Gloeilamp en halogeenlamp bijna uitgedoofd

Lampen hangend in het donker. Gloeilampen en halogeenlampen zijn bijna uitgedoofd.
Na de gloeilampen zijn vanaf september 2018 ook de meeste halogeenlampen uit de Europese handel verdwenen. En dit is niet voor niets. Voor het milieu kun je je onzuinige gloeilampen en halogeenlampen niet snel genoeg vervangen door led.

De Europese Unie stelt steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van apparaten, waaronder verlichting. Dit heeft te maken met de Europese Ecodesign richtlijn voor lampen. Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer in handel worden gebracht. Hoewel nog uit voorraad mag worden verkocht zijn gloeilampen bijna niet meer te koop. In september 2016 ging hetzelfde verbod ook in voor halogeenspotjes van 230 volt.

Vanaf september 2018 verdwijnen ook de heldere halogeenlampen (peertjes) van 230 volt uit de handel. Winkels mogen hun voorraad nog verkopen, maar je kunt beter meteen voor ledlampen gaan. Dat is duurzamer en goedkoper. Er is genoeg aanbod in zuinige ledlampen in alle soorten en maten. 12V halogeenlampen blijven voorlopig toegestaan, maar ook daarvoor bestaan zuinigere led-alternatieven. Bekijk de keuzehulp.

Besparing: 40 miljard kWh

De Europese Commissie heeft berekend dat het verdwijnen van de gloeilamp in 2020 een energiebesparing oplevert van 40 miljard kWh. Dat is meer dan het jaarlijks stroomverbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen. De regelgeving voor huishoudelijke verlichting vermijdt zo 19 miljard kilo CO2-uitstoot.

Besparing: jaarlijks 55 euro

Nederlandse huishoudens die nog niet het ledlicht hebben gezien kunnen zo'n € 55 per jaar Er zijn gemiddeld nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen in gebruik. Als je deze 24 onzuinige lampen vervangt door led bespaar je jaarlijks ruim € 55 op de energiekosten.

Wil je efficiënt beginnen? Vervang dan eerst de gloeilampen en halogeenlampen die veel branden, zoals in de huiskamer en keuken. Daar branden gemiddeld 11 gloei- en halogeenlampen, waarop je elk jaar € 35 kunt besparen.

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Uitzonderingen Ecodesign Richtlijn

Enkele uitzonderingen hoeven niet te voldoen aan de eisen van de Ecodesign Richtlijn. Zo valt kerstverlichting buiten de richtlijn.

Bijna alle modellen vervangbaar

Heldere halogeenlampen met G9 of R7 voet mogen gewoon in handel blijven. Toen de regels werden vastgesteld waren voor deze lamptypen nog geen zuinige varianten beschikbaar. Inmiddels zijn er voor bijvoorbeeld staaflampen met R7 fitting wel led-varianten te koop, maar (nog) niet met de hoogste lichtopbrengst.

Ook uitgezonderd: lampjes in apparaten, schakelbord en terrarium

De Ecodesign Richtlijn geldt ook niet voor lampen met een speciale functie, zoals warmtelampen, lampjes in apparaten (in de oven bijvoorbeeld) en lampen in een schakelbord of terrarium (voor dieren). Je herkent lampen voor zulk speciaal gebruik aan de verpakking: daarop staat vermeld dat de lamp 'niet geschikt is voor algemene verlichting'.