Hulp bij energie besparen

Twee vrouwen zitten in de keuken achter een laptop. Ze lachen naar elkaar.

Vind jouw energiehulp in de buurt

Bekijk het overzicht Wil je energie gaan besparen, maar weet je niet hoe? Wil je persoonlijk advies of praktische hulp? Vraag het aan een energiehulp!
Wil je energie besparen, maar weet je niet hoe? Of wil je persoonlijk advies? Dan kun je meerdere dingen doen: vraag het een energiehulp, neem contact op met het energieloket in jouw gemeente of schakel een professioneel energie-adviseur in. Ontdek welke keuze voor jou het beste is, en hoe je in contact komt met iemand die jou kan helpen.

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld al besparen met tochtstrips, korter douchen of de thermostaat lager zetten. Woon je in een koophuis, dan kun je grote stappen zetten met isoleren, duurzame verwarming en zonnepanelen. Maar iedereen start vanuit een andere situatie. Het ene huis is bijvoorbeeld al goed geïsoleerd, het andere heeft nog helemaal geen isolatie. Natuurlijk speelt ook je budget een belangrijke rol in je keuzes. En het maakt uit of je in een koopwoning woont of in een huurhuis.

Nog meer energie besparen? Vind een energiecoach in de buurt

Waar kun je terecht voor hulp en advies?

Wil jij aan de slag met energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Of heb je specifieke vragen over jouw situatie? Dan kun je verschillende dingen doen:

  • Laat je helpen door een vrijwillige energiehulp bij jou in de buurt.
  • Vraag advies bij het energieloket in je gemeente.
  • Voor advies van een professional kun je terecht bij een onafhankelijke energieadviseur.

Een energieklusser kan bijvoorbeeld radiatorfolie aanbrengen.

Zelf energiehulp worden? Lees hoe je je als hulp kunt aanmelden.

Vind een energiehulp

Voor hulp en advies bij kleine of grotere maatregelen in huis kun je terecht bij een energiehulp in jouw gemeente. Dat zijn (meestal) vrijwilligers die buurtgenoten helpen met energie-advies. Zij hebben hiervoor een training of korte opleiding gevolgd. Meestal werken ze gratis, soms vragen ze een kleine bijdrage. Energiehulpen worden ook wel energiecoach, energieklusser, energie-ambassadeur of energie-fixer genoemd.

Soms geeft een energiehulp telefonisch advies, maar vaak komen ze bij je thuis langs en kijken ze hoe je zuiniger kunt verwarmen of ervoor kunt zorgen dat je apparaten minder energie verbruiken. Sommigen kunnen je zelfs helpen met het aanbrengen van kleine maatregelen, bijvoorbeeld een brievenbusborstel of radiatorfolie, of het instellen van de thermostaat.

De adviezen van de energiehulpen zijn onafhankelijk en vrijblijvend. Je bent dus niet verplicht om ze op te volgen.

Vind energiehulp bij jou in de buurt

Bekijk het overzicht Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je hierbij komt helpen? Vraag het aan een energiehulp!

Hulp van een energieloket

Bijna alle gemeenten in Nederland hebben een energieloket. Daar kun je terecht met vragen over energiebesparing en voor persoonlijk advies over het energiezuinig maken van jouw huis. Dit advies is meestal gratis. Soms betaal je een kleine financiële bijdrage.

Meestal kun je het energieloket bellen of mailen, sommige energieloketten hebben ook een showroom waar je binnen kunt lopen of spreekuren in een wijkcentrum.

Via veel energieloketten kun je ook een afspraak met een energiehulp die bij je thuis kan komen voor advies. Ook kunnen energieloketten vaak doorverwijzen naar bedrijven die het werk kunnen uitvoeren. Ze hebben soms ook collectieve inkoopacties. 

Op Verbeterjehuis.nl vind je het energieloket bij jou in de buurt.

Wil je een nieuw energieloket aanmelden? Mail dan naar [email protected].

Maatwerkadvies door professional

Wil je advies op maat van een onafhankelijke professional? Vraag dan een . Een energieadviseur komt bij jou langs voor een persoonlijk advies. De adviseur is onafhankelijk: hij of zij werkt niet voor een leverancier of isolatiebedrijf en verkoopt geen energiebesparende maatregelen.

