Verduurzamen? Doe het zelf!

Man plaatst isolatie in een voorzetwand. Buitenmuur isoleren met voorzetwand.
Aan de slag met duurzaam leven? Er zijn heel wat acties die jij zelf kunt uitvoeren. Sommige zijn geschikt voor de doorgewinterde klusser, andere zijn zelfs voor mensen met twee linkerhanden nog goed te doen. Zo maak je met een kleine investering heel wat stappen voor een beter klimaat.

Waar kan je dan aan denken? En hoe pak je het aan? Milieu Centraal inspireert je met een actielijst vol doe-het-zelf ideeën. Op onze website vind je de bijbehorende tips en instructies. Dus stel je eigen lijst samen, ruim wat tijd in, roep hulptroepen erbij, en ga aan de slag! Hoeveel acties krijg jij in een weekend voor elkaar?

Voor iedereen zijn er geschikte acties; voor echte handige klussers tot drukke mensen die in weinig tijd resultaat willen boeken. De acties zijn al onderverdeeld in verschillende categorieën. Binnen elke categorie zijn de acties gerangschikt van makkelijk naar moeilijk. 

Acties voor drukke mensen

Heb je weinig tijd, maar wil je toch duurzamer leven? Deze acties heb je allemaal in een handomdraai uitgevoerd. Soms zelfs al in een kwartiertje. Bijkomend voordeel: de acties zijn niet alleen snel, maar ook makkelijk om uit te voeren. Zo heb je razendsnel en moeiteloos voordeel van jouw duurzame actie.

Wist je dat... ...de gemiddelde douchetijd 9 minuten is? Als je in plaats daarvan 5 minuten onder de douche staat bespaar je elk jaar 15.000 liter water en zo'n 60m3 gas!

Acties voor handige Harry’s

Vrouw boort gevelisolatie aan de binnenkant van de muur. Voorzetwand plaatsen.

Zelf je dak isoleren, een groen dak aanleggen of voorzetwanden plaatsen. Als je een handige klusser bent, kun je veel zelf doen. Niet alleen in huis, maar ook in de tuin of door spullen zelf te repareren. Deze duurzame acties vragen iets meer tijd en investering, maar het resultaat is er dan ook naar.

Acties voor opgeruimde types

Kind gooit plastic verpakking in speciale plastic vuilniszak. Bij jouw supermarkt kan je gratis plastic vuilniszakken halen om zelf ook plastic te kunnen scheiden.

Hou jij van rust, reinheid en regelmaat? Dan passen deze acties bij jou: afval en voedselverspilling verminderen, zwerfafval aanpakken, duurzaam schoonmaken. Alles voor een geordend huis en een schone omgeving.

Wist je dat... ...elke Nederlander jaarlijks zo'n 34 kilo voedsel weggooit? Bewaar je eten goed, ga slim om met restjes en kook op maat: zo verspil je minder!

Acties om uit te proberen

Soms is een duurzame stap een sprong in het diepe. Een verandering in je levensstijl. Van vlees naar vega, van een eigen auto naar een deelauto, niet met het vliegtuig op vakantie maar met de trein. Ben jij klaar om iets anders te proberen? 

Acties voor slimmerds

Vrouw checkt houdbaarheid van boter. Test je kennis over het bewaren van voedsel.

Soms is een andere manier van denken al een goede duurzame stap. Zet je hersens dus aan het werk voor duurzaamheid! Door op de juiste dingen te letten, kun je al veel goeds doen.

Meer oog voor Keurmerken?

Keurmerkenwijzer Altijd weten waar een keurmerk voor staat en hoe milieuvriendelijk ze zijn? Met de Keurmerkenwijzer op je telefoon zoek je het makkelijk op. Download de Keurmerkenwijzer!

Acties voor tuinliefhebbers

Vrouw tuiniert bij muur. Haag of schutting in je tuin.

Een groene tuin is niet alleen goed voor het klimaat. Je tuin kan een paradijs worden voor insecten, dieren en vogels. Een tuin vol planten heeft bovendien minder last van hitte en wateroverlast. Met een slim ontwerp, heb je minder onderhoud én ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. 

Acties voor shoppers

Ook in de winkel kun je duurzame keuzes maken. Hou jij van winkelen en kan je wel tips gebruiken om dit duurzamer te doen? De volgende tips helpen je op weg.