Praktisch over duurzaam

Milieuvriendelijke verpakking kiezen

Bier in blik of in een statiegeldflesje? Een papieren zakje voor je appels of toch liever plastic? Welke verpakking kies jij als je in de winkel staat?

Een product in de winkel kan in allerlei verpakkingen zitten. Sinaasappelsap kan bijvoorbeeld in een kartonnen pak, glazen fles of plastic fles zitten. Vraag jij je af welke verpakking het milieuvriendelijkst is? Helaas is dat niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. Ook is er vaak niet voldoende informatie om een goede vergelijking te maken. Wel kun je een paar afwegingen maken.

In het algemeen geldt dat de impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Kies dus het product dat jij het liefste gebruikt en gooi de verpakking in de juiste bak.

Een paar afwegingen die je kunt maken

Voor een paar verpakkingen en producten kan Milieu Centraal wel vuistregels geven. Statiegeld wint van eenmalige verpakkingen en plastic wint vaak van glas, omdat het materiaal veel lichter is. 

 • Papier of plastic?

  Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.

  Bovendien verschillen de eigenschappen van papier en plastic. Papier is bijvoorbeeld minder sterk dan plastic. Voor een papieren tas is dus meer materiaal nodig dan voor een plastic tas waar hetzelfde gewicht in kan. Allebei de materialen kunnen goed gerecycled worden. Plastic heeft wel één groot nadeel: als het als zwerfafval in zee belandt, draagt het bij aan de 'plastic soep'.

  Verder hangt de materiaalkeuze vaak af van het product dat erin zit: vloeistof kun je bijvoorbeeld niet in papier verpakken. En koekjes blijven langer vers in luchtdicht afgesloten plastic dan in papier.

 • Drinken thuis en onderweg

  Onderweg even een flesje water of blikje fris drinken kopen: we doen het allemaal wel eens. Voor het milieu kun je er beter een gewoonte van maken om zelf een hervulbaar flesje drinken mee te nemen. Als we dat allemaal doen, scheelt dat alleen al bij water 1 miljoen flesjes per dag! En wist je dat je je eigen koffie- of theebeker kunt meenemen naar het koffietentje op het station? Ook dat scheelt enorm veel afval. Meer tips vind je op Afval voorkomen.

  Liever kraanwater dan bronwater

  Kraanwater is beter voor het milieu dan bronwater, en bijna 200 keer goedkoper. Het is bovendien net zo veilig en lekker

  Liever groot dan klein

  Eén grote verpakking is vaak milieuvriendelijker dan meerdere kleine verpakkingen. Maar dat geldt alleen als je de hele inhoud opmaakt. Moet je een deel weggooien omdat de prik eruit is, je er geen zin meer in hebt, of het bedorven of niet meer lekker is, dan doe je het voordeel vaak weer teniet.

 • Bier in blik of flesje?

  Een glazen statiegeldflesje is de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: staal is dan beter dan aluminium. Eenmalige glazen flesjes scoren het slechtst.

 • Statiegeld wint van wegwerp

  Flessen met statiegeld - zoals plastic PET-flessen en bierflesjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen zonder statiegeld. Dat komt vooral omdat bijna 100% van de flessen weer ingeleverd worden. Doordat de ingeleverde PET-flessen allemaal uit hetzelfde materiaal bestaan, is sorteren niet nodig en kunnen ze makkelijk gerecycled worden. De PET-flessen worden versnipperd en omgesmolten tot nieuw flessen.

  Glazen (bier)flesjes kunnen tot zo'n 40 keer hergebruikt worden voordat ze verwerkt worden tot nieuw glas. Zie ook Milieu-impact van verpakkingen.

 • Eenmalige PET-fles of glazen fles?

  Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn. Verpakkingen waar je dan aan kunt denken zijn die van olie, pindakaas, soep en mayonaise.

 • Gewoon plastic of bioplastic?

  Bioplastic is gemaakt van planten zoals aardappels, maïs of rietsuiker. Dat zijn hernieuwbare grondstoffen: je kunt ze steeds opnieuw aanplanten. Dat is het voordeel ten opzichte van gewoon plastic: dat is gemaakt van aardolie, een grondstof die opraakt. Sommige bioplastics hebben dan ook een lagere CO2-uitstoot dan gewoon plastic. Maar gerecycled plastic scoort ook niet slecht op grondstofgebruik en energiegebruik. En bioplastic wordt op dit moment, behoudens glazen op sommige festivals. nog niet apart gerecycled, gewoon plastic wel.

  Een nadeel van bioplastic is dat er (kunst)mest, bestrijdingsmiddelen en landbouwgrond nodig zijn voor de productie. Het maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen kost energie en ze vervuilen de bodem en het water. Wereldwijd is er steeds minder goede landbouwgrond, en die wordt ook gebruikt voor andere dingen zoals voedsel, hout, katoen, veevoer en biobrandstoffen. 

  Geen oplossing voor zwerfafval

  Vaak wordt als voordeel van bioplastic genoemd dat het composteerbaar is. Bioplastic is weliswaar gemaakt van plantaardige grondstoffen, maar het is niet vanzelfsprekend composteerbaar. Daar is het inderdaad op getest, en uit onderzoek blijkt dat sommige composteerbare plastics snel vergaan onder de gecontroleerde omstandigheden (hoge temperatuur en vochtigheid) van een professionele installatie, maar thuis op de composthoop, en als zwerfafval langs de kant van de weg, vergaan composteerbare plastics niet goed. Ook willen de professionele composteerders de bioplastics niet hebben omdat het niet bijdraagt aan de compost, en het afhankelijk van het product en de installatie (die zijn allemaal anders) niet op tijd vergaat. Ook is de kans op vergissingen aanzienlijk als mensen denken dat plastic in de biobak mag. Een vergissing is zo gemaakt, en het is soms niet duidelijk of een plastic nou wel of niet composteerbaar is. Er zit nu al heel veel vervuiling in de biobak zoals plastic zakken. 

  Lees meer op Milieu-impact van verpakkingen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.