Praktisch over duurzaam

Voorkom afval

Minder afval produceren is goed voor het milieu, nog beter dan afval recyclen. Je bespaart zo grondstoffen en energie. Met een paar makkelijke tips kun je je eigen afvalberg flink kleiner maken. Zo heb je bijna geen vuilniszak meer nodig!

Iedere dag produceren we per persoon zo'n anderhalve kilo afval. En ook al recyclen we daar een groot deel van, het blijft voor het milieu beter om de berg afval te verkleinen. Dat kan vaak heel simpel: neem bijvoorbeeld je eigen waterflesje of koffiebeker mee voor onderweg, of plak een nee/nee-sticker op je brievenbus. Kook niet te veel eten en maak restjes uit de koelkast op tijd op.

10 Tips om minder afval te produceren

 • 1

  Maak van je brievenbus een no-go area. Met een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders meer door de bus. Dat scheelt zo'n 1.800 folders per brievenbus per jaar! Haal een gratis sticker op bij je gemeente of bestel er een via neeneeneeja.nl (betaald). Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online. Lees meer op Reclamedrukwerk.

 • 2

  Zet je boodschappenlijst op dieet. Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling: check wat je nog in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum.

 • 3

  Screw it! Kleding, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Zelf niet zo handig? Bezoek eens een Repair Café bij jou in de buurt en ga samen aan de slag om jouw kapotte spullen gratis te repareren.

 • 4

  Second best. In de kringloopwinkel of op internet vinden spullen waar jij op uitgekeken bent een nieuw baasje. Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands op de kop kunt tikken. Vaak zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, voor jou zo goed als nieuw. 

 • 5

  Delen en lenen. Hoe vaak gebruik jij een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig, de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder of in de schuur. Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten. Er zijn steeds meer deel- en ruilplatforms zoals peerby.nl.

 • 6

  Was je luier. Met wasbare luiers bespaar je jezelf zo’n 22 kilo luierafval per maand! Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo makkelijk voor jou en comfortabel voor je kindje. Wordt jouw kindje ook een mazzelkontje?

 • 7

  Drink uit je eigen beker. Onderweg krijg je op steeds meer plekken korting met je eigen herbruikbare beker

 • 8

  Bijtanken met je eigen waterfles. Je eigen hervulbare flesje met kraanwater meenemen is 500 keer goedkoper dan wanneer je onderweg een halfliterflesje water koopt. Per dag worden er 800 duizend flesjes water verkocht. Die zorgen jaarlijks voor bijna 8 miljoen kilo plastic afval! En omdat ze bijna allemaal in een prullenbak op straat belanden, worden ze ook nauwelijks gerecycled. Onderweg bijvullen? Vind een gratis watertappunt.

 • 9

  Papier heeft 2 kanten. Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant. Als je dit standaard instelt bij je printvoorkeuren, hoef je hier nooit meer aan te denken. 

 • 10

  Het gaat zo wel mee! Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.

Welke tas is het beste voor het milieu?

Vind meer tips voor je boodschappentas 

Checklist: lang leve je spullen

Infographic hergebruik spullen. Hoe kan je oude spullen opnieuw gebruiken?

 

Extra tips om afval te voorkomen!

Met de 10 tips op deze pagina kun je jouw afvalberg al een flink stuk kleiner maken. Hieronder vind je nog meer tips om afval te voorkomen.

 • Gun spullen een lang leven

  • Spullen van goede kwaliteit gaan langer mee, zeker als je er goed voor zorgt. Je hoeft dan minder vaak iets nieuws te kopen.
  • Gaat er iets kapot? Repareer het zelf of vraag je handige vader of vriendin om hulp: op internet staan veel handige instructiefilmpjes. Meer hulp nodig? Bij het Repair Cafe helpen ze je gratis.
  • Zit er nog garantie op het apparaat of hoort die het gewoon nog te doen? Dan kun je ermee terug naar de winkel. Lees meer op Repareren of vervangen.
  • Ken je ze nog? De schoenmaker plakt een nieuwe zool onder je schoenen, de kleermaker zet een nieuwe rits in je jas, de fietsenmaker knapt je fiets op en de pc-dokter repareert je laptop.
  • Breng spullen die nog goed zijn - of die makkelijk gerepareerd kunnen worden - naar de kringloopwinkel. Bijvoorbeeld: kleding, beddengoed, speelgoed en meubels, maar ook elektrische apparaten en cd's. Veel kringloopwinkels komen grote dingen bij jou ophalen. Adressen van de dichtstbijzijnde kringloopwinkel vind je op www.kringloopapp.nl.
  • Heb je nog oud gereedschap? Gered Gereedschap zamelt oud gereedschap in, knapt het op en stuurt het naar ontwikkelingslanden.
  • Verkoop, ruil of geef gratis weg via internet, bijvoorbeeld via Marktplaats, Facebook of andere sites: google bijvoorbeeld op 'gratis spullen ophalen'.
 • Bewust met verpakkingen

  • Voordeelverpakking of portieverpakking? Welke verpakking de kleinste milieu-impact heeft, hangt van jouw situatie af. Voor een voordeelverpakking is relatief minder verpakkingsmateriaal nodig. Maar als je een groot deel van de inhoud moet weggooien omdat je het niet op krijgt, dan doe je dit voordeel weer teniet. Gebruik je maar een klein beetje van iets, of gebruik je het maar af en toe? Dan is een kleine verpakking of portieverpakking waarschijnlijk beter. Kijk ook op Milieuvriendelijke verpakking kiezen.
  • Denk je dat een verpakking echt onnodig groot of dik is? Laat het product dan liggen en kies een product in een kleinere verpakking.
  • Onverpakte groente en fruit kun je in een zelf meegebracht netje afwegen en afrekenen. Of je legt ze los op de band bij de kassa.
 • Koop op maat

  • 2 halen, 1 betalen of 3 voor de prijs van 2: we zijn dol op aanbiedingen. Bedenk voordat je iets in de aanbieding koopt of je het echt gaat opeten: lang houdbare producten als pasta en rijst krijg je waarschijnlijk wel op, maar lukt dat ook met al dat fruit en beleg? Kijk voor meer tips op Eten kopen op maat.
  • Ga je klussen in huis? Reken dan vooraf uit hoeveel verf, hout, lijm, behang of ander materiaal je nodig hebt. Zo voorkom je dat je te veel inkoopt.
 • Gebruik oplaadbare batterijen

  Heb je apparaten met batterijen die je vaak moet verwisselen, bijvoorbeeld een spelcomputer, digitale camera of radiografisch speelgoed? Dan zijn oplaadbare batterijen met een oplader een goede investering. Het scheelt een hoop wegwerpbatterijen en na zo’n 6 keer opladen heb je de meerprijs van de oplaadbare batterij + oplader al terugverdiend. Lees meer op Batterijen en accu's.

 • Gebruik afwasbaar picknickservies

  Picknick, barbecue of een (kinder)feestje? Ga voor herbruikbaar buitenservies. Heb je niets in huis of is het meenemen van herbruikbaar servies naar jouw uitje geen optie? Weet dan welke wegwerpbordjes en rietjes je het beste kunt kiezen. Lees meer over duurzaam picknickservies.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.