt.

Een zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 180 m3 gas en 370 kilo CO2-uitstoot.

In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je hr-ketel of warmtepomp voor warm water.

Tips voor de zonneboiler

 1. 01

  Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. De subsidie voor een zonneboiler voor 4 personen is zo'n 1.500 euro. Kijk voor meer informatie op Subsidie zonneboilers.

 2. 02

  Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m2 geschikt, met een opslagvat van 150 liter.

 3. 03

  De beste opbrengst heb je als de zonneboiler op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten ligt, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat je zonneboiler niet in de schaduw komt te liggen.

 4. 04

  Laat de zonneboiler plaatsen door een vakman. Kijk op centraalregistertechniek.nl voor een betrouwbare installateur.

 5. 05

  Voor het plaatsen van een zonneboiler heb je geen vergunning nodig, als je je aan de regels houdt. Meer informatie lees je in deze pdf van de Rijksoverheid.

 6. 06

  Laat een schermpje plaatsen op een goed zichtbare plek waarop je kunt zien of de zonneboiler goed werkt of een storing heeft.

Willem's ervaring met de zonneboiler

De oude CV-ketel van Willem begaf het in hartje winter. Via een lokale energie-ambassadeur kwam hij op het idee om een zonneboiler te plaatsen. En dat bevalt goed.

Willem's ervaring met de zonneboiler

Kosten, besparing en subsidie

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer € 3.300 inclusief installeren. De subsidie voor zo'n zonneboiler is ongeveer € 1.500. Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Lagere energierekening

De zonneboiler bespaart ongeveer 50 procent op je kosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart met een zonneboiler zo'n 180 m3 gas. Dat is € 180 per jaar aan gaskosten. Daarvan blijft zo'n € 170 over als de elektriciteitskosten voor de pomp (circa 40 kWh) en onderhoudskosten (€ 10 per jaar) betaald zijn.

Aantal personen Collector / Voorraadvat (m2/liter) Aankoopprijs (eenmalig) Subsidie (eenmalig) Besparing gas in m3 / euro per jaar
2 2 m2 / 80 liter € 2.500 € 850 120 m3 / € 120
4 3,5 m2 / 150 liter € 3.300 € 1.500 180 m3 / € 180
6 5 m2 / 220 liter € 4.300 € 2.000 240 m3 / € 240

.

 • De grootte van de collector en het voorraadvat is gebaseerd op een gemiddeld waterverbruik. Verbruikt jouw huishouden veel water, dan heb je een groter voorraadvat nodig.
 • Netto bespaar je 20 euro minder omdat je ook kosten hebt voor onderhoud en voor stroom voor de pomp.

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Subsidie voor zonneboiler

Meer weten over de subsidie voor zonneboilers? Check de voorwaarden en bedragen. Check de voorwaarden
"De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op jouw gasverbruik voor warm water. Zo verminder je je uitstoot van CO2."
Willem

Minder CO2-uitstoot: goed voor het klimaat

Het gebruik van gas draagt bij aan de klimaatverandering. Een zonneboiler zorgt voor minder CO2-uitstoot en is daarom goed voor het klimaat. In een huishouden van 4 personen bespaar je 370 kilo CO2 per jaar doordat je minder gas verbruikt. De uitstoot van CO2 door gas en elektra is in een gemiddeld huishouden 3.800 kilo per jaar.

Onderhoudskosten zonneboiler

Informeer bij de installateur naar de onderhoudskosten van de zonneboiler die je op het oog hebt. Bij zonneboilers met een zogeheten terugloopsysteem is eens in de 5 jaar onderhoud voldoende. Dat kost ongeveer € 50, dus € 10 per jaar.

Zonneboilers met een zogeheten drukgevuld systeem hebben meer onderhoud nodig. Dat kost je ongeveer € 30 per jaar als dit onderdeel is van een tweejaarlijks onderhoudscontract bij de cv-ketel.

Zonneboiler of zonnepanelen?

