Zuinige lampen

Een vrouw vervangt haar gloeilamp voor een ledlamp.
Je kunt flink energie besparen door je huis efficiënt te verlichten. Ledlampen zijn de zuinigste keuze: ze verbruiken veel minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp. Milieu Centraal schijnt licht op alles rondom energiezuinige lampen.

Zuinige lampen in het kort

Ledlampen zijn de beste keuze voor verlichting. De aankoopprijs is (bijna) niet hoger dan die van halogeen of gloeilampen, ze gebruiken 85 tot 90% minder stroom, en ze gaan veel langer mee. Door het lage energieverbruik en de lange levensduur valt een ledlamp al snel goedkoper uit.

Gloeilampen mogen sinds 2012 al niet meer op de markt gebracht worden en halogeenlampen sinds september 2018. Omdat winkels nog wel uit voorraad mogen verkopen, kom je ze soms toch nog tegen in de winkel. Het kopen van een ledlamp is dan een betere keuze. Led is ook beter voor het milieu dan spaarlampen, omdat er geen kwik in zit. Spaarlampen hoef je pas te vervangen als ze kapot gaan.

Als je de lampen in je huis wilt vervangen door led, moet je eerst weten wat voor lampen er in je huis hangen. Welke fitting hebben ze, hoeveel Watt zijn ze en moet je ze kunnen dimmen? Met de Keuzehulp begeleidt Milieu Centraal je stap voor stap naar de juiste ledlamp.