Praktisch over duurzaam

Verpakkingen

Een Nederlander opent dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen. Dat zorgt voor een hoop afval: 20 procent van ons afval bestaat uit verpakkingen. Toch kunnen verpakkingen ook goed zijn voor het milieu. Hoe zit dat eigenlijk?

verpakkingen 282x212.jpg

Verpakkingen hebben impact op het milieu: er zijn grondstoffen en energie nodig om ze te maken en ze geven afval. Maar verpakkingen zijn vaak ook nuttig. Eten blijft vaak langer houdbaar door de verpakking en raakt minder beschadigd tijdens transport en opslag. Daardoor hoeven we minder voedsel weg te gooien en minder nieuwe etenswaren te kopen. Goed nieuws voor het milieu, want de verpakking zorgt maar voor zo'n 10 procent van de milieu-impact van voedsel. 15 procent zit in voedselverlies (eten weggooien) en de rest zit in het voedsel zelf (de teelt en transport).

Tips voor verpakkingen

 • 1

  Eten weggooien heeft een groter effect op het milieu dan besparen op verpakkingsmateriaal. Koop en kook dus niet meer dan je op krijgt. Bekijk onze tips om geen eten te verspillen.

 • 2

  Zeg nee tegen onnodige verpakkingen. Neem bijvoorbeeld je eigen boodschappentas mee, zodat je in de winkel geen plastic of papieren tasjes hoeft aan te nemen.

 • 3

  Drink je thuis bier? Koop liever bier in statiegeldflesjes dan in blik. Meer keuzes die je kunt maken, vind je op Milieuvriendelijke verpakking kiezen.

 • 4

  Grote verpakkingen zijn goed als je die ook echt opmaakt. Houd je regelmatig veel over, koop dan liever kleine (eenpersoons-)verpakkingen.

 • 5

  Lever afval zoveel mogelijk gescheiden in. Op Welk afval waar lees je wat in welke bak mag. Of kijk in de Afvalscheidingswijzer.

Verpakkingen en het milieu

Ongeveer de helft van de weggegooide verpakkingen in ons land komt van huishoudens. De andere helft komt van bedrijven (bijvoorbeeld dozen, houten pallets en krimpfolie om dozen). De productie en het transport van al deze verpakkingen kost grondstoffen en energie. Dit versterkt milieuproblemen zoals Klimaatverandering. Bij de afvalverwerking kunnen bovendien stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu. Op Milieu-impact van verpakkingen lees je meer over de impact van blik, glas, drinkpakken, papier/karton, plastic en bioplastic.

Langer houdbaar door verpakking

Toch hebben verpakkingen ook grote voordelen: ze voorkomen verspilling en bederf van producten. Veel etenswaren blijven langer houdbaar door de verpakking en de verpakking beschermt producten tegen beschadiging tijdens transport en opslag.

Lichtere verpakkingen, betere recycling

Verpakkingen zijn de afgelopen decennia bovendien een stuk lichter geworden, waardoor ze minder grondstoffen kosten en minder afval veroorzaken. En door gescheiden inzameling en nascheiding in de afval-energiecentrale kunnen veel verpakkingen beter gerecycled worden: dat scheelt nieuwe grondstoffen.

Welk materiaal is het beste voor het milieu?

Is papier beter dan plastic? Kan ik beter bier in een statiegeldflesje kopen dan in blik? Zijn doperwten in een pot beter dan in blik? Milieu Centraal krijgt vaak vragen welke verpakking het minst slecht is voor het milieu. Dat is helaas vaak niet makkelijk te zeggen. Op Milieuvriendelijke verpakking kiezen hebben we een paar afwegingen voor je op een rij gezet. 

Gooi verpakkingen in de juiste bak

De meeste verpakkingen zijn gemaakt van papier, kunststof, metaal of glas. Het overgrote deel hiervan kan gerecycled worden. Voor een goede recycling is het belangrijk dat je het afval gescheiden inlevert, en dat er geen verkeerde dingen in de bakken belanden. Lees meer op Welk afval waar.

Statiegeld zorgt voor goede recycling

Op grote PET-flessen en bierflesjes zit statiegeld. Dat zorgt ervoor dat ze bijna allemaal weer ingeleverd worden en dat er geen dingen bij zitten die er niet bij horen (dat noemen we een 'schone stroom'). De flessen kunnen hierdoor goed gerecycled worden. PET-flessen worden na inzameling meteen versnipperd en omgesmolten tot nieuwe flessen.  Glazen bierflesjes worden eerst nog zo'n 40 keer opnieuw gevuld totdat ze zo versleten zijn dat ze naar de recycling gaan.

Van alle plastic verpakkingen voor consumenten waar géén statiegeld op zit, wordt maar een derde gescheiden ingeleverd: de rest belandt nog in de vuilnisbak. 

Meer informatie

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.