Verpakkingen

Boodschappen in een kartonnen doos, met heel veel verpakkingen. Verpakkingen verminderen is eenvoudig te doen met je eigen groente- en fruitnetjes. aantal verpakkingen verminderen.
Verpakkingen vormen een groot deel van ons afval: zo'n 20 procent. Elke dag maakt een Nederlander er gemiddeld 7 open. Maar sommige verpakkingen zijn toch goed voor het milieu. Hoe zit dat? Milieu Centraal legt het uit voor verpakkingen die je tegenkomt in winkels.

Verpakking kiezen

Afwegingen Deze vuistregels helpen je kiezen voor een paar verpakkingen en producten Bekijk de keuzes

Verpakkingen in het kort

Ongeveer een vijfde van al ons afval bestaat uit verpakkingen. Sommige verpakkingen lijken misschien overbodig, maar kunnen wel degelijk goed zijn voor het klimaat. Bijvoorbeeld als ze ervoor zorgen dat eten minder snel bederft. Dan zorgt de verpakking juist voor minder afval.

Sommige verpakkingen kunnen bovendien goed hergebruikt worden. Statiegeldflessen kunnen vaak hergebruikt worden, waardoor ze acht keer minder belastend zijn voor het milieu dan wegwerpflessen. Ook blik kan goed worden gerecycled. Door plastic verpakkingen gescheiden in te leveren, kun je het klimaat helpen.