Voor het milieu kun je het beste een zonneboiler én zonnepanelen nemen. Daarmee bespaar je het meest op je CO2-uitstoot en ben je meteen goed voorbereid op de toekomst zonder fossiele brandstoffen. Maar heb je weinig ruimte op je dak, of niet het geld voor allebei? Dan kan je kiezen: neem je een zonneboiler of zonnepanelen? Milieu Centraal maakt hieronder een vergelijking.

Stel: je hebt een gezin van 4 personen en kunt ongeveer € 2.500 besteden. Daarvoor kun je 4 zonnepanelen kopen óf een zonneboiler.

Zonnepanelen of Zonneboiler Kosten (eenmalig) Dit bespaar je in kilo's CO2 per jaar Dit bespaar je in euro's per jaar Dit dakoppervlak heb je nodig (m2)
4 Zonnepanelen € 2.400 (na teruggaaf btw) 550 kilo € 220 7,5 m2
Zonneboiler 4 personen € 1.800 (na aftrek subsidie) 370 kilo € 170 3,5 m2

.

Je kunt de btw op zonnepanelen terugvragen, dat scheelt zo'n € 450. Daardoor betaal je 'netto' zo'n € 2.400 voor je zonnepanelen.
Voor de zonneboiler kun je een subsidie krijgen van zo'n € 1.500. Daardoor betaal je 'netto' zo'n € 1.800 voor je zonneboiler.

Bij de zonnepanelen is de besparing in euro's een gemiddelde over 25 jaar. De eerste jaren bespaar je meer, de laatste jaren minder dan dit bedrag. Dat komt doordat de saldering wordt afgebouwd. Lees meer over de salderingsregeling.

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Zonneboiler soms beste keuze

Voor het milieu én je portemonnee zijn zonnepanelen meestal de beste keuze: je bespaart het meest op je CO2-uitstoot én op je energierekening. Toch zijn er situaties waarin een zonneboiler net zo’n goede of zelfs een betere keuze is. Bijvoorbeeld als je al veel zonnepanelen hebt. Of als je maar weinig ruimte op je dak hebt.

Je hebt al zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen op je dak liggen en dek je daarmee jouw stroomverbruik (bijna) helemaal af? Dan zit je aan het maximum van de salderingsregeling. Extra panelen leveren je veel minder financieel voordeel op (je krijgt voor de stroom die je aan het net levert geen , maar tussen de 3 en 12 cent, afhankelijk van je aanbieder). Een zonneboiler kan dan een betere keuze zijn. 

Weinig dakruimte

Heb je maar een klein stuk dak dat geschikt is? Dan is een zonneboiler zelfs gunstiger dan zonnepanelen: per vierkante meter bespaart een zonneboiler 39% meer CO2-uitstoot. Ook levert het per vierkante meter wat meer financieel voordeel op. Is ruimte geen probleem, dan kun je het beste allebei nemen.

Dak in de schaduw

Een zonneboiler heeft veel minder 'last' van schaduw dan zonnepanelen. De opbrengst neemt wel wat af, maar veel minder dan bij zonnepanelen. Dus ligt jouw dak een deel van de dag in de schaduw? Dan kun je beter kiezen voor een zonneboiler.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 22 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op een prognose voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

 • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
 • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
 • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) voor het warme water.
 • Een naverwarmer, meestal de combiketel.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Vooral 's winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. In de meeste huizen is dat een hr-ketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen. Meer daarover op Drinkwater.

De grootte van een zonneboiler wordt meestal afgestemd op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Een grotere installatie die in de winter meer warmte (voor warm water) kan leveren, zou ’s zomers veel warmte onbenut laten.

Is mijn cv-ketel geschikt?

Als jouw cv-ketels het Gaskeur-NZ label (Naverwarming Zonneboiler) heeft, is hij geschikt voor een zonneboiler. Soms moet je wel een aansluitset laten monteren, die kost ruim € 100. Heeft je cv-ketel geen NZ-label, maar wel een indirect gestookte boiler (los voorraadvat) dan is het ook mogelijk om te combineren met een zonneboiler.

