Gloeilamp en halogeenlamp bijna uitgedoofd

Lampen hangend in het donker. Gloeilampen en halogeenlampen zijn bijna uitgedoofd.
Na de gloeilampen zijn vanaf september 2018 ook de meeste halogeenlampen uit de Europese handel verdwenen. En dit is niet voor niets. Voor het milieu kun je je onzuinige gloeilampen en halogeenlampen niet snel genoeg vervangen door led.

De Europese Unie stelt steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van apparaten, waaronder verlichting. Dit heeft te maken met de Europese Ecodesign richtlijn voor lampen. Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer in handel worden gebracht. In september 2016 ging hetzelfde verbod ook in voor halogeenspotjes van 230 volt.

Vanaf september 2018 verdwijnen ook de heldere halogeenlampen (peertjes) van 230 volt uit de handel. Winkels mogen hun voorraad nog verkopen, maar je kunt beter meteen voor ledlampen gaan. Dat is duurzamer en goedkoper. Er is genoeg aanbod in zuinige ledlampen in alle soorten en maten. 12V halogeenlampen blijven voorlopig toegestaan, maar ook daarvoor bestaan zuinigere led-alternatieven. Bekijk de keuzehulp.

Besparing: 40 miljard kWh

De Europese Commissie heeft berekend dat het verdwijnen van de gloeilamp in 2020 een energiebesparing zou opleveren van 40 miljard kWh. Dat is meer dan het jaarlijks stroomverbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen. De regelgeving voor huishoudelijke verlichting vermijdt zo 14 miljard kilo CO2-uitstoot.

Gloei- en halogeenlampen vervangen

Hangen in jouw huis nog gloeilampen of halogeenlampen? Vervang ze meteen door led! Ontdek nu wat je bespaart met led

Uitzonderingen Ecodesign Richtlijn

Enkele uitzonderingen hoeven niet te voldoen aan de eisen van de Ecodesign Richtlijn. Zo valt kerstverlichting buiten de richtlijn.

Bijna alle modellen vervangbaar

Heldere halogeenlampen met G9 of R7 voet mogen gewoon in handel blijven. Toen de regels werden vastgesteld waren voor deze lamptypen nog geen zuinige varianten beschikbaar. Inmiddels zijn er voor bijvoorbeeld staaflampen met R7 fitting wel led-varianten te koop, maar (nog) niet met de hoogste lichtopbrengst.

Ook uitgezonderd: lampjes in apparaten, schakelbord en terrarium

De Ecodesign Richtlijn geldt ook niet voor lampen met een speciale functie, zoals warmtelampen, lampjes in apparaten (in de oven bijvoorbeeld) en lampen in een schakelbord of terrarium (voor dieren). Je herkent lampen voor zulk speciaal gebruik aan de verpakking: daarop staat vermeld dat de lamp 'niet geschikt is voor algemene verlichting'.