De adviseur bekijkt wat in jouw huis mogelijk is: kun je dak, gevel, vloer of ramen (beter) isoleren? Zijn zonnepanelen of een warmtepomp een optie? Hij of zij geeft voor jouw woning aan welke maatregelen energiebesparing opleveren, het comfort verhogen en het binnenklimaat verbeteren.

Je krijgt een rapport waarin alle maatregelen die voor jou interessant zijn op een rij staan. In het rapport staat ook wat het je kost, hoeveel je bespaart en hoe snel je je investering terugverdient. Vraag altijd om heldere uitleg en toelichting op het rapport. Voor de uitvoering van de klus en specificaties daarvan, kun je vervolgens een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Prijskaartje

Een maatwerkadvies kost geld. Het is verstandig om 2 of 3 offertes te vragen van gecertificeerde adviseurs. Adviseurs mogen zelf de prijs bepalen voor hun maatwerkadvies.

Geef van tevoren duidelijk je wensen aan. Wil je alleen advies over isolatie, of ook over duurzame energie? En wil je begeleiding van de adviseur bij het uitvoeren van de maatregelen? De adviseur kan je informeren over de mogelijkheden.

Adviseur Maatwerkadvies vinden

Je kunt een vakbekwame en betrouwbare energieadviseur vinden via de brancheorganisatie van energie-adviseurs of via centraalregistertechniek.nl. Kies altijd een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat.

Ook maatwerkadvies voor VvE

Het maatwerkadvies is bedoeld voor particuliere woningeigenaren. Maar ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan namens de leden een Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Hiervoor gelden wel aparte voorwaarden.

Het maatwerkadvies heette vroeger Energieprestatieadvies (EPA).

Bereid het gesprek voor

Wil je flink aan de slag in huis, met isoleren of duurzame verwarming, maar weet je niet wat er nodig is in jouw huis of waar je het beste kunt beginnen? Vul dan eens de gratis en onafhankelijke Verbetercheck in. Aan de hand van de kenmerken van je huis krijg je een  overzicht van vervolgstappen die zinvol zijn. Je kunt ook spelen met alle mogelijke verbeteringen: wat kosten ze en wat leveren ze op? Al doende kun je je vragen voor de energieadviseur helder krijgen.

Ontdek welke maatregelen zinvol zijn in jouw huis

Gratis online tool Doe voor je gesprek met een adviseur de woningcheck op Verbeterjehuis.nl. Zo weet je precies welke vragen je moet stellen. Naar de Verbetercheck

Zelf energiehulp worden?

Vind jij het leuk om andere inwoners van jouw gemeente te informeren en adviseren over energiebesparende maatregelen? Dan kun je energiehulp worden! Voordat je op pad gaat, krijg je een training. Je leert daarin meer over energiebesparende maatregelen (zoals gedragsmaatregelen, isolatie en verwarmingsinstallaties) en over het voeren van gesprekken.

Energiehulpen werken vaak vanuit een lokale energiecoöperatie, een energieloket of de gemeente. Deze organisaties zorgen voor de afspraken met inwoners, verzorgen de training en houden je op de hoogte van nieuwe kennis en ontwikkelingen. Je werkt vaak in een team van energiehulpen, zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen en soms samen met een andere energiehulp op pad kunt.

Wil je energiehulp worden?

  • Check in de energiehulpzoeker of er in jouw gemeente al organisaties zijn die met energiehulpen werken en meld je daar aan als vrijwilliger.
  • Zijn er nog geen organisaties bij jou in de buurt? Dan kun je je ook als vrijwilliger melden bij het energieloket in jouw gemeente. Kijk op Verbeterjehuis | Vind jouw energieloket.

Meer informatie

  • Energiebesparende verbouwingen kosten geld, maar er zijn vaak subsidies en/of aantrekkelijke (groene) leningen beschikbaar. Zie voor meer informatie Energiesubsidies en leningen, of ga naar de Energiesubsidiewijzer.
  • Energielasten verlagen en wooncomfort verbeteren? Kijk op Verbeterjehuis.nl.
  • Heb je na het Maatwerkadvies maatregelen laten uitvoeren en ga je je huis verhuren of verkopen? Dan adviseert Milieu Centraal je om een nieuw energielabel aan te vragen. Op Energielabel.nl/woningen vind je alles over het verkrijgen en verbeteren van het energielabel voor jouw huis.