Energielabel woningen

Vader Kinderen Op Bed
Snelle check Zoek je energielabel Ben je benieuwd welk energielabel jouw huis heeft? Met je postcode en huisnummer check je het snel. Check je label
Ga je je huis verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een energielabel te laten zien. Het energielabel geeft in een oogopslag aan hoe energiezuinig jouw woning is ten opzichte van vergelijkbare woningen. In een energiezuinig huis woon je goedkoper doordat je een lagere energierekening hebt.

Voor het registeren van je label komt een energieadviseur bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn. Je energieadviseur registreert het label en jij krijgt een kopie. 

De kosten voor een energielabel zijn voor een eengezinswoning gemiddeld 190 euro en voor appartementen gemiddeld 100 euro. Uiteindelijk bepaalt je energieadviseur de prijs van het energielabel en zal de gemiddelde prijs na zo snel mogelijk duidelijk worden.

Op Energielabel.nl lees je hoe de aanvraag van het label in zijn werk gaat. Ga je je huis verkopen of verhuren, dan heb je sowieso een definitief label nodig, anders krijg je een boete. 

Het energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met ander huizen van hetzelfde type. Er zijn verschillende klassen: energielabel A++++ (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Het energielabel kan milieuvoordeel opleveren door huiseigenaren te stimuleren om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Een lager energieverbruik zorgt voor minder CO2-uitstoot en spaart het milieu.

Energielabel: 10 jaar geldig

Energielabels blijven 10 jaar geldig (vanaf opnamedatum). Dit betekent dat hetzelfde energielabel gedurende 10 jaar kan worden overhandigd als er een nieuwe koper van de woning is. Ook als dit energielabel is vastgesteld via een eerdere methode (voor 2021). 

Tips energielabel woning

01

Ga je een huis kopen of huren? Vraag dan naar het energielabel. In een energiezuinig huis heb je een lagere energierekening.

02

Het energielabel is verplicht, maar er zijn uitzonderingen: bij verkoop van een officieel erkend monument hoef je geen energielabel te overhandigen. Alle uitzonderingen vind je op Rijksoverheid.

Onafhankelijk advies Verbeterjehuis.nl Vul de gegevens van jouw huis in en ontdek wat je nog kunt verbeteren en wat dat kost en oplevert. Compleet en gratis advies voor jouw huis. Doe de check

Verplicht bij verkoop en verhuur

Eigenaren van een woning zijn verplicht om het energielabel te overhandigen aan een nieuwe koper of nieuwe huurder: zonder het energielabel mag de woning niet verkocht of verhuurd worden. Ook woningcorporaties moeten het energielabel overhandigen wanneer zij een woning gaan verhuren. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete. 

Voor verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens wordt het energielabel gebruikt voor het bepalen van de maximale huur van de woning via het woningwaarderingsstelsel.

Er zijn uitzonderingen op de verplichting om bij verkoop of verhuur een energielabel te overleggen: bij verkoop van onder meer een officieel erkend monument of een woonboot hoef je geen energielabel te overhandigen. Meer uitzonderingen en toelichtingen daarop vind je op Rijksoverheid.

Energielabel voor huurders

Mensen die gaan verhuizen naar een huurwoning, hebben recht op een energielabel van hun verhuurder. Een zuinige woning krijgt meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt gekeken naar het energielabel. Deze meet hoe energiezuinig een woning is.

Meer informatie over hoe de energiezuinigheid van een woning meetelt in de huurpunten lees je op Energielabel.

Meer informatie

  • Kijk voor meer informatie over het energielabel voor woningen op Energielabel.nl.
  • Een energieadviseur voor de registratie van een energielabel kies je zelf op Centraalregister Techniek
  • Wil je weten hoe de energiebesparende maatregelen in jouw woning uitpakken, en welke maatregelen het gunstigste zijn in jouw situatie? Kijk dan op Verbeterjehuis.nl.
  • De Nederlandse Woonbond beschikt over informatie over het woningwaarderingsstelsel (wws) en mogelijkheden om in overleg te gaan met jouw verhuurder over energiebesparende maatregelen: Bespaar energie met de woonbond.
  • Wil je een Maatwerkadvies laten opstellen? Kijk dan op Maatwerkadvies energiebesparing.