CO2-uitstoot fiets, ov en auto

Wat is jouw CO2-voetafdruk

Test Vul de vragen in voor je eigen situatie en ontdek hoeveel CO2 je uitstoot.
Fietsen en lopen zijn het beste voor het milieu. Hoe zit het met de trein, auto, bus of tram? Elektrisch is schoner dan benzine of diesel, zeker als de stroom duurzaam wordt opgewekt, zoals bij de trein. Bekijk de tips en de vergelijking.

Het maakt voor het milieu écht uit of je reist met de auto, het openbaar vervoer of de fiets. Welk vervoermiddel het milieu het meest belast kan per moment en situatie verschillen. Het hangt onder meer af van het tijdstip waarop je reist, en het type auto of het soort openbaar vervoer. Bij de auto maakt het uit of je er alleen in zit of met meer personen.

Tips voor je dagelijkse vervoer

 1. 01

  Fietsen of lopen belast het milieu het minst. Check de vergelijking tussen fiets, ov en auto.

 2. 02

  De trein is altijd een milieuvriendelijke keuze, en in de daluren nog meer dan in de spits.

 3. 03

  Openbaar vervoer wordt steeds vaker elektrisch en daarmee milieuvriendelijker. Metro's, trams, treinen en elektrische bussen zorgen voor minder CO2-uitstoot dan de oudere bussen die op fossiele brandstof rijden.

 4. 04

  Als je een auto koopt, ga dan voor elektrisch: dat scheelt over de hele levensduur ongeveer 60% CO2-uitstoot. Meer weten over de voordelen, kosten, accubereik en opladen? Kijk op Elektrische auto.

 5. 05

  Toch een brandstofauto? Ga voor een nieuw, zuinig model. Oudere auto's zijn aanzienlijk slechter voor het milieu. Zie ook Zuinige auto kopen

 6. 06

  Oudere brommers en scooters zijn echte luchtvervuilers. Het ergst zijn modellen met  een tweetaktmotor. Wil je een scooter, ga dan voor een elektrische scooter.

CO2-uitstoot van auto, ov en fiets

Onderstaande grafiek laat zien hoeveel CO2 je gemiddeld uitstoot per vervoermiddel per kilometer. Er is gekeken naar de gemiddelde uitstoot van de voertuigen bij het reizen zelf. Klik op 1 of 2 personen om te ontdekken wat het schoonste is als je van A naar B gaat met anderen. De benenwagen (lopen) en fiets scoren het beste omdat je dan zelf de motor bent. Voor bijvoorbeeld de auto geldt: hoe meer mensen in één auto, hoe lager de uitstoot. Met vier personen in de auto rijden is klimaatvriendelijker dan in je eentje ergens naartoe rijden.

Bij elektrische vervoer telt de CO2-uitstoot mee die veroorzaakt wordt door het opladen van de accu. Sinds 2017 is reizen met de trein in Nederland CO2-neutraal. Alle elektrische treinen van de NS en andere spoorvervoerders rijden volledig op windstroom. Treinreizigers mogen dus claimen dat ze CO2-neutraal reizen. Dit geldt overigens niet voor dieseltreinen en vervangend busvervoer (ongeveer 5%).

Je ziet deze inhoud niet omdat je onze cookies niet hebt geaccepteerd.

Instellingen wijzigen

Als je met de bus, tram of metro reist, blijft de uitstoot per reiziger gelijk, of je nou alleen of met 2 (of meer) personen reist. 

Zit je met 2 in een auto, dan daalt de uitstoot per reizigerskilometer. De uitstoot van de auto blijft gelijk, maar wordt verdeeld over 2 personen. Als er meer personen in de auto zitten, daalt de uitstoot per reizigerskilometer nog verder.

Bij de fiets of scooter gaan we er bij 2 personen van uit dat je met z'n tweeën op één fiets of scooter zit.

Auto nog het populairst

De meeste kilometers leggen we af met de auto (68 procent), op ruime afstand gevolgd door de trein (12 procent) en de fiets (8 procent). Opvallend is dat we ook de auto pakken voor bijna de helft van alle korte afstanden (minder dan 7,5 km).

Duurzame alternatieven

Korte afstanden kun je goed met duurzame alternatieven voor de auto afleggen. Denk aan een (elektrische) fiets, deelauto of het ov. Maar welk alternatief past bij jou? Vul de test in en kom erachter!

Ook kijken naar: dal of spits, oud of nieuw

Milieuvergelijking van auto, bus, brommer en fiets is niet eenvoudig. Het tijdstip van de rit, de verkeerdrukte ter plaatse en onder meer de leeftijd van de auto bepalen het brandstofverbruik, en daarmee de milieubelasting. Gemiddelden zeggen daardoor niet alles.

Daluren milieuvriendelijker dan spits

De milieubelasting van het openbaar vervoer is tijdens daluren lager dan tijdens de spits, want de bezettingsgraad van bussen en treinen in de spits bepaalt hoeveel bussen en wagons er worden gebruikt en gekocht (ook buiten de spits). Kort gezegd: naarmate er meer mensen in de spits reizen, rijden er langere treinen en meer bussen in de daluren. Door buiten de spits te reizen ontzie je het milieu.

Buiten bebouwde kom minder vervuiling en schade

Een autorit binnen de bebouwde kom veroorzaakt meer CO2 en luchtvervuiling zoals fijnstof dan een even lange rit met dezelfde auto buiten de bebouwde kom. Dit komt doordat er meer geremd, geschakeld en opgetrokken wordt. Bovendien komen meer mensen in aanraking met vervuiling. 

Nieuwe auto schoner dan oude

Dankzij strengere normen stoten moderne auto's veel minder luchtvervuilende stoffen uit dan oude: ze hebben vaak schone technieken aan boord, zoals een katalysator of roetfilter. Auto's met een bouwjaar voor 2000 zijn een stuk viezer dan auto's van daarna. Een elektrische auto rijdt veel schoner dan benzineauto's en diesels.