Zonnecollector: vlakke plaat of buizen

De meeste zonnecollectoren hebben een vlakke glasplaat met daaronder een collector van metaal. Dit heet een vlakkeplaatcollector en ziet eruit als een soort zonnepaneel. Er zijn ook zonnecollectoren die bestaan uit een serie buizen die naast elkaar op het dak liggen. Dit heet een vacuümbuiscollector of heat-pipes. Vacuümbuizen zijn wat duurder als je ze koopt, maar een buiscollector levert als de zon laag staat (in het voor- en naseizoen en in de winter) meer warmte dan een zonnecollector met een vlakke plaat. Hiermee verleng je het ‘zonneboiler-seizoen’ in Nederland. Vacuümbuizen kunnen ook de oplossing zijn als je maar een klein dakoppervlak hebt. En omdat het aantal buizen in een collector variabel is, is het ook makkelijk om de grootte van de collector aan te passen.

Wist je dat Er zijn verschillende soorten (en maten) zonneboilers. Sommigen verwarmen alleen warm water, anderen verwarmen ook jouw huis.

Soorten zonneboilers

Er zijn verschillende soorten zonneboilers. De standaard zonneboiler en de compacte zonneboiler leveren alleen warm water. Daarnaast is er een zonneboilercombi die warm water levert én je huis verwarmt.

Standaard zonneboiler

Collector: gemiddeld 3 m2
Inhoud voorraadvat (boiler): 80 tot 250 liter
Afmetingen boiler: diameter 40 tot 80 cm, hoogte 80 tot 165 cm; of een liggend vat van 130 cm lengte en 50 cm doorsnee.

Compacte zonneboiler

Collector en voorraadvat zijn geïntegreerd en daardoor compact. Het is een oplossing voor huizen waar geen plaats is voor een opslagvat binnen.
Watervoorraad: tussen 70 en 170 liter.

Zonneboilercombi

Wil je met zonnewarmte niet alleen je water opwarmen, maar ook je woning verwarmen? Dan moet je een zonneboilercombi nemen. Je hebt meer dan één collector nodig en een groot opslagvat. Met een zonneboilercombi bespaar je behalve 180 m3 gas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo'n 120 m3 gas per jaar voor verwarming. In totaal bespaar je daarmee zo'n € 280 per (na aftrek van onderhoudskosten).

De zonneboilercombi werkt het beste in combinatie met vloer- of wandverwarming: dit is lage temperatuur verwarming die werkt met watertemperaturen van maximaal 55 graden.

Goede kwaliteit

Elke zonneboiler in de Nederlandse handel is van goede kwaliteit en beveiligd tegen bevriezing en oververhitting. Ze gaan 15 tot 25 jaar mee. Eventuele schade aan een collector wordt meestal gedekt door je opstalverzekering; informeer bij jouw verzekeringsmaatschappij. Verder kun je letten op het Zonnekeur: een keurmerk voor de kwaliteit van zonneboilers.

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Vind een betrouwbare installateur

Een betrouwbare en vakbekwame installateur bij jou in de buurt vind je makkelijk en snel op centraalregistertechniek.nl. De geregistreerde bedrijven werken ook op het gebied van energieadvies, zonnepanelen en warmtepompen.

Checklist offerte zonneboiler

Met deze handige checklist stel jij de juiste vragen aan het installatiebedrijf. Download de checklist

De productie van een zonneboiler en het milieu

Bij de productie van een zonneboiler komen broeikasgassen zoals CO2 vrij. Maar dat is veel minder dan wat je over de hele levensduur van je zonneboiler aan CO2-uitstoot bespaart.

Meer informatie

 • Kijk voor leveranciers van zonneboilers op de site van brancheorganisatie Holland Solar.
  Naast de landelijke subsidie zijn er in sommige gemeenten of provincies subsidies voor zonneboilers.
 • Kijk op de Energiesubsidiewijzer.
 • Ben je benieuwd wat je nog meer kan doen om je huis energiezuiniger te maken: check je woning op www.verbeterjehuis.nl.