Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Verpakkingen

Een Nederlander opent dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen. Dat zorgt voor een hoop afval: 20 procent van ons afval bestaat uit verpakkingen. Toch kunnen verpakkingen ook goed zijn voor het milieu.

verpakkingen 282x212.jpg

Verpakkingen hebben impact op het milieu: het kost grondstoffen en energie om ze te maken en ze geven afval. Maar verpakkingen zijn vaak ook nuttig. Eten blijft vaak langer houdbaar door de verpakking en raakt minder beschadigd tijdens transport en opslag. Daardoor hoeven we minder voedsel weg te gooien en minder nieuwe voedingsmiddelen te kopen. Goed nieuws voor het milieu, want de verpakking zorgt maar voor zo'n 10 procent van de milieu-impact van voedsel. 15 procent zit in voedselverlies (eten weggooien) en de rest zit in het voedsel zelf (de teelt en transport).

Tips voor verpakkingen

 • 1

  Eten weggooien heeft een groter effect op het milieu dan besparen op verpakkingsmateriaal. Koop en kook dus niet meer dan je op krijgt. Bekijk onze tips om geen voedsel te verspillen.

 • 2

  Vermijd onnodige verpakkingen. Neem bijvoorbeeld je eigen boodschappentas mee, zodat je in de winkel geen plastic of papieren tasjes hoeft aan te nemen.

 • 3

  Drink je thuis bier? Koop liever bier in statiegeldflesjes dan in blik. Meer keuzes die je kunt maken, vind je op Milieuvriendelijke verpakking kiezen.

 • 4

  Grote verpakkingen zijn goed als je die ook echt opmaakt. Houd je regelmatig veel over, koop dan liever kleine (eenpersoons-)verpakkingen.

 • 5

  Lever afval zoveel mogelijk gescheiden in. Op Welk afval waar lees je wat in welke bak mag. Of kijk in de Afvalscheidingswijzer.

 • 6

  Heb je een vraag over verpakkingen, of een idee hoe een verpakking milieuvriendelijker kan? Check de website van het Meldpunt Verpakkingen.

Verpakkingen en het milieu

Ongeveer de helft van de weggegooide verpakkingen in ons land komt van huishoudens. De andere helft komt van bedrijven (bijvoorbeeld dozen, houten pallets en krimpfolie om dozen). De productie en het transport van al deze verpakkingen kost grondstoffen en energie. Dit versterkt milieuproblemen zoals Klimaatverandering. Bij de afvalverwerking kunnen bovendien stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu. Op Milieu-impact van verpakkingen lees je meer over de impact van blik, glas, drinkpakken, papier/karton, plastic en bioplastic.

Langer houdbaar door verpakking

Toch hebben verpakkingen ook grote voordelen: ze voorkomen verspilling en bederf van producten. Veel etenswaren blijven langer houdbaar door de verpakking en de verpakking beschermt producten tegen beschadiging tijdens transport en opslag.

Lichtere verpakkingen, betere recycling

Verpakkingen zijn de afgelopen decennia bovendien een stuk lichter geworden, waardoor ze minder grondstoffen kosten en minder afval veroorzaken. En door gescheiden inzameling en nascheiding in de afvalverbrandingsinstallatie kunnen veel verpakkingen beter gerecycled worden: dat scheelt nieuwe grondstoffen.

Welk materiaal is het beste voor het milieu?

Is papier beter dan plastic? Kan ik beter bier in een statiegeldflesje kopen dan in blik? Zijn doperwten in een pot beter dan in blik? Milieu Centraal krijgt vaak vragen welke verpakking het minst slecht is voor het milieu. Dat is helaas vaak niet makkelijk te zeggen. Op Milieuvriendelijke verpakking kiezen hebben we een paar afwegingen voor je op een rij gezet. 

Gooi verpakkingen in de juiste bak

De meeste verpakkingen zijn gemaakt van papier, kunststof, metaal of glas. Het overgrote deel hiervan kan gerecycled worden. Dat scheelt nieuwe grondstoffen: van glas, plastic en papier kan weer nieuw glas, plastic of papier worden gemaakt. Voor een goede recycling is het belangrijk dat je het afval gescheiden inlevert. Lees meer op Welk afval waar.

Statiegeld zorgt voor goede recycling

Op grote PET-flessen en bierflesjes zit statiegeld. Dat zorgt ervoor dat ze bijna allemaal weer ingeleverd worden. De flessen kunnen hierdoor goed gerecycled worden.

Van alle plastic verpakkingen waar geen statiegeld op zit, wordt maar een derde gescheiden ingeleverd: de rest belandt nog in de vuilnisbak. 

Meer informatie

 • Zit jouw pakketje in een onnodig grote doos? Vind je een verpakking echt overbodig? Of heb je een idee hoe een verpakking milieuvriendelijker kan? Meld het bij het Meldpunt Verpakkingen. Daar vind je ook antwoord op vragen van anderen.
 • Via het Afvalfonds Verpakkingen voeren bedrijven gezamenlijk het Verpakkingenbesluit uit. Meer hierover op www.afvalfondsverpakkingen.nl.
 • Zie www.nedvang.nl voor een leuk filmpje over hergebruik van kunststof. Je vindt hier ook per bedrijf informatie over welke maatregelen het neemt.
Terug naar boven