Milieuvriendelijke verpakking kiezen

Man in de supermarkt staat voor een wijnrek een keuze tussen twee wijnflessen te maken. Vaak staat er op verpakkingen of ze gerecycled zijn, kies altijd de duurzame optie!
Bier in blik of in een statiegeldflesje? Een papieren zakje voor je appels of toch liever plastic? Welke verpakking kies jij als je in de winkel staat?

Een product in de winkel kan in allerlei verpakkingen zitten. Sinaasappelsap kan bijvoorbeeld in een kartonnen pak, glazen fles of plastic fles zitten. Vraag jij je af welke verpakking het milieuvriendelijkst is? Helaas is dat niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. Ook is er vaak niet voldoende informatie om een goede vergelijking te maken. Wel kun je een paar afwegingen maken.

In het algemeen geldt dat de impact van de verpakking meestal laag is, zeker als hij na gebruik goed gerecycled wordt. Kies dus het product dat jij het liefste gebruikt en gooi de verpakking in de juiste bak.

Een paar afwegingen die je kunt maken

Voor een paar verpakkingen en producten kan Milieu Centraal wel vuistregels geven. Statiegeld wint van eenmalige verpakkingen en plastic wint vaak van glas, omdat het materiaal veel lichter is.