Milieu-impact van verpakkingen

Supermarkt koeling schap met veel plastic verpakte producten. Probeer altijd om zo weinig mogelijk plastic in je mandje te hebben.

Waar gooi je wat weg?

Afvalscheidingswijzer Scheid je afval en kies de juiste afvalbak. Krijg tips op de Afvalscheidingswijzer. De juiste bak
De milieu-impact van verpakkingen hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van het materiaal zelf, waar je het voor gebruikt, en of je het goed kunt recyclen of hergebruiken (bij statiegeld).

Voor het maken van verpakkingen zijn grondstoffen en energie nodig. Dat belast het milieu. Ook het vervoer en recyclen van verpakkingen kost energie. Toch zijn veel verpakkingen nuttig: ze voorkomen dat voedsel bederft en dat producten beschadigen. Lees hierover meer op verpakkingen. Wil je weten welke afwegingen je in de winkel soms kunt maken? Kijk dan bij milieuvriendelijke verpakking kiezen.

Op deze pagina gaat Milieu Centraal in op de milieu-impact van een aantal materialen.

Blik en ander metaal

Metalen verpakkingen ('blik') zijn steeds dunner en lichter geworden. Ook wordt er meer hergebruikt. Dat is belangrijk, want de productie van staal en vooral aluminium kost erg veel energie.

Wil je weten waar je je blikken en blikjes kwijt kunt? Kijk bij welk afval waar - blikken en ander metaal.

Drankflessen en -pakken

Drank kan in allerlei soorten verpakkingen zitten: een plastic of glazen fles, kartonnen pak of blikje. Flessen zijn er bovendien met en zonder statiegeld. Welke drankverpakking het milieuvriendelijkst is, is vaak niet te zeggen. Bovendien is niet elke verpakking geschikt voor iedere drank: bier of wijn kan bijvoorbeeld niet in een PET-fles.

Op milieuvriendelijke verpakking kiezen vind je een paar afwegingen die je kunt maken.

Wil je weten waar je je lege flessen of pakken kwijt kunt? Kijk op welk afval waar - drinkpakken, glas of plastic verpakkingen.

Glas

Glas geeft geen smaak af aan eten of drinken en laat helder zien wat je koopt. Statiegeldglas heeft een gunstig milieuprofiel, omdat het vaak hergebruikt kan worden. Een bierfles met statiegeld is bijvoorbeeld bijna 30 keer minder belastend voor het milieu dan een wegwerpexemplaar.

In 2019 gooiden we in Nederland per persoon gemiddeld 21 kilo glazen verpakkingen in de glasbak. Daarnaast verdwijnt er nog bijna 7 kilo glas in de gewone vuilnisbak. Glazen flessen en potjes van voedsel, cosmetica en medicijnen mogen na gebruik allemaal in de glasbak. Lees meer op welk afval waar - glas.

Plastic

Plastic verpakkingen hebben een slecht milieu-imago, maar ze zijn wel degelijk zinvol als ze bederf en beschadiging van voedsel voorkomen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen. Daarom kan plastic om de komkommer en ademend plastic om gesneden groente nuttig zijn als je ze niet binnen enkele dagen gebruikt. Deze producten blijven langer houdbaar, doordat in de verpakking een evenwicht ontstaat tussen kooldioxide en zuurstof.

Je kunt de milieu-impact van plastic verkleinen door plastic verpakkingen gescheiden in te leveren. Op welk afval waar - plastic verpakkingen lees je wat er allemaal bij de plasticinzameling mag.

Neem verder je eigen tas mee als je gaat winkelen of boodschappen doen.

Biobased en composteerbaar plastic

Biobased plastic wordt gemaakt van planten, bijvoorbeeld van zetmeel uit maïs of aardappels of van suiker uit suikerriet. Het zit bijvoorbeeld om je komkommer, paprika of tijdschrift. Er worden ook plantenpotjes van gemaakt.

Dit klinkt milieuvriendelijk, maar is het dat ook? En wat is het verschil met gangbaar plastic, een plant bottle of biologisch afbreekbaar plastic?

Wil je weten waar je composteerbaar plastic moet weggooien? Kijk op welk afval waar - bioplastic.

Papier en karton

Papieren en kartonnen verpakkingen die in Nederland zijn gemaakt, bestaan voor meer dan 90% uit oud papier. De rest bestaat uit nieuwe houtvezels en die komen steeds vaker uit goed beheerde bossen.

Wil je weten wat er allemaal bij het oud papier mag? Kijk op welk afval waar - papier en karton.