Praktisch over duurzaam

Wegwerpbekertje of mok?

Leuke discussie voor bij het koffiezetapparaat: is een wegwerpbekertje van plastic of papier slechter voor het milieu dan een stenen kop of mok? Dat hangt ervan af hoe je de beker gebruikt. Afwassen en weggooien hebben beide impact op het milieu. Je beker vaker achter elkaar gebruiken is sowieso een goede keuze voor het milieu want dat scheelt afval of afwas. 

De milieubelasting van een beker hangt af van de manier waarop je ermee omgaat. De manier van afwassen, het wel of niet recyclen en of je voor elk kopje thee of koffie een nieuwe beker neemt, hebben invloed op de uiteindelijke milieu-impact. Het is nog niet duidelijk hoeveel verschil het maakt voor het milieu of je drinkt uit een wegwerpbekertjes van plastic (polystyreen), papier (met een laagje plastic of bioplastic) of een afwasbare mok of beker. Wel zijn er milieuvriendelijke tips voor ieder kopje op zich.

Tips voor je koffiebeker of theeglas

  • 1

    Gebruik je op kantoor een stenen kop of mok voor koffie of thee? Of voor onderweg een hervulbare meeneembeker? Gebruik die dan meerdere keren zonder af te wassen (of spoel met koud water). Was de mok uiteindelijk in een volle, energiezuinige afwasmachine (energielabel A).

  • 2

    Heeft jouw bedrijf wegwerpbekertjes voor koffie en thee? Gebruik die dan zo vaak mogelijk - spoel eventueel met koud water.

  • 3

    Jouw bedrijf kan plastic of papieren koffiebekertjes laten ophalen voor recycling of vergisting (in geval van een composteerbaar bekertje). De bekertjes moeten wel leeg zijn (zonder afval erin).

Verschillen tussen mok en bekertje

Er zijn minder grondstoffen en energie nodig voor een plastic wegwerpbekertje dan voor een stenen mok of kopje. Maar een mok gaat duizenden keren mee. Als je de milieu-impact van de productie verdeelt over alle drankjes die je met een kopje neemt, dan blijkt de impact per drankje ongeveer even hoog te zijn.

Het verschil tussen de materialen (steen, metaal of plastic) is dus klein. Daarom is het vooral belangrijk hoe je met de stenen of plastic beker omgaat: komt er tijdens het gebruik nog milieu-impact bij?

Afwas bepaalt milieu-druk mok

Tijdens de lange levensduur van de mok (tot wel 3.000 drankjes) moet die worden afgewassen. Dat levert milieudruk op omdat voor de afwas warm water nodig is: dat kost aardgas (als je warm water uit de kraan gebruikt) of elektriciteit (als je een afwasmachine gebruikt). Het verbruik van gas en elektriciteit draagt bij aan klimaatverandering omdat hierdoor onder andere het broeikasgas CO2 vrijkomt. De milieubelasting van de mok daalt als je dezelfde mok meerdere keren vult met koffie of thee, zonder tussendoor af te wassen.

Vaker gebruiken bepaalt milieu-impact wegwerpbeker

De milieu-impact van een wegwerpbekertje dat je na één keer weggooit, zit alleen in de productie. Als je het koffiebekertje een paar keer gebruikt (zonder af te wassen), verlaag je de milieu-impact. En je verlaagt de milieu-druk nog verder als je het bekertje goed laat recyclen.

Milieuvergelijking tussen het ene en het andere systeem

Een milieuvergelijking tussen de verschillende bekers is mogelijk, je moet dan wel alle variabelen meenemen. Van de afwasbare variant vergelijk je het afspoelen onder de warm stromende kraan met afwassen in een energiezuinige afwasmachine. Bij het wegwerpbekertje kijk je naar het materiaal (plastic, papier met plastic binnenkant of composteerbare beker met bioplastic binnenkant), en de afvalfase: worden de bekers gerecycled, vergist of verbrand? Om de verschillende systemen goed te kunnen vergelijken en een voorkeur uit te spreken, is nieuw onderzoek nodig. 

Milieu-impact eenvoudig halveren

Hoe dan ook kun je in beide gevallen de milieu-impact eenvoudig halveren door hetzelfde kopje of bekertje meer dan één keer te gebruiken, in plaats van het na één keer in de afwasmachine te zetten of weg te gooien.

In welke bak hoort je wegwerpbeker?

Wegwerpbekers zijn een verpakking als je ze gevuld koopt, bijvoorbeeld op het station. Ze mogen dan in de zak of bak voor plastic verpakkingen en drinkpakken (PMD). Koop je wegwerpbekertjes voor een kinderfeestje of picknick, dan is het officieel geen verpakking en moeten ze na gebruik bij het restafval.

Papieren bekers mogen in elk geval niet bij het oud papier. Ze hebben een plastic binnenlaagje om ze vloeistofdicht te maken. Dit plastic kan de papierrecycling verstoren. 

Meer informatie

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.